Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Η φοβία για τον οδοντίατρο και πώς να την ξεπεράσετε!

Η οδοντιατρική φοβία είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση ψυχικής υγείας. Αυτός ο κοινός φόβος μπορεί να προέρχεται από μια σειρά συναισθημάτων που σχετίζονται με τις ανησυχίες για τη στοματική σας υγεία καθώς και από πιθανές αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να είχατε στα παιδικά σας χρόνια.

Οι φόβοι και οι φοβίες συχνά συγχέονται ως έννοιες, αλλά αυτές οι δύο συναισθηματικές καταστάσεις έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Ο φόβος μπορεί να είναι μια έντονη αντιπάθεια απέναντι σε κάτι, που μπορεί να προκαλέσει την αποφυγή από αυτό, αλλά δεν είναι απαραίτητα κάτι που μπορεί να σκέφτεται κάποιος αν δεν έχει εμφανιστεί αυτή η κατάσταση μπροστά του.

Από την άλλη πλευρά, η φοβία είναι μια πολύ ισχυρότερη μορφή φόβου. Οι φοβίες θεωρούνται ένας τύπος διαταραχής άγχους και είναι γνωστό ότι προκαλούν ακραία δυσφορία ‒ τόσο μεγάλη, που επηρεάζει την καθημερινή ζωή του ανθρώπου.

Οδοντιατρική φοβία και αίτια 

Η οδοντιατρική φοβία προκαλείται συνήθως από αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος. Μπορεί να φοβόσασταν τον οδοντίατρο ως παιδί, και αυτά τα συναισθήματα να καλλιεργήθηκαν καθώς μεγαλώνατε. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται επίσης τους θορύβους των εργαλείων που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για τον καθαρισμό των δοντιών και τις εξετάσεις.

Ίσως επίσης αντιμετωπίσατε πόνο, δυσφορία ή γενική έλλειψη ενσυναίσθησης σε ένα οδοντιατρείο και αυτό να έχει δημιουργήσει μια έντονη αποστροφή να δείτε κάποιον άλλο οδοντίατρο στο μέλλον. Εκτιμάται ότι 2,7% των ανδρών και 4,6% των γυναικών ταλαιπωρούνται από οδοντιατρική φοβία.

Εκτός από τους φόβους και τις φοβίες που συνδέονται με τις προηγούμενες εμπειρίες, είναι επίσης δυνατό να αντιμετωπίσετε φόβο για έναν οδοντίατρο λόγω ανησυχιών που μπορεί να έχετε σχετικά με τη στοματική σας υγεία. Ίσως έχετε πόνο στα δόντια ή αιμορραγία στα ούλα ή ίσως απλώς δεν έχετε πάει στον οδοντίατρο για αρκετούς μήνες ή χρόνια και φοβάστε να λάβετε άσχημα νέα. Οποιαδήποτε από αυτές τις ανησυχίες θα μπορούσε να σας κάνει να αποφύγετε την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Συμβουλές για να παραμείνετε ήρεμοι στον οδοντίατρο

Είτε είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας πλήρως είτε είστε έτοιμοι να κάνετε μικρά βήματα για να δείτε σταδιακά τον οδοντίατρο, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια της εξέτασής σας:

  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σε μια πιο ήρεμη στιγμή της ημέρας, όπως τις πρωινές ώρες. Θα υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι αλλά και λιγότερα εργαλεία που κάνουν θορύβους οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν άγχος. Επίσης, όσο περισσότερο περιμένετε για να δείτε τον οδοντίατρό σας, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι ανησυχίες σας με την αναμονή.
  • Φέρτε ακουστικά μαζί σας για να ακούσετε μουσική, που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
  • Ζητήστε από έναν φίλο ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να σας συνοδεύσει κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.
  • Εφαρμόστε τεχνικές αναπνοής και άλλες τεχνικές διαλογισμού για να ηρεμήσετε.

Πάνω απ’ όλα, να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν χρειάζεστε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να το συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας εκ των προτέρων, ώστε να ξέρει πότε να σταματήσει αν χρειάζεστε διάλειμμα.

Στη συνέχεια, μπορείτε είτε να συνεχίσετε την επίσκεψή σας όταν είστε έτοιμοι είτε να επιστρέψετε μια άλλη μέρα, όταν αισθάνεστε καλύτερα.

Στοιχεία από: healthline.com, health4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ