Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Θήκη δοντιού (Στεφάνη): Πότε είναι απαραίτητη και οδηγίες για μετά την τοποθέτησή της

θήκη δοντιώνΘήκη δοντιού ή αλλιώς στεφάνη δοντιού ονομάζεται η προσθετική εργασία που καλύπτει όλο το δόντι. Η θήκη χρησιμοποιείται για να αποκαταστήσει λειτουργικά και αισθητικά το δόντι, διορθώνοντας το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθός του. Αφού κολληθεί στο δόντι που παρουσιάζει τη βλάβη, δεν ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα υγιή δόντια καθιστώντας το αποτέλεσμα απόλυτα φυσικό.

Σε ποια δόντια τοποθετείται η θήκη;

Παρακάτω φαίνονται μερικές από τις πιο συχνές περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειάζεται να τοποθετηθεί μια θήκη δοντιού.

1. Ένα δόντι χρειάζεται να καλυφθεί με θήκη, όταν είναι αρκετά κατεστραμμένο και δεν μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με σφράγισμα. Δηλαδή στις περιπτώσεις που:

  • Λείπει μεγάλο τμήμα του δοντιού λόγω τερηδόνας
  • Έχει χαθεί μεγάλο μέρος του δοντιού λόγω τραύματος
  • Έχει ραγίσει κάποιο δόντι
  • Έχει προηγηθεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) δοντιού. Έπειτα από μια απονεύρωση τα δόντια συνήθως αποδυναμώνονται και αποχρωματίζονται οπότε έχουν μεγαλύτερο ρίσκο κατάγματος και πολύ σκούρο χρώμα. Τοποθετώντας τη στεφάνη προλαμβάνουμε ένα πιθανό μελλοντικό κάταγμα φροντίζοντας για ένα πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Απαιτείται αντικατάσταση παλιών μεγάλων σφραγισμάτων λόγω τερηδόνας ή κατάγματος.
2. Επιπλέον, πολλές φορές χρειάζεται να καλυφθούν με θήκη δόντια που δεν είναι κατεστραμμένα, αλλά χρήζουν βελτίωση. Έτσι, μια θήκη μπορεί να τοποθετηθεί επειδή ο ασθενής επιθυμεί ένα καλύτερο αισθητικά χαμόγελο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
  • Όταν υπάρχει η επιθυμία να έρθουν στην ίδια ευθεία πολύ στραβά δόντια και ο ασθενής δεν θέλει να κάνει ορθοδοντική θεραπεία
  • Όταν υπάρχει σοβαρά αποχρωματισμένο δόντι, το οποίο δεν μπορεί να αποκατασταθεί με λεύκανση
  • Όταν υπάρχει αραιοδοντία σε μπροστινά δόντια. Για να κλείσουν τα κενά πρέπει να τοποθετηθούν θήκες σε κάποια ή σε όλα τα πρόσθια δόντια αναλόγως με το πρόβλημα.

 

3. Ακόμη, χρειάζεται να τοποθετηθεί θήκη σε δόντια που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη μιας κινητής οδοντοστοιχίας ή γέφυρας δοντιών, όταν λείπουν διπλανά δόντια.

4. Τέλος, η θήκη δοντιού χρησιμοποιείται πάνω από μεμονωμένα ή πολλαπλά γειτονικά εμφυτεύματα.

Πώς ξέρω ότι χρειάζομαι μια θήκη δοντιού;

Εάν έχετε παρατηρήσει πως το δόντι σας έχει καταστραφεί – σύμφωνα με τα παραπάνω – τότε είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οδοντίατρο. Εκείνος θα αναλάβει να σας εξετάσει και να εντοπίσει ακριβώς τη βλάβη. Έπειτα, θα είναι σε θέση να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία και θα συζητήσει μαζί σας το ενδεχόμενο τοποθέτησης θήκης.

Από τι υλικό κατασκευάζεται η θήκη δοντιού;

Αναλόγως το υλικό κατασκευής, οι θήκες χωρίζονται σε:

  • Μεταλλοκεραμικές: Έχουν έναν εσωτερικό πυρήνα από μέταλλο, ο οποίος καλύπτεται από πορσελάνη.
  • Ολοκεραμικές:Κατασκευάζονται εξ’ ολοκλήρου από πορσελάνη.
  • Ζιρκονίας: Είτε έχουν έναν πυρήνα από ζιρκονία, ο οποίος καλύπτεται από πορσελάνη είτε είναι  εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένες από ζιρκονία.
  • Ακρυλικές: Κατασκευάζονται από ακρυλικό και χρησιμοποιούνται μόνο ως μεταβατικές μέχρι να τοποθετηθούν οι μόνιμες θήκες.

Η διαδικασία τοποθέτησης της θήκης είναι επίπονη;

Η διαδικασία τοποθέτησης της θήκης είναι απλή και καθόλου επίπονη. Ολοκληρώνεται σε 2 – 3 ραντεβού με λίγες ημέρες διάστημα μεταξύ των ραντεβού. Ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κατά το μάσημα της τροφής, ενώ οι οδοντίατροι εγγυώνται ένα εξαιρετικά λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

dentalimplant.gr

Οδηγίες μετά την τοποθέτηση ακίνητων προσθετικών εργασιών

 
*      Μετά την τοποθέτηση της γέφυρας ή της θήκης βουρτσίζουμε κανονικά σαν να είναι φυσικά δόντια , με κυκλικές δηλαδή κινήσεις ,με μέτρια οδοντόβουρτσα, με φορά του κύκλου από τα ούλα προς την α.π.ερ. ,ώστε να μην υποχωρήσουν τα ούλα με τα χρόνια και φανεί η ένωση της θήκης και της ρίζας του δοντιού.
*      Χρησιμοποιούμε καθημερινά οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια ανάλογα τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού. Οι γέφυρες χρειάζονται ειδικό νήμα όπως το superfloss της oralB.
*      Τρώμε κανονικά όπως πριν αποφεύγοντας τις υπερβολές όπως π. χ. το να σπάμε πράγματα με τα δόντια ,να ανοίγουμε καπάκια κ.λ.π. γιατί η πορσελάνη μπορεί να σπάσει στην παράλογη χρήση και η επιδιόρθωσή της είναι δύσκολη έως αδύνατη.
*      Αν τυχόν διαπιστωθεί πρόωρη επαφή κατά το κλείσιμο ή τη μάσηση πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό γιατί αν μείνει έτσι είτε θα σπάσει η πορσελάνη είτε θα εμφανιστεί πόνος κατά την μάσηση.
*      Για να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής μια α.π.ερ. θα πρέπει ο ασθενής να επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τον γιατρό του για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών από την πέτρα ,προκειμένου να διατηρούνται σωστές συνθήκες υγιεινής στο στόμα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ