Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Διατροφή και Στοματική Υγιεινή - Ποιές τροφές βοηθούν και ποιές όχι

Η στοματική μας υγιεινή είναι ένα ζήτημα υγείας που συχνά παραμελούμε. Στην καθημερινότητα σου ίσως να μην έχεις σκεφτεί ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την στοματική υγιεινή σου, ή και το αντίθετο. Έχεις αναρωτηθεί αν η διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την υγεία του στόματος σου ή αν η υγεία του στόματος σου εξαρτάται από την διατροφή σου και μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου;

Τι είναι η Στοματική Υγιεινή;

Ως στοματική υγιεινή ορίζεται το σύνολο των ενεργειών που είναι απαραίτητα για την φροντίδα του στόματος, των ούλων, της γλώσσας και ολόκληρης της στοματικής κοιλότητας. Οι ενέργειες αυτές έχουν ως στόχο την διατήρηση ενός μη-ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα μικρόβια που σχηματίζουν πλάκα/τερηδόνα και άλλες οδοντικές παθήσεις. Η στοματική υγιεινή επηρεάζεται από τα τρόφιμα που επιλέγουμε, τις επισκέψεις μας στον οδοντίατρο και από το πόσο φροντίζουμε το στόμα μας καθημερινά (βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, στοματικό διάλυμα κλπ).

Προβολή

Η στοματική υγιεινή δεν αφορά μόνο το οπτικό-αισθητικό κομμάτι, αλλά κυρίως αφορά την υγεία του στόματος, την απουσία ασθενειών του και κατ'επέκταση της υγείας του σώματος μας. Ως 'υγιές στόμα' εννοείται η έλλειψη τερηδόνας, η απουσία φλεγμονών και ξηροστομίας, αλλά και τα καθαρά δόντια χωρίς φθορές ή αλλοιώσεις. Οι πιο συχνές ασθένειες του στόματος είναι η μικροβιακή πλάκα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, με συχνότερη αιτία την διατροφή και τα τρόφιμα που επιλέγεις καθημερινά από την παιδική μέχρι την ενήλικη ζωή.

Πώς επηρεάζουν τα τρόφιμα την Στοματική Υγιεινή;

Από την στιγμή που θα αρχίσεις να μασάς κάποιο τρόφιμο, αρχίζει η μικροβιακή δραστηριότητα στην στοματική σου κοιλότητα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το δικό μας φαγητό είναι ταυτόχρονα και η τροφή για τα βακτήρια που ζουν στο στόμα μας. Τα βακτήρια αυτά τρέφονται μέσα από τα σάκχαρα των τροφών, αναπαράγονται με ανάλογο ρυθμό και παράγουν οξέα φθείροντας το σμάλτο των δοντιών. 

Όταν καταναλώνεις περισσότερες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή υδατάνθρακες, τόσο πιο έντονη και γρήγορη είναι αυτή η διαδικασία. Πολύ σημαντικός παράγοντας για την δραστηριότητα των βακτηρίων είναι και ο χρόνος που θα παραμείνει η τροφή στο στόμα μας, πόση ώρα θα μεσολαβήσει δηλαδή μέχρι το πλύσιμο των δοντιών. 

Τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας επιτίθενται στην αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών προκαλώντας αλλοιώσεις και βλάβες στα ούλα και στα δόντια. Αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών είναι η ευαισθησία στα δόντια, το ΄κιτρίνισμα΄ των δοντιών, η εγκατάσταση τερηδόνας ή ουλίτιδας, αλλά στο τελικό στάδιο η περιοδοντίτιδα και η απώλεια των δοντιών.

Ποια τρόφιμα να αποφεύγονται και ποια όχι;

Το σύνολο των ερευνών και των διεθνών συστάσεων συμφωνούν ότι υπάρχουν τρόφιμα που δημιουργούν πιο έντονη δραστηριότητα στα μικρόβια και επομένως, οδηγούν πιο εύκολα σε δημιουργία οδοντικής πλάκας, φθοράς των δοντιών και σε άλλες οδοντικές ασθένειες.

Τα τρόφιμα που είναι καλό να αποφεύγονται είναι όσα παραμένουν στο στόμα μας αρκετή ώρα χωρίς να τα βουρτσίσουμε ή όσα περιέχουν αρκετή ζάχαρη στην μερίδα τους, επομένως προσφέρουν άφθονη τροφή για τα στοματικά βακτήρια. Οι κυριότερες ομάδες τροφίμων που απαιτούν προσοχή είναι :

  • Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη (κέικ, γλυκίσματα κλπ)
  • ανθρακούχα αναψυκτικά, φρουτοποτά, χυμοί με ζάχαρη
  • καραμέλες, γλειφιτζούρια, πατατάκια, γαριδάκια
  • αποξηραμένα μαλακά φρούτα με ζάχαρη, λουκούμια

Αντίθετα, έχει βρεθεί ότι υπάρχουν ομάδες τροφίμων και συγκεκριμένα τρόφιμα που μειώνουν αυτήν την δραστηριότητα. 

  • Πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως όλα τα είδη τυριών, ο σολωμός και το κοτόπουλο
  • Γαλακτοκομικά: γάλα και γιαούρτι
  • Ξηροί καρποί και σουσάμι
  • Φρούτα και λαχανικά: ιδιαίτερα οι σκληροί καρποί, καθώς περιέχουν αρκετό νερό για να εκκριθεί περισσότερη σίελος. Άρα προκύπτει η μείωση περιεκτικότητας των ελεύθερων σακχάρων στο στόμα, με λιγότερη φθορά των δοντιών στο γεύμα. Ιδιαίτερα ευεργετικά λαχανικά φαίνεται να είναι τα πράσινα φυλλώδη, οι τομάτες, τα καρότα και τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και άλλα)

Απαραίτητα Θρεπτικά Συστατικά για την Υγεία των Δοντιών

  • Φώσφορος και ασβέστιο: προσλαμβάνονται από τα γαλακτοκομικά, τα μικρά ψάρια και τα πουλερικά. Είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών στα δόντια και την προστασία του σμάλτου.
  • Νερό από τα φρούτα και τα λαχανικά: εξουδετερώνει τα σάκχαρα και ενισχύει την παραγωγή σιέλου την ώρα της μάσησης. 
  • Βιταμίνες Α, D και σύμπλεγμα των βιταμινών Β: απαραίτητες βιταμίνες για την δημιουργία του συνδετικού ιστού των δοντιών, την μείωση των βακτηρίων και την προστασία του σμάλτου.
  • Βιταμίνη C και φολικό οξύ: ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία απαραίτητα για ενίσχυση των ιστών στα δόντια.
  • Ψευδάργυρος και σίδηρος: όταν βρίσκονται σε ανεπάρκεια, περιορίζεται η παραγωγή σιέλου και ως αποτέλεσμα αυξάνεται η δημιουργία οδοντικής πλάκας.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες για τη Στοματική Υγιεινή;

Η έρευνα σχετικά με την υγεία του στόματος και τα υπόλοιπα νοσήματα έχει επικεντρωθεί στην σχέση των στοματικών ασθενειών με τον σακχαρώδη διαβήτη ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση του καρκίνου. Φαίνεται ότι η υγεία του στόματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την συνολική υγεία του ατόμου, αλλά και με την πιθανή εμφάνιση υποσιτισμού. Ο υποσιτισμός του ατόμου μπορεί στην συνέχεια να επηρεάσει την υγεία των βλεννογόνων και την καθημερινή διατροφική πρόσληψη και ταυτόχρονα να μειώσει την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες πάνω στο θέμα είναι η Spanish National Health Survey το 2017, όπου οι ερευνητές συσχέτισαν την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη και της εμφάνισης οδοντικής πλάκας στον ισπανικό πληθυσμό. Φάνηκε ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οδοντική πλάκα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αντίστοιχα, αρκετές μελέτες συνδέουν τις περιοδοντικές νόσους με την αυξημένη εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και διάφορων μορφών καρκίνου. 

Η αιτία των σχέσεων αυτών είναι, εν μέρει, η διατροφική πρόσληψη, δηλαδή μειωμένη πρόσληψη σε φρούτα και λαχανικά, αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης και γλυκισμάτων και μειωμένη πρόσληψη φαγητού λόγω μειωμένης μασητικής ικανότητας.

Καθημερινές συνήθειες για την καλύτερη Στοματική Υγιεινή 

  • καθημερινό βούρτσισμα δοντιών και γλώσσας μετά από κάθε γεύμα σας
  • εκμάθηση στο σωστό βούρτισμα από τον οδοντίατρο σας
  • χρήση στοματικού διαλύματος μέσα στην ημέρα σας
  • χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον 1 φορά/ημέρα
  • αποφυγή τροφών που βλάπτουν τα δόντια
  • τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο (κάθε 6 μήνες)
  • αποφυγή συχνών μικρών σνακ με ζάχαρη μέσα στην ημέρα σας
  •  https://www.mednutrition.gr

Τροφές που βοηθούν στην στοματική υγεία

Τροφές που βοηθούν στην στοματική υγεία

Η φροντίδα των δοντιών σας δεν είναι δύσκολη. Στην πραγματικότητα, μπορείτε ακόμη και να βοηθήσετε τα δόντια σας ενώ τρώτε! Oι υγιείς τρόποι διατροφής και η επιλογή συγκεκριμένων τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών. Αντίθετα, η επιλογή τροφών που είναι  επιβλαβείς για τα δόντια σας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την στοματική σας υγεία. Μάθετε ποια τρόφιμα είναι κατάλληλα για τα δόντια σας και ποιες καλές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν την στοματική σας υγεία.

  • Η κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και δημητριακά ή φρούτα και λαχανικά και ποιοτικές πρωτεΐνες είναι τα καλύτερα τρόφιμα για ένα υγιές στόμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά επειδή το μάσημα τροφών που είναι υδατώδη και με ίνες βοηθούν να π σάλιο, αφαιρώντας τα υπόλοιπα σωματίδια τροφίμων.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα ενθαρρύνουν το σώμα σας να παράγει περισσότερο σάλιο, προστατεύοντας τα δόντια σας. Δεύτερον, το τυρί και το γιαούρτι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, που βοηθούν στην ενίσχυση των δοντιών σας. Επίσης, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά ή ευεργετικά βακτήρια για το πεπτικό σας σύστημα. Βέβαια, πρέπει να επιλέξετε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και να προσθέσετε μόνοι σας ένα γλυκό ή μέλι. Ας υποθέσουμε ότι είστε ευαίσθητοι ή αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να βρείτε γάλα ξηρών καρπών εμπλουτισμένο με ασβέστιο και πρωτεΐνη όπως γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή κάσιους.
  • Τα λαχανικά πρέπει να είναι ένα βασικό συστατικό στη διατροφή σας, επειδή έχουν πολλά οφέλη για την υγεία χωρίς να είναι βαριά σε θερμίδες. Τα λαχανικά παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα και σας βοηθούν να παράγετε σάλιο για να «καθαριστεί» το στόμα σας και να διατηρήσετε το σμάλτο υγιές.
  • Αντί να αρπάξετε μια καραμέλα ή ένα επιδόρπιο, εάν σας αρέσουν τα γλυκά, επιλέξτε ένα μήλο αντ 'αυτού! Τα μήλα παρέχουν ενυδάτωση και φυτικές ίνες για το σώμα σας. Αντικαθιστώντας τις γλυκές λιχουδιές με τα μήλα, προωθείτε την καλή παραγωγή σάλιου. Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών σας επειδή η υφή μπορεί να ξύσει τα υπολείμματα των σωματιδίων και των βακτηριδίων μακριά από τα δόντια σας.
  • Το μαύρο και πράσινο τσάι με γλυκαντικά παρέχει συστατικά καταπολέμησης της πλάκας. Οι άπαχες πρωτεΐνες όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και το tofu έχουν φωσφόρο και πρωτεΐνες για να διατηρήσουν τα δόντια υγιή. Τα αμύγδαλα είναι υπέροχα για τα δόντια σας επειδή αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Η προσθήκη αυτών των τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην στοματική σας υγεία. Μπορείτε επίσης να εστιάσετε σε υγιείς συνήθειες όπως ο περιορισμός των σνακ και ο περιορισμός της ζάχαρης στη διατροφή σας.

 https://www.smiledesignltd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ