ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γενικά για την Περιοδοντική Θεραπεία

Η περιοδοντική θεραπεία διακρίνεται στη μη-χειρουργική και στη χειρουργική θεραπεία.
  • Μη-Χειρουργική θεραπεία
  • Χειρουργική θεραπεία
  • Θεραπεία με χρήση Laser
  • Οδοντικά εμφυτεύματα
Χειρουργική θεραπεία για αισθητικούς λόγους και για προετοιμασία των δοντιών για προσθετική αποκατάσταση.

Ο περιοδοντολόγος είναι Χειρουργός Οδοντίατρος εξειδικευμένος να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει τις νόσους των ούλων. Οι περιοδοντολόγοι εκπαιδεύονται σε τριετή πανεπιστημιακά προγράμματα μετά την απόκτηση του διπλώματος του Χειρουργού Οδοντιάτρου. Με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει μπορούν να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε νόσου των ούλων και των περιοδοντικών ιστών και να προετοιμάσουν τα δόντια για την προσθετική τους αποκατάσταση και να βοηθήσουν τον ασθενή να αποκτήσει το χαμόγελο που αυτοί επιθυμούν.

Μη-Χειρουργική περιοδοντική θεραπεία

Η περιοδοντική θεραπεία, σύμφωνα και με την τάση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, οφείλει να είναι το λιγότερο επεμβατική αλλά και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Η μη-χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τη αποτρύγωση και τη ριζική απόξεση (δηλ. την προσεκτική απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας από την επιφάνεια του δοντιού και της ρίζας). Το αποτέλεσμα της ριζικής απόξεσης είναι η απομάκρυνση της πλάκας και των βακτηριακών τοξινών και την δημιουργία μιας ομαλής και λείας ριζικής επιφάνειας. Η μη-χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει επίσης την ταυτόχρονη χρήση συστηματικών ή τοπικών αντιμικροβιακών ουσιών. Η μη-χειρουργική θεραπεία είναι διαφορετική και ευαίσθητη για κάθε διαφορετικό ασθενή.

Η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και η συχνή επανεξέταση ειναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου.

Η μη-χειρουργική θεραπεία είναι ικανοποιητική για τη θεραπεία ορισμένων μορφών και περιπτώσεων της περιοδοντικής νόσου, αλλά υπάρχουν και όρια πέρα από τα οποία είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου.

Χειρουργική θεραπεία

Όταν η μη-χειρουργική θεραπεία δεν είναι αρκετή για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου και των αποτελεσμάτων της.

Η χειρουργική θεραπεία διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
  • Μείωση ή εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων
  • Αναπλαστικές τεχνικές των περιοδοντικών ιστών
  • Χειρουργική αποκάλυψη της κλινικής μήλης του δοντιού
  • Χειρουργική μαλακών ιστών.

Μείωση ή εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων

Με την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου τα ούλα και οι ιστοί που περιβάλλουν τα δόντια καταστρέφονται και απομακρύνονται προοδευτικά από τα δόντια. Τα ούλα χαλαρώνουν και ‘ξεκολλούν’ από την οδοντική επιφάνεια και το οστούν το οποίο στηρίζει τα δόντια καταστρέφεται. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο σχηματισμός των περιοδοντικών θυλάκων, δηλαδή χώρου όπου μαζεύονται βακτήρια και σχηματίζεται φλεγμονή. Όσο βαθαίνουν οι θύλακοι ο αριθμός των βακτηρίων αυξάνεται και η ποιότητά τους μεταβάλλεται σε πιο επιθετικά βακτήρια.

Επιπλέον, όσο πιο βαθιοί είναι οι περιοδοντική θύλακοι, τόσο πιο δύσκολη είναι η εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζεται η χειρουργική περιοδοντική θεραπεία.

Ο σκοπός της χειρουργικής περιοδοντικής θεραπείας είναι η ενδελεχής αφαίρεση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και η εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων αλλά και τη διόρθωση των οστικών ανωμαλιών με σκοπό την απομάκρυνση σημείων όπου μπορούν να συγκεντρώνονται βακτήρια.

Αναπλαστικές τεχνικές των περιοδοντικών ιστών

Η περιοδοντική νόσος έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Η χρήση των αναπλαστικών τεχνικών έχει ως σκοπό την αποκατάσταση μερικών από των βλαβών που έχουν δημιουργηθεί κατά τη φλεγμονώδη καταστροφή που επιτελείται κατά την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας.

Κατά την εφαρμογή των αναπλαστικών τεχνικών χρησιμοποιούνται διάφορα οστικά μοσχεύματα με σκοπό την αποκατάσταση των οστικών ανωμαλιών. Τα οστικά μοσχεύματα είναι:
  • Αυτόλογα, προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή
  • Αλλογενή, προέρχονται από άλλα άτομα με ειδική επεξεργασία που έχει σαν σκοπό την αποφυγή της οποιασδήποτε μεταδοτικής νόσου
  • Ξενομοσχεύματα, προέρχονται από ζωικό επεξεργασμένο οστούν
  • Συνθετικά.
Συμπληρωματικά των μοσχευμάτων χρησιμοποιούνται μεμβράνες, οι οποίες έχουν ως σκοπό την δημιουργία φραγμού σε κύτταρα τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή επούλωση της περιοχής.

Ο σκοπός της εφαρμογής των μεμβρανών και των μοσχευμάτων είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε ο οργανισμός να έχει τη δυνατότητα να επουλώσει και να αποκαταστήσει ορισμένες περιοδοντικές βλάβες και τη διατήρηση των δοντιών στο φραγμό.

Χειρουργική αποκάλυψη της κλινικής μήλης του δοντιού

Οι χειρουργικές επεμβάσεις των περιοδοντικών ιστών μπορούν να εφαρμοστούν στην εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων αλλά και για την προετοιμασία των ιστών που περιβάλλουν το δόντι για την προσθετική τους αποκατάσταση αλλά και για αισθητικούς λόγους.

Η Χειρουργική αποκάλυψη της κλινικής μήλης του δοντιού εφαρμόζεται για την μεταβολή ενός ‘ουλικού’ χαμόγελου και την αύξηση του μήκους του δοντιού. Κατά την τεχνική αυτή αφαιρείται η περίσσεια ούλων και ιστών που περιβάλλουν το δόντι ή δημιουργία επαρκούς μήλης του δοντιού τεχνικά όταν αυτή έχει χαθεί από παθολογικούς λόγους, π.χ. κάταγμα του δοντιού ή τερηδόνα κάτω από την παρυφή των ούλων.

Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ή περισσότερα δόντια ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις του ασθενούς για τη δημιουργία ενός αρμονικού χαμόγελου.

Χειρουργική μαλακών ιστών

Η αποκεκαλυμμένη επιφάνεια της ρίζας του δοντιού είναι αποτέλεσμα των υφιζήσεων των ούλων που προέρχονται από κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Το αποτέλεσμα των υφιζήσεων αυτών είναι ευαισθησία των δοντιών σε διάφορα θερμικά ερεθίσματα και σε μικροβιακή προσβολή αλλά και στην αισθητική των δοντιών τα οποία εμφανίζονται μακρύτερα.

Οι υφιζήσεις αυτές των ούλων μπορεί να προκληθούν και από λανθασμένη εφαρμογή των μέσων στοματικής υγιεινής. Έντονη και επίμονη εφαρμογή του βουρτσίσματος.

Πριν από την εφαρμογή της οποιασδήποτε χειρουργικής θεραπείας για την αποκατάσταση των υφιζήσεων θα πρέπει να απομακρυνθεί ο αιτιολογικός παράγοντας, π.χ. διόρθωση της τεχνικής χρήσης της οδοντόβουρτσας για την αποφυγή της περαιτέρω απώλειας ούλων και οστού.

Η χρήση μοσχεύματος μαλακών ιστών από την υπερώα είναι η χρυσή σταθερά για την αποκατάσταση τέτοιων βλαβών. Επιπλέον, αντί της λήψης τμήματος μαλακών ιστών από την υπερώα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα συνθετικά ή ζωικής προέλευσης μοσχεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ