Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Κι όμως, η σοκολάτα κάνει καλό στα δόντια!

Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο χρήσιμη για τα δόντια από ότι το φθόριο.   Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θεοβρωμίνη (πικρό συστατικό πολλών φυτών, περιλαμβανομένων και των σπόρων κακάο από το οποίο γίνεται η σοκολάτα), ενισχύει τα δόντια και προσφέρει καλύτερη υγεία.    



Αποδεικνύεται ότι η θεοβρωμίνη βοηθά την κρυσταλλική δομή των δοντιών και προστατεύει τα δόντια από οξέα. Είναι επίσης καλύτερη από το φθορίδιο του νατρίου που περιέχεται στις περισσότερες οδοντόκρεμες.
    
Αυτό σημαίνει ότι η θεοβρωμίνη μπορεί να μειώσει τις ζημίες από τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για το μεγαλύτερο μέρος της τερηδόνας. 
    
Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι πολύ σημαντικό, γιατί περισσότερο από μισό αιώνα, δεν υπήρχε κάτι νεότερο για το πρόβλημα της τερηδόνας εκτός από την βοήθεια με οδοντόκρεμες. 
    
Δυστυχώς όμως, η σοκολάτα δεν είναι κατάλληλη για την διατροφή επειδή περιέχει ζάχαρη, αντίθετα με την βοήθεια που προσφέρει στην καταστροφή των βακτηρίων που διασπούν τη τερηδόνα από τα δόντια μας. Έτσι, είναι μάλλον απίθανο η αγορά να γεμίσει με οδοντόκρεμες σοκολάτας, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη έρευνα.

Η σοκολάτα δεν προκαλεί προβλήματα στα δόντια και γενικότερα κάνει καλό στην υγεία. Η σοκολάτα περιέχει πολυφαινολες και φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα δόντια.
Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν σε Ιαπωνία, Αγγλία και ΗΠΑ, υποστηρίζουν το γεγονός ότι η σοκολάτα είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της τρύπας στα δόντια (κοιλότητες), της πλάκας, της τερηδόνας και στη προστασία του σμάλτου των δοντιών. Αυτό οφείλεται στη δραστική ουσία θεοβρωμίνη του εκχυλίσματος κόκκων κακάο (CBH), του οποίου η χημική σύνθεση είναι παρόμοια με την καφεΐνη. Η θεοβρωμίνη περιέχεται κυρίως στη σοκολάτα υγείας και αναστέλλει τη δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια και βοηθά στη σκλήρυνση και ενδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών. 
Η θεοβρωμίνη χρησιμοποιείται πλέον σε οδοντόκρεμες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι οποίες θεωρούνται τελείως ακίνδυνες στην κατάποση.
Στην πραγματικότητα οι σοκολάτες που περιέχουν καραμέλα, ζάχαρη, διάφορες αρωματικές ουσίες και συντηρητικά, μπορούν να βλάψουν τα δόντια.
Η σοκολάτα λιώνει στο στόμα κι έτσι δεν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια μας, συγκριτικά με άλλες τροφές. Παρά το γεγονός πως η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει από μόνη της τερηδόνα, η σοκολάτα είναι πολύ πιο ακίνδυνη από τις καραμέλες και όλα τα παρόμοια γλυκά που κολλάνε στα δόντια. Επιπλέον, αν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, δεν θα έχετε πρόβλημα!

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Η σοκολάτα δεν προκαλεί προβλήματα στα δόντια και γενικότερα κάνει καλό στην υγεία. Η σοκολάτα περιέχει πολυφαινολες και φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα δόντια.
Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν σε Ιαπωνία, Αγγλία και ΗΠΑ, υποστηρίζουν το γεγονός ότι η σοκολάτα είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της τρύπας στα δόντια (κοιλότητες), της πλάκας, της τερηδόνας και στη προστασία του σμάλτου των δοντιών. Αυτό οφείλεται στη δραστική ουσία θεοβρωμίνη του εκχυλίσματος κόκκων κακάο (CBH), του οποίου η χημική σύνθεση είναι παρόμοια με την καφεΐνη. Η θεοβρωμίνη περιέχεται κυρίως στη σοκολάτα υγείας και αναστέλλει τη δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια και βοηθά στη σκλήρυνση και ενδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών. 
Η θεοβρωμίνη χρησιμοποιείται πλέον σε οδοντόκρεμες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι οποίες θεωρούνται τελείως ακίνδυνες στην κατάποση.
Στην πραγματικότητα οι σοκολάτες που περιέχουν καραμέλα, ζάχαρη, διάφορες αρωματικές ουσίες και συντηρητικά, μπορούν να βλάψουν τα δόντια.
Η σοκολάτα λιώνει στο στόμα κι έτσι δεν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια μας, συγκριτικά με άλλες τροφές. Παρά το γεγονός πως η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει από μόνη της τερηδόνα, η σοκολάτα είναι πολύ πιο ακίνδυνη από τις καραμέλες και όλα τα παρόμοια γλυκά που κολλάνε στα δόντια. Επιπλέον, αν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, δεν θα έχετε πρόβλημα!

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ