Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Mασελάκι λεύκανσης: Τι είναι και πότε το συστήνει ο οδοντίατρος

BleachingΤα μασελάκια λεύκανσης είναι ειδικοί νάρθηκες που χρησιμοποιεί ο ασθενής στο σπίτι προκειμένου να πραγματοποιήσει τη λεύκανση δοντιών. Πότε το προτείνει ο οδοντίατρός σας.

Οι οδοντίατροι μετά την κλινική εξέταση του στόματος του ασθενή προχωρούν στη λήψη αποτυπωμάτων, τα οποία τα αποστέλλουν στον οδοντοτεχνίτη. Ο τεχνίτης με τη σειρά του κατασκευάζει τα μασελάκια λεύκανσης από μαλακό ακρυλικό υλικό. Σε ένα δεύτερο ραντεβού εφόσον οι νάρθηκες είναι έτοιμοι, οι οδοντίατροι ελέγχουν τη σωστή εφαρμογή τους στο στόμα. Είναι σημαντικό το μασελάκι λεύκανσης να εφαρμόζει πολύ καλά στο όριο δοντιών – ούλων, ώστε όταν ο ασθενής τοποθετεί το λευκαντικό υλικό μέσα στο μασελάκι να μην υπάρχει ο κίνδυνος επαφής του υλικού με τα ούλα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί υπερχείλιση του λευκαντικού υλικού από το μασελάκι, τότε είναι πιθανόν τα ούλα να ερεθιστούν και ο ασθενής να έχει στην περιοχή εκείνη ένα αίσθημα καύσου (σαν να καίει κάτι). Γι αυτό το λόγο οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποσότητα υλικού που τοποθετούν μέσα στο νάρθηκα λεύκανσης, ώστε να είναι τόσο όσο τους πρότεινε και τους έδειξε ο οδοντίατρος τους. Σε περίπτωση που δεν τοποθετηθεί αρκετή ποσότητα λευκαντικού υλικού, υπάρχει ο κίνδυνος της μη ομοιόμορφης λεύκανσης των δοντιών και μπορεί να παρατηρηθούν ακόμη και δυσχρωμίες. Στην αντίθετη περίπτωση που το υλικό ξεχειλίζει από το μασελάκι λεύκανσης, υπάρχει η πιθανότητα ερεθισμού των ούλων όπως προαναφέρθηκε.
Μετά από τον λεπτομερή έλεγχο εφαρμογής του νάρθηκα στο στόμα του ασθενή, ο οδοντίατρος δίνει στον ασθενή το λευκαντικό υλικό και τις απαραίτητες οδηγίες εφαρμογής του. Ανάλογα με το υλικό λεύκανσης που επιλέχθηκε σε διάστημα μιας εβδομάδας περίπου, ο ασθενής επισκέπτεται τον οδοντίατρο για να πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Οι ασθενείς φορούν το μασελάκι λεύκανσης ανάλογα με τις οδηγίες των οδοντιάτρων.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν προκατασκευασμένα μασελάκια λεύκανσης, τα οποία οι ασθενείς μπορούν να τα αγοράσουν έτοιμα και να ξεκινήσουν μόνοι τους τη λεύκανση στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί όμως οτι αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς οι νάρθηκες αυτοί δεν μπορούν να προσαρμόσουν ακριβώς στο στόμα κάθε ασθενή αλλά στο “περίπου”. Στην περίπτωση αυτή το μασελάκι δεν εφαρμόζει τέλεια πάνω στα δόντια του κάθε ασθενή, το υλικό “ξεφεύγει” στα ούλα και το αποτέλεσμα είναι τα ούλα να ερεθίζονται και να πονούν. Εκτός των άλλων ο ασθενής αγοράζει ένα τυχαίο λευκαντικό υλικό, χωρίς να γνωρίζει ακριβώς τις ιδιότητες του και αν το συγκεκριμένο υλικό είναι κατάλληλο για τον ίδιο. Στην αγορά υπάρχουν πολυάριθμα υλικά λεύκανσης σε διάφορες περιεκτικότητες και συγκεντρώσεις, τις οποίες μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να γνωρίζει σωστά και να προτείνει το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή. Γιατί το στόμα κάθε ασθενή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες και επομένως δεν μπορεί ένα υλικό και ένα μασελάκι λεύκανσης να είναι ιδανικό για όλους τους ασθενείς. (www.dimitrouli.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ