Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Αποτύπωμα ή μέτρο στην οδοντιατρική

Είναι η διαδικασία λήψης του αρνητικού αντιγράφου του στόματος το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας οδοντιατρικής εργασίας ή για μελέτη του περιστατικού.



Το παραπάνω αποτύπωμα έχει ληφθεί για την κατασκευή μιας γέφυρας,για αυτό έχει δύο διαφορετικά χρώματα πάνω του,που αντιστοιχούν σε διαφορετικής ρευστότητας σιλικόνες.Μια παχύρεστη για να αποτυπώσει το σύνολο και μια λεπτόρευστη για να αποτυπώσει λεπτομέρειες.
Σε περίπτωση που θέλουμε να αποτυπώσουμε τα δόντια για να μελετήσουμε το στόμα,δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε σιλικόνες.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο υλικό πχ αλγινικό.

                                        


 Πώς γίνεται η διαδικασία όμως;

Βαζουμε το οποιοδήποτε υλικό σε ένα αποτυπωτικό δισκάριο

                         


                         



 Στη συνέχεια βάζουμε το δισκάριο στο στόμα του ασθενούς και περιμένουμε να πήξει το υλικό


                         


Όταν πήξει το υλικό είναι περίπου έτσι

                   

Μπορεί να εχει και άλλο χρώμα αναλόγως του προιόντος που χρησιμοποιήθηκε!

Αυτό το αποτύπωμα τώρα είναι το αρνητικό αποτύπωμα των δοντιων. Για να το χρησιμοποιήσουμε φτιάχνουμε οδοντιατρική γύψο και γεμίζουμε το αποτύπωμα.Έτσι έχουμε την ακόλουθη εικόνα

                    

όπου στα χέρια μας έχουμε το στόμα του ασθενούς,για να το μελετήσουμε!
 
Αποτύπωμα (στην οδοντιατρική) ή μέτρο όπως λέγεται πιο κοινά
Είναι η διαδικασία λήψης του αρνητικού αντιγράφου του στόματος και των ούλων το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας προσθετικής οδοντιατρικής εργασίας (όπως κατασκευή μιας στεφάνης, γέφυρας ή οδοντοστοιχίας κλπ)  ή για μελέτη του περιστατικού.
apotiposi (2)
Το αποτύπωμα είναι μία τεχνική μεταφοράς φυσικών στοιχείων και δεδομένων από το στόμα του ασθενούς στο εκμαγείο των δοντιών.
Όπως καταλαβαίνουμε όσο ακριβέστερη είναι αυτή η μεταφορά στοιχείων τόσο καλύτερα θα εφαρμόσει η προσθετική εργασία στο στόμα του ασθενή.
apotiposi (1)
Στο αποτύπωμα είμαστε εξαρτημένοι από το αποτυπωτικό μας υλικό, γιατί αυτό πρέπει να καταγράψει όλες τις λεπτομέρειες των παρασκευασμένων δοντιών με τα όριά τους και των πέριξ αυτών περιοχών του στόματος ή να αποδίδει με ακρίβεια τους σκληρούς και τους μαλακούς ιστούς αλλά και τη στατική σχέση μεταξύ τους.
Η κλινική επιτυχία στη λήψη ενός αποτυπώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες
όπως τα χαρακτηριστικά χειρισμού των υλικών, ο τύπος των δισκαρίων αποτύπωσης
και η παρουσία υγρασίας.
alginiko
Πάντα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή του κάθε αποτυπωτικού υλικού όπως και πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη σωστή αποτύπωση, όπως είναι οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, η συνεργασία του ασθενή, τα ατομικά δισκάρια κλπ
Παράδειγμα όταν ο γιατρός χρησιμοποιεί ατομικά δισκάρια πρέπει να περιμένει 24 ώρες μετά την κατασκευή τους πριν πάρει αποτυπώματα με αυτά γιατί το ακρυλικό του δισκαρίου θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ