Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Χειρουργική αφαίρεση ρίζας δοντιού - Πότε ενδείκνυται και με ποιον τρόπο γίνεται η επεμβαση


Πολλές φορές δόντια χαλασμένα ή κάτω από παλιές προσθετικές εργασίες σπάνε μόνα τους και η ρίζα τους παραμένει μέσα στη γνάθο. Δεν είναι πάλι λίγες οι φορές που κατά την προσπάθεια εξαγωγής ενός τέτοιου χαλασμένου ή τερηδονισμένου δοντιού ή ενός δοντιού με μη ευνοϊκό σχήμα και φορά της ρίζας, ολόκληρη ή τμήμα της ρίζας σπάει και παραμένει μέσα στη γνάθο.


Σε κάθε περίπτωση το τμήμα αυτό καλό είναι να αφαιρείται κυρίως αν προέρχεται από κάποιο δόντι το οποίο ήταν μολυσμένο διότι είναι μεγάλες οι πιθανότητες να επιμολυνθεί και να δημιουργήσει έντονα συμπτώματα φλεγμονής (πρήξιμο) και πόνου.


Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία. Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής ακολουθεί μικρή τομή και χειρουργική αφαίρεση της ρίζας, μία διαδικασία απολύτως ανώδυνη που ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή ακόμα και για ασθενείς μεγάλης ηλικίας.

 

Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης θα αρχίσει να εμφανίζεται ένα μικρό εσωτερικό και εξωτερικό πρήξιμο αντίστοιχα με την περιοχή της αφαίρεσης και μία ελαφριά δυσφορία. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί και ένα μικρό τοπικό αιμάτωμα (μελανιά). Τα συμπτώματα θα χειροτερεύσουν τις επόμενες 24-48 ώρες και στη συνέχεια θα αρχίσουν αργά και σταθερά να υποχωρούν. Η φυσιολογική μετεγχειρητική εξέλιξη προϋποθέτει την συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες που θα του έχουν δοθεί. Τα ράμματα, αν δεν είναι απορροφήσιμα, αφαιρούνται σε 7 μέρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ