Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Λεύκανση δοντιών - Μέθοδοι λεύκανσης και τι πρέπει να προσέξετε

Η λεύκανση δοντιών είναι μια διαδικασία κατα την οποία απομακρύνονται λεκέδες από τα δόντια και φυσικά τελικά τα δόντια γίνονται λευκότερα.

Ποιοί είναι οι διαθέσιμοι τρόποι λεύκανσης ;

Οι δυο πιο διαδεδομένοι τρόποι είναι η χρήση laser ή λάμπας led στο ιατρείο και η λεύκανση στο σπίτι με εξατομικευμένα μασελάκια.
Και οι δυο διαδικασίες γίνονται με τη χρήση ειδικών τζελ, των οποίων η περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου ποικίλλει. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του υπεροξειδίου τόσο πιο γρήγορο και καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ισχυρότερο είναι το λευκαντικό τζελ τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να προκληθεί ευαισθησία κατα τη διάρκεια της λεύκανσης.
Λευκανση δοντιων

Λεύκανση δοντιών με laser ή λάμπα led

Οποιοδήποτε τρόπο και αν διαλέξουμε από τους παραπάνω πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται και ολοκληρώνεται στο χώρο του οδοντιατρείου, στο οδοντιατρειο μας χρησιμοποιουμε Laser της Αμερικανικης Biolase. Χρησιμοποιούνται ειδικά τζελ τα οποία ενεργοποιούνται μέσω του laser/led και η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια 1-2 ώρες. Το καλύτερο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους περισσότερους οδοντιάτρους, επιτυγχάνεται εάν συμπληρωματικά γίνει και λεύκανση στο σπίτι.
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της λεύκανσης πρέπει να προηγηθεί ο καθαρισμός των δοντιών έτσι ώστε να απομακρυνθεί η πέτρα και επιφανειακοί λεκέδες.

Το επόμενο βήμα είναι η καταγραφή του αρχικού χρώματος των δοντιών. Αυτό γίνεται είτε με τη βοήθεια ειδικού χρωματολογίου ή μέσω ψηφιακής φωτογραφίας.

Έπειτα προετοιμάζεται κατάλληλα η περιοχή (τοποθέτηση προστατευτικού ούλων και παρειοκάτοχου ) και τοποθετείται πάνω στα δόντια το ειδικό τζελ. Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθούν όλα τα μαλακά μόρια της στοματικής κοιλότητας γιατί τα λευκαντικά τζελ μπορούν να προκαλέσουν τοπικά εγκαύματα. Δυστυχώς, έχουν σημειωθεί περιστατικά στα οποία ασθενείς αγόρασαν από το Ίντερνετ προϊόντα επαγγελματικής λεύκανσης δοντιών και δυστυχώς έγιναν θύματα σοβαρών εγκαυμάτων, αφού αυτά τα προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες οδοντίατρους.

Το λευκαντικό τζελ παραμένει πάνω στα δόντια για 15 λεπτά, έπειτα αφαιρείται και μπορεί να επανατοποθετηθεί μέχρι 3 φορές. Κατα τη διάρκεια της λεύκανσης μπορεί ο ασθενής να παραπονεθεί ότι νιώθει μια ήπια ευαισθησία, που είναι κατα κάποιο τρόπο φυσιολογικό. Μόλις τελειώσει η διαδικασία απομακρύνεται το προστατευτικό των ούλων και το τζελ και τότε αξιολογείται το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως εκθαμβωτικά!

Εάν η ευαισθησία μετά την λεύκανση είναι έντονη θα πρέπει να προτείνουμε στον ασθενή μας να αποφύγει τα πολύ κρύα ή πολύ ζεστά ροφήματα. Πολλές φορές προτείνεται θεραπεία με ειδική φθοριούχο οδοντόκρεμα ή σκεύασμα έτσι ώστε να εξαλειφθεί.

Λεύκανση στο σπίτι

Για να κατασκευαστούν τα διάφανα μασελάκια για τη λευκανση στο σπίτι θα πρέπει πριν ο οδοντίατρος να πάρει αποτυπώματα της άνω και κάτω γνάθου. Όταν αυτα τα μασελάκια κατασκευαστούν ο οδοντίατρος επιδεικνύει στον να ασθενή πως να τοποθετήσει μέσα σε αυτά το υλικό λεύκανσης. Ο χρόνος που θα παραμένουν τα μασελάκια στο στόμα εξαρτάται από το λευκαντικό υλικό που θα επιλέξει ο οδοντίατρος μας.

Μπορούν όλοι να κάνουν λεύκανση;

Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους η λεύκανση δοντιών πρέπει να αποφεύγετε. Ασθενείς με νόσους των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), ασθενείς με εκτεταμένες προσθετικές εργασίες και πολλές εμφράξεις ανήκουν σε αυτή τη μερίδα ανθρώπων.

Πόσο λευκότερα θα γίνουν τα δόντια μου;

Το αποτέλεσμα ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και ανάλογα φυσικά με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί. Κάποιοι άνθρωποι ανταποκρίνονται εξαιρετικά στη λεύκανση και τα δόντια τους γίνονται μέχρι και 10 τόνους λευκότερα, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν μικρή βελτίωση. Συνήθως όσο πιο κίτρινα είναι τα δόντια του ασθενούς τόσο πιο θεαματικά είναι τα αποτελέσματα.

Πονάει; Ποιά μπορεί να είναι τα μειονεκτήματα;

Και εδώ οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Η πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζει μια ήπια ευαισθησία κατα τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης. Χαρακτηρίζονται ως σποραδικοί οξείς πόνοι οι οποίοι εξαλείφουνται μετά το 48ωρο.

Πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα αποτελέσματα;

Σίγουρα η λεύκανση δοντιών (με όποια μέθοδο και αν διενεργηθεί) ΔΕΝ είναι μια μόνιμη λύση. Τα αποτελέσματά της φθίνουν με τη πάροδο του χρόνου. Συνήθως, όταν οι ασθενείς μας πιέζουν να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, απαντάμε ότι τα αποτελέσματα της λεύκανσης κρατάνε από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα δόντια τείνουν να πάρουν το αρχικό τους χρώμα και σίγουρα το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς, από το αν καπνίζει και από τη συχνότητα και την ποιότητα της στοματικής υγιεινής που εφαρμόζει. Γι’ αυτούς τους λόγους, στους περισσότερους ασθενείς που μπαίνουν στη διαδικασία της λεύκανσης συστήνουμε μια μικρή επανάληψη της θεραπείας για 3-4 μέρες 1-2 φορές το χρόνο.

Είναι η λεύκανση ασφαλής για τα δόντια μου;

Η παραπάνω ερώτηση ίσως είναι η πιο συχνή ερώτηση που ακούμε από τους ασθενείς που σκέφτονται να κάνουν λεύκανση για πρώτη φορά. Φυσικά και είναι μια ασφαλής διαδικασία, εφόσον φυσικά γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό με πιστοποιημένα προϊόντα. Σε συγκεκριμένους ασθενείς ο οδοντίατρος θα κρίνει και θα αποφασίσει να χορηγήσει τελικά συμπληρωματικά με τη λεύκανση σκευάσματα με φθόριο ή ασβέστιο τα οποία θα βοηθήσουν στην ευαισθησία που ίσως προκαλέσει  θεραπεία στους ασθενείς.

Εάν επιλέξω τελικά να κάνω λεύκανση αλλά έχω πολλά σφραγίσματα ή θήκες;

Η διαδικασία της λεύκανσης έχει μηδενική επίδραση πάνω σε θήκες ή όψεις ή άλλες κεραμικές αποκαταστάσεις και πολύ μικρή σε εμφράξεις. Εν ολίγοις, το χρώμα των αποκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα του ασθενούς που θα επιλέξει να κάνει λεύκανση δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά. Γι’αυτό τονίζουμε ότι είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας πριν αποφασίσετε να σπαταλήσετε χρήματα σε προϊόντα λεύκανσης που θα βρείτε σε διάφορα καταστήματα που υπόσχονται «πολλά»! Ο οδοντίατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να σας ενημερώσει με βεβαιότητα αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για λεύκανση και τι αποτελέσματα θα φέρει η διαδικασία της λεύκανσης σε εσάς συγκεκριμένα.

Είναι τα προϊόντα λεύκανσης τοξικά για τον οργανισμό μου ή τα δόντια μου;

Τα συνήθη συστατικά των προϊόντων λεύκανσης είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου και η ουρία, συστατικά τα οποία βρίσκονται σε πληθώρα στα κύτταρα του οργανισμού μας. Φυσικά η συχνότητα χρήσης και η δοσολογία είναι παράγοντες που δεν πρέπει να αγνοούνται γιατί μακροχρόνια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Με απλά λόγια, δεν είναι ασφαλές ένας ασθενής να κάνει κάθε μήνα λεύκανση.

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες λευκαίνουν τα δόντια;

Έχει αποδειχθεί από πειράματα και μελέτες ότι η αίσθηση λεύκανσης που δίνουν  οι λευκαντικές οδοντόκρεμες είναι placebo. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες απομακρύνουν αποτελεσματικά, τις περισσότερες φορές, τους λεκέδες γιατί πολλές από αυτές περιέχουν κόκκους με αποτριπτικές ιδιότητες χωρίς όμως να επεμβαίνουν στο χρώμα των δοντιών.  Επίσης, επειδή ο ασθενής συχνά πιστεύει ότι οι λευκαντικές οδοντόκρεμες «κάνουν δουλειά» βουρτσίζει κατά μέσο όρο περισσότερες φορές την ημέρα συγκριτικά με πριν τη χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας οπότε τα δόντια είναι απαλλαγμένα από την πλάκα, είναι δηλαδή πραγματικά καθαρά, οπότε πιο λευκά και λαμπερά! Clean and shine!

Πώς μπορώ να μάθω αν μπορώ να κάνω λεύκανση στα δόντια μου;

Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να μάθετε εάν μπορείτε να κάνετε λεύκανση είναι φυσικά να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, εφόσον είναι ο μόνος ειδικός που γνωρίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες λεύκανσης.

Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι «γενικοί περιορισμοί» που να αφορούν μια κατηγορία ασθενώ, οι οποίοι θα χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή όταν θα θελήσουν να κάνουν λεύκανση :

  • Ασθενείς με πολλαπλές υφιζήσεις καλό θα ήταν να αποφεύγουν τη θεραπεία της λεύκανσης στο σπίτι , γιατί πιθανότατα θα βιώσουν έντονη ευαισθησία στα δόντια τους.
  • Νέα άτομα τα οποία παρουσιάζουν πορώδη αδαμαντίνη πχ λόγω ατελούς αδαμαντινογένεσης.
  • Ασθενείς με «φθαρμένη οδοντοφυία» με αποτέλεσμα να έχουν εκτεθειμένη οδοντίνη γεγονός που σε συνδιασμό με τη λεύκανση θα προκαλέσει μεγάλη ευαισθησία.

Σαν ειδικός θα ήθελα να προτρέψω τους ασθενείς να συμβουλεύονται μόνο τον οδοντίατρό τους για τη διαδικασία της λεύκανσης. Να κάνουν ένα διαγνωστικό ραντεβού μαζί του πριν αποφασίσουν να ξεκινήσουν έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν ενημερωμένοι για το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης , όσοι ασθενείς αισθάνονται ότι μια θεραπεία λεύκανσης θα τους αλλάξει το χαμόγελο ή θα τους φτιάξει τη διάθεση να το τολμούν και να μη φοβούνται αφού σαν διαδικασία είναι πολύ απλή, ασφαλής , καθόλου επώδυνη και αρκετά οικονομική για τη χαρά και την αυτοπεποίθηση που μπορεί να σας χαρίσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  • Οδοντοφυία: τα πρώτα δόντια του παιδιού και η αντιμετώπισή τους
  •  Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στην ηλικία των 4-7 μηνών. Υπάρχουν όμως ... read more
  • Ουλίτιδα και εγκυμοσύνη - Τι πρέπει να προσέξει μια έγκυος
  • Ουλίτιδα εμφανίζεται, μερικές φορές, σε γυναίκες που εγκυμονούν ... read more
  • Φροντίδα των δοντιών πριν τις καλοκαιρινές διακοπές - Συμβουλές προς όλη την οικογένεια
  • Το καλοκαίρι είναι μια πολύ ωραία εποχή για να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε ... read more
  • Ψηφιακή αποτύπωση με χρήση ενδοστοματικού scanner
  • Mια από τις τελευταίες επαναστατικές μεθόδους στον τομέα της οδοντιατρικής ... read more
  • Εγκυμοσύνη και δόντια: Μια σχέση αγάπης και ιδιαίτερης προσοχής
  • Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος στη ζωή μιας ... read more
  • Aόρατα μασελάκια Invisalign: Αισθητική καινοτομία στην ορθοδοντική ενηλίκων
  • Η σύγχρονη ορθοδοντική έχει κατορθώσει να βρει μια ενναλακτική λύση στα ... read more
  • Θήκη δοντιού (Στεφάνη): Πότε είναι απαραίτητη και οδηγίες για μετά την τοποθέτησή της
  • Θήκη δοντιού ή αλλιώς στεφάνη δοντιού ονομάζεται η προσθετική εργασία που ... read more
  • Οδοντοφοβία: Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο για τον οδοντίατρο
  • Η φοβία για τον οδοντίατρο αποτελεί στις μέρες μας ένα σοβαρό κοινωνικό ... read more
  • Μασελάκια λεύκανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
  • Τα μασελάκια λεύκανσης αποτελούν ειδικούς νάρθηκες που εφαρμόζει ο ... read more
  • Χειρουργική αφαίρεση ρίζας δοντιού - Πότε ενδείκνυται και με ποιον τρόπο γίνεται η επεμβαση
  • Πολλές φορές δόντια χαλασμένα ή κάτω από παλιές προσθετικές εργασίες σπάνε μόνα ... read more
  • Βλαστοκύτταρα και αυξητικοί παράγοντες στην οδοντιατρική - Η θεραπεία PRP
  • Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα πολυδύναμα κύτταρα, τα ... read more
  • Οδοντοφυία σε μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξετε και ποια συμπτώματα θέλουν προσοχή
  • Η διαδικασία της οδοντοφυΐας αν και διαφέρει σε κάθε μωράκι ξεκινάει περίπου ... read more
  • Σύγκλειση δοντιών
  • Σύγκλειση δοντιών ονομάζουμε την οιαδήποτε επαφή των δοντιών της άνω και ... read more
  • Αποτυπώματα ή αλλιώς "μέτρα" - Μια απαραίτητη διαδικασία στην αισθητική οδοντιατρική
  • Τα’ αποτυπώματα είναι μια διαδικασία με την βοήθεια της οποίας αναπαράγουμε ένα ... read more
  • Τι είναι το οδοντικό απόστημα - Πώς εκδηλώνεται και τρόποι αντιμετώπισης
  • Ένα απόστημα δοντιού είναι μια οξεία οδοντιατρική κατάσταση που δημιουργείται ... read more
  • Τρόποι για να μειώσετε το φόβο του παιδιού σας για τον οδοντίατρο
  •   Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια ζωής του ... read more
  • Τι είναι το ξηρό φατνίο και πως αντιμετωπίζεται
  • Η απλή αναφορά του ξηρού φατνίου κάνει τους οδοντιάτρους να ανατριχιάζουν. Μετά ... read more
  • Στοματική υγιεινή στα παιδιά: τι να προσέξετε!
  • Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για την υγεία των παιδιών ... read more
  • Διατροφή και Στοματική Υγιεινή - Ποιές τροφές βοηθούν και ποιές όχι
  • Η στοματική μας υγιεινή είναι ένα ζήτημα υγείας που συχνά παραμελούμε. ... read more
  • Ενδοδοντική θεραπεία (ή αλλιώς απονεύρωση) - Προσέγγιση και βήματα υλοποίησης
  •  Τα δόντια μας δεν είναι εξολοκλήρου συμπαγή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ... read more
    Recent Posts Widget

    ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ