Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Μασελάκια λεύκανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τα μασελάκια λεύκανσης αποτελούν ειδικούς νάρθηκες που εφαρμόζει ο ασθενής στην οδοντοστοιχία του με σκοπό την λεύκανσή τους. Πρόκειται για μία μέθοδο λεύκανσης η οποία πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή στο χώρο του σπιτιού του, έπειτα από τις οδηγίες του εξειδικευμένου Οδοντιάτρου.

Μασελάκια λεύκανσης: Ποια η διαδικασία που ακολουθείται;

Κατά την επίσκεψή στο ιατρείο, ο Οδοντίατρος θα πάρει από τον ασθενή τα αποτυπώματα των δοντιών του βάση των οποίων θα κατασκευαστούν οι μασελάκια λεύκανσης (νάρθηκες). Στη συνέχεια οι εξατομικευμένοι νάρθηκες ελέγχονται στο στόμα του ασθενούς ώστε να εφαρμόζουν σωστά. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζουν ακριβώς στα δόντια, δηλαδή ούτε να είναι πολύ χαλαρά και να βγαίνουν πολύ εύκολα. Ακόμα δεν θα πρέπει τα όρια τους να επεκτείνονται στα ούλα. Αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η λευκαντική ουσία να προωθηθεί στα ούλα και να τα ερεθίσει. Για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν προτείνονται τα μασελάκια λεύκανσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να έχουν σωστή εφαρμογή.

 
 

Τα μασελάκια λεύκανσης παραδίδονται στον ασθενή μαζί με τη λευκαντική ουσία, αφού πρώτα δοθούν οδηγίες για τον τρόπο χρήσης από τον έμπειρο Οδοντίατρο.

Γενικά, η διαδικασία της λεύκανσης στο σπίτι δεν είναι δύσκολη, χρειάζεται μόνο μεγάλη προσοχή ώστε να τοποθετηθεί στα μασελάκια η απαιτούμενη δοσολογία υλικού χωρίς να υπερχειλίσει. 

Μασελάκια λεύκανσης: Ποια η διάρκεια της θεραπείας;

Η λεύκανση στο σπίτι διαρκεί, συνήθως, 2 – 3 εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται περιοδικά τον οδοντίατρο για τον έλεγχο του αποτελέσματος και ανεφοδιασμό λευκαντικού υλικού. Το συνολικό χρονικό διάστημα (πόσες μέρες) που πρέπει να φορά ο ασθενής τα μασελάκια λεύκανσης εξαρτάται από τις ανάγκες και τις αισθητικές απαιτήσεις του ασθενούς.

Οδηγίες για λεύκανση στο σπίτι

  • Το λευκαντικό υλικό, πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο και να διατηρείται στο ψυγείο.
  • Το λευκαντικό υλικό πρέπει να παραμένει σε επαφή με τα δόντια για τουλάχιστον 4-6ώρες, για αυτό προτείνεται να φοράτε τα μασελάκια κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Πριν τοποθετήσετε τα μασελάκια λεύκανσης στα δόντια, θα πρέπει να έχετε πλύνει πολύ καλά τα δόντια σας.
  • Η επιθυμητή ποσότητα υλικού που πρέπει να βάλετε στο νάρθηκα της λεύκανσης, έχει το μέγεθος μισής έως μιας “φακής”.
  • Η ποσότητα αυτή πρέπει να τοποθετηθεί σε κάθε επιθυμητό δόντι (συνήθως είναι τα 6-8 πρόσθια δόντια πάνω και κάτω), στην εσωτερική πλευρά του νάρθηκα και στην μεριά οπού θα έρθει σε επαφή με την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και κοντά στην κοπτική επιφάνεια του δοντιού.
  • Σε περίπτωση περίσσειας υλικού μπορεί να  αφαιρεθεί με μια μπατονέτα.
  • Διατηρείτε πάντα τους νάρθηκες λεύκανσης καθαρούς, πριν και μετά την τοποθέτηση του υλικού. Πριν την τοποθέτηση του υλικού φροντίστε οι νάρθηκες να είναι στεγνοί.
  • Αποφύγετε το φαγητό και το ποτό  το όποιο “χρωματίζει” (όπως παντζάρια, κόκκινη σάλτσα, κόκκινο κρασί, τσιγάρο), ιδιαίτερα μετά την αφαίρεση του νάρθηκα για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Καθ’ όλη την διάρκεια της λεύκανσης προσπαθήστε να ελαττώσετε την χρήση όλων των φαγητών και υγρών που χρωματίζουν. (τσιγάρο, παντζάρια, κόκκινο κρασί, καφές, κόκκινη σάλτσα, τσάι, χαμομήλι, βατόμουρο, κοκκινιστό κρέας, σοκολάτα, κεράσια, κ.λ.π.)

Ποια η διάρκεια του αποτελέσματος λεύκανσης με μασελάκια;

Η διάρκεια του αποτελέσματος με τη μέθοδο λεύκανσης στο σπίτι, εκτείνεται από 1-3 χρόνια σε ασθενείς με καλή στοματική υγιεινή. Το θετικό, όμως, με αυτή τη μέθοδο είναι ότι αν δεν έχουν γίνει αλλαγές στα δόντια σας και εφαρμόζουν σωστά τα μασελάκια, μπορείτε 1 φορά το χρόνο να κάνετε αναμνηστική δόση λεύκανσης (7-10 ημέρες). Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε το αποτέλεσμα για ακόμη περισσότερα χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ