Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Πρακτικοί τρόποι για να κρατήσετε καθαρή την οδοντόβουρτσά σας

Εάν είσαι και εσύ όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που η οδοντόβουρτσα είναι η επέκταση του χεριού τους (λογικό μιας και πρέπει να πλένεις τα δόντια σου τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα) τότε θα ξέρεις πως δεν είναι και το πιο καθαρό αξεσουάρ που υπάρχει μέσα στο μπάνιο σου. Σύμφωνα με έρευνες η οδοντόβουρτσα σου μπορεί να έχει μικρόβια και παθογόνους οργανισμούς, ακόμη και αν μόλις την ξέπλυνες με νερό.

Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείς να τη διατηρείς πραγματικά καθαρή μέχρι να έρθει η στιγμή της αλλαγής της. Δώσε βάση λοιπόν στα παρακάτω και εφάρμοσε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτούς που δεν ήξερες.
  • Μην αποθηκεύεις την οδοντόβουρτσα σου σε κλειστό δοχείο στο σπίτι
    Όσο μεγαλύτερη η υγρασία σε ένα κλειστό δοχείο, τόσο πιο γρήγορα δημιουργείται ένα καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων. Βάλε την οδοντόβουρτσα σου σε ένα δοχείο όταν ταξιδεύεις για να αποφύγεις τη συλλογή βρωμιάς ή βακτηρίων. Βεβαιώσου όμως ότι η οδοντόβουρτσα είναι στεγνή πριν την τοποθετήσεις στη θήκη.
  • Αποθήκευσε την οδοντόβουρτσα σου τουλάχιστον 60εκ. από την τουαλέτα
    Όταν καθαρίζεις το μπάνιο σου ή πατάς το καζανάκι σου μικροσκοπικά σωματίδια νερού που περιέχουν περιττωματική ύλη διαφεύγουν από την τουαλέτα και μπορεί να προσγειώνονται και στην οδοντόβουρτσα σου εάν είναι πολύ κοντά στην τουαλέτα. Ενώ δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι αυτές οι ποσότητες βακτηρίων προκαλούν ασθένεια, είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής και να την έχεις σε μία απόσταση τουλάχιστον 60 εκατοστών.
  • Καθάρισε το δοχείο με τις οδοντόβουρτσες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
    Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο δοχείο της οδοντόβουρτσα μπορούν να μεταφερθούν στη βούρτσα και στη συνέχεια στο στόμα σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίζεις τακτικά τη θήκη εάν έχει κλειστό πυθμένα, όπως ένα ποτήρι για παράδειγμα (πλύνε το στήριγμα της οδοντόβουρτσας ή το ποτήρι με σαπούνι και νερό).
  • Μην μοιράζεστε την ίδια οδοντόβουρτσά
    Εάν μοιράζεσαι μια οδοντόβουρτσα με κάποιο άλλο από τα μέλη της οικογένειας, μοιράζεστε επίσης σωματικά υγρά και μικρόβια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση.
  • Πλύνε τα χέρια σου πριν χρησιμοποιήσεις την οδοντόβουρτσά σου
    Φαίνεται μάλλον προφανές πως πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου πρώτα, αλλά πολύ συχνά οι άνθρωποι πιάνουν κατευθείαν την οδοντόκρεμα πριν πλύνουν τα χέρια τους.
  • Άλλαξε την οδοντόβουρτσά σου κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες
    Αν είναι ηλεκτρική, αντικατέστησε την κεφαλή κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Αυτό μπορείς να το κάνεις και νωρίτερα, εάν παρατηρήσεις ότι οι τρίχες είναι λυγισμένες ή σκισμένες ή εάν οι χρωματιστές τρίχες έχουν αρχίσει να αποχρωματίζονται.
Διάβασε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ