Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ερευνα: Πόσο προστατεύουν οι μάσκες - Ποιες μάσκες προστατεύουν, ποιες είναι επικίνδυνες και ποιες διακοσμητικές

Σε άρθρο του με τίτλο «Οι μάσκες σώζουν ζωές» ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH) Δρ Φράνσις Κόλλινς μας θυμίζει ότι η αποφυγή της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη χρήση μάσκας προσώπου είναι απαραίτητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου συνοψίζονται από τους Ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Ιωάννη Ντάναση, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ). Ο Δρ Κόλλινς σημειώνει ότι φοράμε τις μάσκες μας εκτός σπιτιού όχι απαραίτητα για να προστατευτούμε οι ίδιοι αλλά για να προστατεύσουμε τους υπολοίπους. Ο καθένας από μας μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού και κατά την περίοδο επώασης να μεταδώσει τον ιό σε πολλά επίνοσα άτομα χωρίς να το γνωρίζει.

Σε ποιο βαθμό προστατεύει η μάσκα;

Ποιος είναι όμως ο βαθμός προστασίας που προσδίδει η μάσκα; Σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό είναι η απάντηση, σύμφωνα με σχετική διεθνή μελέτη των Worby CJ και συνεργατών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications (Face mask use in the general population and optimal resource allocation during the COVID-19 pandemic. Worby CJ, Chang HH. Nat Commun. 2020 Aug 13;11(1):4049.). Το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν έδειξε ότι αν υπήρχε καθολική εφαρμογή υφασμάτινης μάσκας σε μια κοινότητα, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των θανάτων. Αφορμή για τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν οι διαφορετικές συστάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας τόσο μεταξύ διαφορετικών Πολιτειών στις ΗΠΑ όσο και σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης ώστε να μελετήσουν πολλά σενάρια μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 σε έναν πληθυσμό ανάλογα με το βαθμό χρήσης μάσκας από τον πληθυσμό.

Ιατρικές και υφασμάτινες μάσκες

Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος ήταν ο προσδιορισμός του αριθμού των κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 σε κάθε σενάριο. Ως αναμένετο, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 μειωνόταν καθώς η διαθεσιμότητα και η χρήση μάσκας προσώπου αυξανόταν. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι χειρουργικές μάσκες θα πρέπει να διατίθενται κατά προτεραιότητα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι υφασμάτινες μάσκες είναι και αυτές αρκετά αποτελεσματικές και μειώνουν τη θνητότητα από COVID-19 ειδικά όταν η εφαρμογή τους είναι ευρεία. Επιπρόσθετα, ο Δρ Κόλλινς σημειώνει ότι μια άλλη πρόσφατη μελέτη (Masks Do More Than Protect Others During COVID-19: Reducing the Inoculum of SARS-CoV-2 to Protect the Wearer . Gandhi M, Beyrer C, Goosby E. J Gen Intern Med. 2020 Jul 31.) έδειξε ότι παρόλο που ο σκοπός της μάσκας είναι πρωτίστως η πρόληψη της μετάδοσης από αυτόν που τη φοράει στους υπόλοιπους, μπορεί να συμβάλλει επίσης στη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 που δέχεται αυτός που τη φοράει, το οποίο μπορεί να οδηγεί σε ηπιότερη λοίμωξη.

Εν κατακλείδι, ο Δρ Κόλλινς μας προτρέπει να μη ξεχνάμε ποτέ τη μάσκα μας όταν βγαίνουμε από το σπίτι και να γίνουμε και εμείς μέρος της προσπάθειας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης και να σώσουμε ζωές.

*https://www.e-dimosio.gr 


 

Ποιες μάσκες προστατεύουν, ποιες είναι επικίνδυνες και ποιες διακοσμητικές - Ειδικοί εξηγούν 

Ξανά στη ζωή μας και αυτή τη φορά για τα καλά έχουν μπει οι μάσκες, καθώς από χτες είναι υποχρεωτικές σε αρκετούς κλειστούς χώρους, όπως ΔΕΚΟ, τράπεζες, καταστήματα τροφίμων και καταστήματα λιανικής.

Ωστόσο ποια είναι η καλύτερη μάσκα ώστε να προστατεύσουμε τους άλλους αλλά και να προστατευτούμε και εμείς.

Οι κ.κ. Φώτης Πατσουράκος, αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Γκίκας Μαγιορκίνης, βιοπαθολόγος, και επικ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, μίλησαν στο MEGA και στην εκπομπή «Mini Καύσωνας»  σχετικά με το πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα και ποιες μάσκες μας προστατεύουν καλύτερα.

Προσωπίδα: Μερική προστασία

«Η προσωπίδα κάνει μερική προστασία. Βοηθάει κυρίως τους υγειονομικούς για να μην δέχονται το αερόλυμα όταν κάποιος μιλάει δυνατά ή φτερνίζεται. Πρέπει κάποιος να φοράει και τη χειρουργική μάσκα», εξήγησε ο κ. Πατσουράκος, και πρόσθεσε ότι «μπορεί να μεταδοθεί ο ιός από τα μάτια, για αυτό όταν εξετάζουμε πρέπει να φοράμε γυαλιά όπως αυτά της θάλασσας. Κάθε ασθενής θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Όταν εξετάζουμε ασθενείς φοράμε μάσκα, αν είμαστε κοντά στον ασθενή πρέπει να φοράμε οπωσδήποτε γυαλιά, καλά θα είναι να φοράμε αν είναι δυνατόν γάντια και μετά να πλένουμε τα χέρια μας, καθώς και ποδιά μιας χρήσης».

Υφασμάτινες vs χειρουργικές: Ποιες να προτιμούμε και ποιες να αποφεύγουμε

«Οι υφασμάτινες μάσκες είναι για να καλύψουν τον γενικό πληθυσμό και όχι τους γιατρούς. Το ύφασμα πρέπει να είναι πάντα διπλό. Στις μάσκες με φίλτρο ή βαλβίδα, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τον κόσμο, είναι προτιμητέες για τους γιατρούς και το προσωπικό όπου υπάρχει διαγνωσμένο κρούσμα κοροναϊός. Οι καλύτερες μάσκες και για εμάς και για τον κόσμο είναι οι χειρουργικές μάσκες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πιθανώς να βρισκόμαστε στις αρχές ενός δεύτερου κύματος

«Υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα της επιδημίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε μπει σε δεύτερο κύμα. Είναι πιθανό να βρισκόμαστε στις αρχές του. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε που θα κινηθούν στις επόμενες δέκα ημέρες τα κρούσματα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Αυτές οι μάσκες που μοιάζουν με μικρές ασπίδες επί της ουσίας το μόνο που κάνουν είναι ότι δεν εκτοξεύονται σταγονίδια από το στόμα μας. Δεν προστατεύουν ιδιαίτερα από την αερογενή μετάδοση. Ήδη υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι οι ασπίδες οι ολόκληρες, στα ξενοδοχεία στην Ελβετία δεν προστάτευσαν ιδιαίτερα το προσωπικό», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με τις μάσκες.

Πού βοηθούν ουσιαστικά τα γάντια και που όχι

«Τα γάντια δεν προστατεύουν κάποιον που βρίσκεται στο δρόμο. Αν με το γάντι πιάσεις το πρόσωπό σου, ενώ πιο πριν έχεις πιάσει κάτι άλλο, σίγουρα θα μολυνθείς και ο ίδιος. Το καλύτερο είναι η καλή αντισηψία των χεριών. Τα γάντια χρειάζονται στους υγειονομικούς», τόνισε σχετικά με τη χρήση γαντιών ο κ. Πατσουράκος.

«Ένας ασθενής που πάει σε ένα πάρτι, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 100 άτομα. Το ότι σταμάτησαν τα πανηγύρια ήταν ένα ορθό μέσο. Αν ληφθούν και άλλα τέτοια αυστηρά μέτρα, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς lockdown», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Πατσουράκος είπε ότι «το εμβόλιο έχει προχωρήσει γρήγορα, αυτό της Οξφόρδης. Θα φτάσουμε στον ένα χρόνο να είμαστε, πιστεύουμε, έτοιμοι. Αποκλείεται να έχουμε μαζικό εμβολιασμό πριν τις αρχές του 2021».

Γιατί οι μάσκες ασπίδες δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια

Από την πλευρά του με πικρία διαπίστωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ότι οι πολίτες δεν ακολουθούσαν τον προηγούμενο καιρό τη σύσταση των ιατρών για χρήση της μάσκας.

«Επρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει».

Ακολούθως πρόσθεσε ότι «δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες» και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα έρθει το μέτρο και για τους ιερούς ναούς.

Ο ειδικός έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με φίλτρο, «καθώς προστατεύουν αυτόν που την φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει».

Ποιες μάσκες είναι απλά διακοσμητικές

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές».

Πρόσθεσε τέλος μιλώντας στο Open ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες» και παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, καθώς «είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι». 

*www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  • Οδοντοφυία: τα πρώτα δόντια του παιδιού και η αντιμετώπισή τους
  •  Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στην ηλικία των 4-7 μηνών. Υπάρχουν όμως ... read more
  • Ουλίτιδα και εγκυμοσύνη - Τι πρέπει να προσέξει μια έγκυος
  • Ουλίτιδα εμφανίζεται, μερικές φορές, σε γυναίκες που εγκυμονούν ... read more
  • Φροντίδα των δοντιών πριν τις καλοκαιρινές διακοπές - Συμβουλές προς όλη την οικογένεια
  • Το καλοκαίρι είναι μια πολύ ωραία εποχή για να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε ... read more
  • Ψηφιακή αποτύπωση με χρήση ενδοστοματικού scanner
  • Mια από τις τελευταίες επαναστατικές μεθόδους στον τομέα της οδοντιατρικής ... read more
  • Εγκυμοσύνη και δόντια: Μια σχέση αγάπης και ιδιαίτερης προσοχής
  • Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος στη ζωή μιας ... read more
  • Aόρατα μασελάκια Invisalign: Αισθητική καινοτομία στην ορθοδοντική ενηλίκων
  • Η σύγχρονη ορθοδοντική έχει κατορθώσει να βρει μια ενναλακτική λύση στα ... read more
  • Θήκη δοντιού (Στεφάνη): Πότε είναι απαραίτητη και οδηγίες για μετά την τοποθέτησή της
  • Θήκη δοντιού ή αλλιώς στεφάνη δοντιού ονομάζεται η προσθετική εργασία που ... read more
  • Οδοντοφοβία: Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο για τον οδοντίατρο
  • Η φοβία για τον οδοντίατρο αποτελεί στις μέρες μας ένα σοβαρό κοινωνικό ... read more
  • Μασελάκια λεύκανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
  • Τα μασελάκια λεύκανσης αποτελούν ειδικούς νάρθηκες που εφαρμόζει ο ... read more
  • Χειρουργική αφαίρεση ρίζας δοντιού - Πότε ενδείκνυται και με ποιον τρόπο γίνεται η επεμβαση
  • Πολλές φορές δόντια χαλασμένα ή κάτω από παλιές προσθετικές εργασίες σπάνε μόνα ... read more
  • Βλαστοκύτταρα και αυξητικοί παράγοντες στην οδοντιατρική - Η θεραπεία PRP
  • Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα πολυδύναμα κύτταρα, τα ... read more
  • Οδοντοφυία σε μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξετε και ποια συμπτώματα θέλουν προσοχή
  • Η διαδικασία της οδοντοφυΐας αν και διαφέρει σε κάθε μωράκι ξεκινάει περίπου ... read more
  • Σύγκλειση δοντιών
  • Σύγκλειση δοντιών ονομάζουμε την οιαδήποτε επαφή των δοντιών της άνω και ... read more
  • Αποτυπώματα ή αλλιώς "μέτρα" - Μια απαραίτητη διαδικασία στην αισθητική οδοντιατρική
  • Τα’ αποτυπώματα είναι μια διαδικασία με την βοήθεια της οποίας αναπαράγουμε ένα ... read more
  • Τι είναι το οδοντικό απόστημα - Πώς εκδηλώνεται και τρόποι αντιμετώπισης
  • Ένα απόστημα δοντιού είναι μια οξεία οδοντιατρική κατάσταση που δημιουργείται ... read more
  • Τρόποι για να μειώσετε το φόβο του παιδιού σας για τον οδοντίατρο
  •   Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια ζωής του ... read more
  • Τι είναι το ξηρό φατνίο και πως αντιμετωπίζεται
  • Η απλή αναφορά του ξηρού φατνίου κάνει τους οδοντιάτρους να ανατριχιάζουν. Μετά ... read more
  • Στοματική υγιεινή στα παιδιά: τι να προσέξετε!
  • Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για την υγεία των παιδιών ... read more
  • Διατροφή και Στοματική Υγιεινή - Ποιές τροφές βοηθούν και ποιές όχι
  • Η στοματική μας υγιεινή είναι ένα ζήτημα υγείας που συχνά παραμελούμε. ... read more
  • Ενδοδοντική θεραπεία (ή αλλιώς απονεύρωση) - Προσέγγιση και βήματα υλοποίησης
  •  Τα δόντια μας δεν είναι εξολοκλήρου συμπαγή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ... read more
    Recent Posts Widget

    ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ