Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Πόνος μετά απο τοποθέτηση δοντιών - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο πόνος είναι μια παράμετρος που μπορεί να αποθαρρύνει τον ασθενή από τη μόνιμη λύση που του προσφέρει η τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Ο καλύτερος τρόπος για να αποβάλλετε αυτόν το φόβο είναι η σωστή ενημέρωση.

Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το άγχος που σχετίζεται με τον πόνο των οδοντικών εμφυτευμάτων. Ανακαλύψτε τι είδους δυσφορία είναι μέρος της διαδικασίας, πότε συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Πόσο πονάει η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Η διαδικασία της χειρουργικής τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων γίνεται με τοπική αναισθησία, όπως όλες οι οδοντιατρικές θεραπείες.  Κατά την διάρκεια της θεραπείας δεν πρέπει να αισθανόμαστε καμία ενόχληση, διαφορετικά κάτι δεν γίνεται σωστά από την πλευρά του οδοντιάτρου. Κατά κοινή ομολογία των ασθενών, η ευαισθησία - πόνος μετά την διαδικασία της εμφύτευσης δοντιών είναι εφάμιλλος ή και μικρότερος σε ένταση από εκείνον της εξαγωγής δοντιών. Είναι ένας ανεκτός πόνος ο οποίος με απλά παυσίπονα ελέγχεται πλήρως.

Ανάλογα με την κατάσταση του στόματος σας, μπορεί να χρειαστείτε ειδικές διαδικασίες ανάπλασης – προετοιμασίας της περιοχής όπου θα τοποθετηθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι στα στάδια αυτά η ένταση της ευαισθησίας - πόνου είναι ίσως μεγαλύτερη από εκείνη της τοποθέτησης εμφυτευμάτων.

Πόνος στα στάδια της Οστικής Ανάπλασης - Προετοιμασίας.​

Για την μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών δεν απαιτείται καμία επώδυνη διαδικασία σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να πρέπει υποβληθούν σε ειδική χειρουργική επέμβαση πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Η ανάγκη αυτή προκύπτει για διάφορες περιπτώσεις όπως όταν απαιτείται οστικό μόσχευμα, ανύψωση ιγμορείου ή εξαγωγή δοντιών. Ίσως δεν χρειάζεστε κανένα από αυτά, αλλά αυτό θα προκύψει από την εξέταση της περιοχής εμφύτευσης που προηγείται της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

Η τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος γίνεται με τοπική αναισθησία. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να οδηγήσει σε πρήξιμο της σιαγόνας. Ενδέχεται ο οδοντίατρος σας να σας συστήσει παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες φάρμακο μετά την αποχώρησή σας από το ιατρείο.

Εφόσον απαιτείται ανύψωση ιγμορείου, η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περισσότερο από μία ώρα και συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία. Μετά από μερικές ώρες θα αρχίσετε να αισθάνεστε ευαισθησία - πόνο στη σιαγόνα, στο πρόσωπο, ίσως ακόμη και στη μύτη σας. Η ενόχληση αυτή, με χρήση ειδικών παυσίπονων ελέγχεται αποτελεσματικά.

Αν τα εναπομένοντα δόντια σας έχουν υποστεί μεγάλη φθορά και δεν μπορούν να επιδιορθωθούν, θα χρειαστεί εξαγωγή δοντιών πριν ή ταυτόχρονα με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει τοποθέτηση πλήρους σταθερής οδοντοστοιχίας με τη μέθοδο All On 4. Η εξαγωγή δοντιών γίνεται ανώδυνα με τοπική αναισθησία. Θα αισθανθείτε ήπιο πόνο στα ούλα για κάποιες ώρες μετά την επέμβαση, ο οποίος όμως με απλά παυσίπονα ελέγχεται πλήρως και σταδιακά υποχωρεί.

Εφόσον έχετε υποβληθεί σε επέμβαση τοποθέτησης οστικού μοσχεύματος ή ανύψωσης ιγμορείου, τα  εμφυτεύματα θα τοποθετηθούν ταυτόχρονα, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ή μετά από περίοδο επούλωσης. Για το χρονικό διάστημα της επούλωσης θα σας ενημερώσει ο οδοντίατρος σας, επειδή διαφέρει από μια περίπτωση σε άλλη.

Πόνος κατά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.​

Η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων είναι ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν υπάρχει καμία ενόχληση.

Πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο – ευαισθησία μετά την τοποθέτηση;

Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του οδοντίατρου σας όσον αφορά τη φροντίδα των εμφυτευμάτων μετά τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο που σχετίζεται με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Επιλέξτε έναν έμπειρο οδοντίατρο.

Όσο πιο έμπειρος είναι ο οδοντίατρος τόσο πιο σύντομη, ήπια και ακριβής είναι η διαδικασία και τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα μετεγχειρητικού πόνου. Η επιλογή εξειδικευμένης ομάδας οδοντιάτρων (χειρούργος εμφυτευματολόγος, περιοδοντολόγος, προσθετολόγος) για την εκτέλεση της εργασίας είναι το κλειδί για να μην υποφέρετε. Φροντίστε να επιλέξετε κλινική που έχει τοποθετήσει πολλά εμφυτεύματα στο παρελθόν με υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Τέτοιοι επιστήμονες έχουν συνήθως εκατοντάδες φωτογραφίες πριν και μετά, καθώς και εξαιρετικές κριτικές στο διαδίκτυο. Έχουν αναφερθεί συχνά περιπτώσεις όπου η απειρία του οδοντίατρου οδήγησε σε βλάβη νεύρου ή άλλα προβλήματα υγείας.

Η επιλογή ενός οδοντίατρου που χρεώνει πολύ λιγότερα από τους ανταγωνιστές του μπορεί να φαίνεται αρχικά δελεαστική. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να σας βάλει σε μια πορεία επιπλοκών, που δεν είναι μόνο επώδυνες και ενοχλητικές, αλλά μπορεί επίσης να κοστίσουν πολύ ακριβά για να διορθωθούν (αν διορθώνονται). Στην κλινική μας αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους περιστατικά σε ασθενείς και ειδικά μετά από επέμβαση σε χώρες του εξωτερικού που διαφημίζουν υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού με χαμηλό κόστος.

Τα κατάλληλα φάρμακα.

Ο οδοντίατρος σας θα σας συνταγογραφήσει κάποιο παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες ή ακόμα και κάποια αντιβίωση μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Εκτός από τη λήψη τυχόν φαρμάκων που ο οδοντίατρος συνταγογράφησε, μπορεί ήδη να παίρνετε φάρμακα για άλλες καταστάσεις. Φροντίστε να ενημερώσετε σχετικά τον οδοντίατρό σας στο πρώτο ραντεβού. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ορισμένα φάρμακα, όπως αγχολυτικά ή κάποια ειδικά φάρμακα, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επούλωση. Μερικά φάρμακα μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε αποτυχία εμφυτεύματος. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα χρόνια προβλήματα υγείας υπό έλεγχο, ειδικά τον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς αυτό βοηθά στη θετική εξέλιξη της επούλωσης.

Η κατάλληλη φροντίδα και διατροφή.

Μην πίνετε και μην τρώτε τίποτα ζεστό την ημέρα που τοποθετήσατε τα εμφυτεύματα. Αποφύγετε τα ροφήματα με καλαμάκι για λίγες μέρες, καθώς η απορροφητική κίνηση μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο σημείο εμφύτευσης. Επίσης, αποφύγετε για 2- 3 μέρες τα μπουκώματα με νερό ή στοματικά διαλύματα.

Οι σκληρές και κολλώδεις τροφές πρέπει να αποφεύγονται τις δυο πρώτες εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Να τρώτε μαλακά τρόφιμα ή ακόμα περάστε από μπλέντερ τις τροφές που αισθάνεστε πως μπορεί να ενοχλήσουν στη μάσηση. Ωστόσο, φροντίστε η διατροφή σας να περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα σας να επουλωθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η διατήρηση της στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της περιόδου επούλωσης είναι ζωτικής σημασίας. Τα ούλα σας χρειάζονται ένα καθαρό περιβάλλον χωρίς καμία μόλυνση για να ανακάμψουν. Επιπλέον, ζητήματα όπως οι ασθένειες των ούλων ή η φθορά των δοντιών μπορεί να είναι επιζήμια όχι μόνο για την επιτυχία του εμφυτεύματος, αλλά και για τη γενική υγεία σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Χρησιμοποιήστε οδοντικά βουρτσάκια μετά από κάθε γεύμα και μη αλκοολούχο στοματικό διάλυμα για την απολύμανση του στόματος τουλάχιστον 3 φορές ημερησίως για μια εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας.

Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Το κάπνισμα είναι ακριβώς το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε μετά την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Τα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά τσιγάρα επιβραδύνουν την επούλωση και κάνουν το στόμα σας ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιβραδύνει την επούλωση. Αποφύγετε το τουλάχιστον τις πρώτες 72 ώρες.

Ξεκούραση μετά την επέμβαση.

Φροντίστε μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. Ο ύπνος συμβάλλει σημαντικά στην επούλωση. Επιπλέον, μείνετε μακριά από κάθε έντονη δραστηριότητα, όπως έντονη σωματική άσκηση, για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στη δουλειά τους την επόμενη μέρα μετά την τοποθέτηση εμφυτεύματος, αλλά διαδικασίες όπως η ανύψωση ιγμορείων ή η τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο ανάρρωσης. Ο οδοντίατρός σας θα σας ενημερώσει για τον χρόνο ανάπαυσης.

Ο πόνος είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της επούλωσης, όπως συμβαίνει σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις. Συνήθως διαρκεί μέχρι 3 ημέρες μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με σταδιακή μείωση μέρα με τη μέρα. Οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν παυσίπονο μόνο την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο, τις επόμενες συνήθως δεν το χρειάζονται.

Πόσο διαρκεί ο πόνος μετά την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων;

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ο πόνος δεν εξαφανίζεται μετά τη θεραπεία.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Λίγες ώρες μετά τη διαδικασία Καθώς η αναισθησία υποχωρεί, θα νιώσετε όλο και λιγότερο μούδιασμα. Θα εμφανιστεί αρχικά ελαφρύς πόνος στην περιοχή, που αυξάνεται σταδιακά αλλά είναι ανεκτός, καθώς και ερεθισμός των ούλων. Τα φαινόμενα αυτά θα μειωθούν σταδιακά μετά τη λήψη παυσίπονου και οι περισσότεροι ασθενείς περνούν μια ήρεμη νύχτα.
1η Εβδομάδα Ο πόνος ή η πίεση σε αυτό το στάδιο εξακολουθεί να είναι πιθανός, ειδικά όταν μασάτε ή σφίγγετε τα δόντια σας. Ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται 72 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Είναι σύνηθες για τους ασθενείς να συνεχίζουν να λαμβάνουν παυσίπονα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ένα μικρό οίδημα (πρήξιμο) είναι αναμενόμενο και συνήθως φτάνει στο μέγιστο σε 48 ώρες. Τις πρώτες ώρες της επέμβασης καλό είναι να τοποθετήσετε παγοκύστη εξωτερικά της τραυματισμένης περιοχής. Αποφύγετε την παρατεταμένη επαφή του πάγου με το δέρμα, απομακρύνετε τον πάγο από το μάγουλο κάθε 10 λεπτά, και φροντίστε η παγοκύστης να είναι καλυμμένη με ύφασμα για την αποφυγή πρόκλησης εγκαυμάτων.
2η Εβδομάδα Δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο μετά από περίπου 2 εβδομάδες. Εάν πονάτε, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μόλυνσης ή άλλο πρόβλημα. Επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρό σας.
Το επόμενο διάστημα Εάν νιώθετε πόνο μερικές εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι λοίμωξης, νευρικής βλάβης ή ένδειξη αποτυχίας εμφυτεύματος. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Είναι σημαντικό να μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Σίγουρα θα έχετε προγραμματίσει μια επίσκεψη για έλεγχο, οπότε θα πρέπει να τον ενημερώσετε για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα εκείνη τη στιγμή. Διαβάστε επίσης το άρθρο μας για τα προβλήματα και κινδύνους των οδοντικών εμφυτευμάτων και μάθετε περισσότερα παρακάτω στις Συχνές Ερωτήσεις μας.

Συχνές ερωτήσεις ​

Στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Συνήθως, στον ασθενή χορηγείται τοπική αναισθησία και ενδεχομένως κάποιο χαλαρωτικό φάρμακο.

Εάν πάσχετε από φοβία έναντι των οδοντιάτρων, έχετε υπερβολικό άγχος και χαμηλή ανοχή στον πόνο, ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε γενική αναισθησία.

Ο έντονος πόνος ή η πίεση στην περιοχή του εμφυτεύματος είναι συνήθη φαινόμενα για λίγες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο πόνος είναι μέρος της περιόδου ανάρρωσης. Εμφανίζεται την πρώτη ημέρα, αμέσως μόλις η αναισθησία αρχίζει να εξασθενεί. Τις πρώτες ημέρες έως και 2 εβδομάδες μπορεί να νιώσετε ενοχλήσεις. Εάν ο γιατρός σας συνταγογράφησε παυσίπονα, πάρτε τα ακολουθώντας τις οδηγίες του. Επικοινωνήστε οπωσδήποτε μαζί του εάν ο πόνος συνεχίζεται πέρα από αυτήν την περίοδο.

Μετά την τοποθέτηση και αφού περάσει η αρχική περίοδος επούλωσης δεν πρέπει να νιώθετε κανένα πόνο. Ωστόσο, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης ή τραύματος στην περιοχή του εμφυτεύματος, όπως συμβαίνει και με τα φυσικά σας δόντια. Εάν ο πόνος διαρκεί, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας, που θα σας κάνει μια ακτινογραφία για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  • Οδοντοφυία: τα πρώτα δόντια του παιδιού και η αντιμετώπισή τους
  •  Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στην ηλικία των 4-7 μηνών. Υπάρχουν όμως ... read more
  • Ουλίτιδα και εγκυμοσύνη - Τι πρέπει να προσέξει μια έγκυος
  • Ουλίτιδα εμφανίζεται, μερικές φορές, σε γυναίκες που εγκυμονούν ... read more
  • Φροντίδα των δοντιών πριν τις καλοκαιρινές διακοπές - Συμβουλές προς όλη την οικογένεια
  • Το καλοκαίρι είναι μια πολύ ωραία εποχή για να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε ... read more
  • Ψηφιακή αποτύπωση με χρήση ενδοστοματικού scanner
  • Mια από τις τελευταίες επαναστατικές μεθόδους στον τομέα της οδοντιατρικής ... read more
  • Εγκυμοσύνη και δόντια: Μια σχέση αγάπης και ιδιαίτερης προσοχής
  • Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος στη ζωή μιας ... read more
  • Aόρατα μασελάκια Invisalign: Αισθητική καινοτομία στην ορθοδοντική ενηλίκων
  • Η σύγχρονη ορθοδοντική έχει κατορθώσει να βρει μια ενναλακτική λύση στα ... read more
  • Θήκη δοντιού (Στεφάνη): Πότε είναι απαραίτητη και οδηγίες για μετά την τοποθέτησή της
  • Θήκη δοντιού ή αλλιώς στεφάνη δοντιού ονομάζεται η προσθετική εργασία που ... read more
  • Οδοντοφοβία: Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο για τον οδοντίατρο
  • Η φοβία για τον οδοντίατρο αποτελεί στις μέρες μας ένα σοβαρό κοινωνικό ... read more
  • Μασελάκια λεύκανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
  • Τα μασελάκια λεύκανσης αποτελούν ειδικούς νάρθηκες που εφαρμόζει ο ... read more
  • Χειρουργική αφαίρεση ρίζας δοντιού - Πότε ενδείκνυται και με ποιον τρόπο γίνεται η επεμβαση
  • Πολλές φορές δόντια χαλασμένα ή κάτω από παλιές προσθετικές εργασίες σπάνε μόνα ... read more
  • Βλαστοκύτταρα και αυξητικοί παράγοντες στην οδοντιατρική - Η θεραπεία PRP
  • Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα πολυδύναμα κύτταρα, τα ... read more
  • Οδοντοφυία σε μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξετε και ποια συμπτώματα θέλουν προσοχή
  • Η διαδικασία της οδοντοφυΐας αν και διαφέρει σε κάθε μωράκι ξεκινάει περίπου ... read more
  • Σύγκλειση δοντιών
  • Σύγκλειση δοντιών ονομάζουμε την οιαδήποτε επαφή των δοντιών της άνω και ... read more
  • Αποτυπώματα ή αλλιώς "μέτρα" - Μια απαραίτητη διαδικασία στην αισθητική οδοντιατρική
  • Τα’ αποτυπώματα είναι μια διαδικασία με την βοήθεια της οποίας αναπαράγουμε ένα ... read more
  • Τι είναι το οδοντικό απόστημα - Πώς εκδηλώνεται και τρόποι αντιμετώπισης
  • Ένα απόστημα δοντιού είναι μια οξεία οδοντιατρική κατάσταση που δημιουργείται ... read more
  • Τρόποι για να μειώσετε το φόβο του παιδιού σας για τον οδοντίατρο
  •   Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια ζωής του ... read more
  • Τι είναι το ξηρό φατνίο και πως αντιμετωπίζεται
  • Η απλή αναφορά του ξηρού φατνίου κάνει τους οδοντιάτρους να ανατριχιάζουν. Μετά ... read more
  • Στοματική υγιεινή στα παιδιά: τι να προσέξετε!
  • Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για την υγεία των παιδιών ... read more
  • Διατροφή και Στοματική Υγιεινή - Ποιές τροφές βοηθούν και ποιές όχι
  • Η στοματική μας υγιεινή είναι ένα ζήτημα υγείας που συχνά παραμελούμε. ... read more
  • Ενδοδοντική θεραπεία (ή αλλιώς απονεύρωση) - Προσέγγιση και βήματα υλοποίησης
  •  Τα δόντια μας δεν είναι εξολοκλήρου συμπαγή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ... read more
    Recent Posts Widget

    ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ