Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Κλείσιμο κενού στα δόντια

Κλεισιμο κενου στα δοντια
Πολύ συχνά , οι ασθενείς μας ζητάνε να ενημερωθούν για την αραιοδοντία ή αλλιώς, το κενό στα δόντια τους. Παρακάτω είναι οι 13 πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν και θα θέλαμε να τις μοιραστούμε.

  1. Σε τι οφείλετε το κενό στα δόντια; Έχει αιτιολογία ή είναι ανατομικό θέμα;
  2. Πώς μπορεί να διορθωθεί? Πόσες επιλογές / λύσεις έχω?
  3. Πρέπει να βάλω σιδεράκια;
  4. Γίνετε με αοράτους νάρθηκες / μασελάκια;
  5. Ποια είναι η οικονομικότερη επιλογή και τι μειονεκτήματα έχει;
  6. Ποια είναι η πιο ορθή επιλογή από άποψη στοματικής υγείας;
  7. Εάν δεν το φτιάξω ποτέ, θα επηρεάσει την στοματική μου υγεία;
  8. Μπορεί να στραβώσουν τα δόντια μου ή να ξανά δημιουργηθεί το κενό; Μπορώ να το αποφύγω και πώς;
  9. Κλείσιμο κενού με όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης, ποιες οι διαφορές;
  10. Θα αλλάξει η ομιλία μου εάν κλείσω το κενό στα δόντια;
  11. Θέλω να κάνω ένα συνολικό smile makeover εξαιτίας της δουλείας μου, τι άλλο πρέπει να κάνω εάν έχω κενό στα δόντια; Μπορούν να συνδυαστούν και άλλες θεραπείες; Ποσό καιρό θα πάρει μέχρι το τελικό αποτέλεσμα;
  12. Φωτογραφίες περιστατικών Πριν και Μετά
  13. Ποιο είναι το κόστος/τιμή για κλείσιμο κενού στα δόντια;
Η αραιοδοντία ή αλλιώς το κενό ανάμεσα στα δόντια συνήθως συναντάτε στα πρόσθια άνω δόντια (μπροστινά όπως μας λένε μερικοί ασθενείς) και σπανιότερα στα κάτω πρόσθια. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις ασθενών που έχουν κενά ανάμεσα σε όλους τους τα δόντια, και στην άνω και στην κάτω γνάθο. Συνήθως η αραιοδοντία στα άνω και κάτω πρόσθια οφείλεται στην ύπαρξη ενός «έντονου» χαλινού του άνω ή του κάτω χείλους, ο οποίος πολλές φορές πρέπει να αφαιρεθεί.
Ευτυχώς έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να λύσουν αυτό το αισθητικό πρόβλημα. Πάντα βέβαια θα πρέπει να ενημερώνουμε τον ασθενή μας για τις επιλογές του.
Τις περισσότερες φορές η πιο ενδεδειγμένη επιστημονικά λύση είναι η ορθοδοντική θεραπεία, η οποία μπορεί είτε να γίνει με την κλασσική μέθοδο (brackets) είτε με τους νέους διάφανους νάρθηκες (aligners). H μέθοδος των διάφανων ναρθήκων είναι συνήθως πιο γρήγορη από την κλασσική ορθοδοντική θεραπεία, δεν διορθώνει όμως τυχόν σκελετικά προβλήματα και σχεδόν πάντα είναι πιο ακριβή από την κλασσική ορθοδοντική. Βέβαια πλέον και οι δύο μέθοδοι είναι αρκετά «αόρατες» αφού τα brackets που χρησιμοποιούμε είναι διάφανα και τα σύρματα λευκά.
sigkrisi se tipous siderakia dontion

Εάν κάποιος βιάζεται (π.χ. λόγω γάμου!!) και δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει την ορθοδοντική λύση μπορεί να κάνει smile makeover  είτε με όψεις πορσελάνης είτε με όψεις ρητίνης. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο αυτά υλικά είναι πολλές και σημαντικές. Πρέπει να τονίσουμε ότι ανεξάρτητα τι θα διαλέξει από τα δύο παραπάνω ο ασθενής μας υπάρχουν κάποια προπαρασκευαστικά στάδια τα οποία είναι κοινά και για τις δύο επιλογές. Δείτε όλες τις επιλογές σας στο άρθρο μας για το ποιές οδοντιατρικές θεραπείες μπορείτε να κάνετε πρίν τον γάμο σας.
Στη κλινική μας πριν ξεκινήσουμε ένα τέτοιο περιστατικό πάντα κάνουμε διαγνωστικό κέρωμα στο εργαστήριο και mock up στο ιατρείο. Πολλές άγνωστες λέξεις? Στο πρώτο ραντεβού πάντα παίρνουμε αποτυπώματα των δοντιών, τα στέλνουμε στο εργαστήριο όπου μας φτιάχνουν  το ιδανικό χαμόγελο τοποθετώντας εκεί που χρειάζεται κερί. Αυτό πλέον αποτελεί το διαγνωστικό κέρωμα και από αυτό με διάφορες τεχνικές εμείς μπορούμε να μεταφέρουμε το «ιδανικό χαμόγελο» μέσα στο στόμα του ασθενούς. Για εμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση αυτό το βήμα γιατί πρέπει ο ασθενής να γνωρίζει σε μεγάλο ποσοστό το τελικό αποτέλεσμα έτσι ώστε να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή με σιγουριά και χωρίς καθόλου άγχος. Επίσης ο ασθενής μπορεί να κρατήσει για κάποιες μέρες αυτό το «δοκιμαστικό» στο στόμα του έτσι ώστε να διαπιστώσει τυχόν αλλαγές στη ομιλία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν αλλαγές στη φώνηση παρέρχονται εντός λίγων ημερών.
Εάν ο ασθενής επιλέξει να κάνει όψεις ρητίνης αυτές γίνονται επί τόπου στο ιατρείο σε ένα αρκετά μεγάλο ραντεβού και πάντα γίνεται και ένα δεύτερο για τυχόν διορθώσεις και επιπλέον γυάλισμα. Αντίθετα, εάν ο ασθενής επιλέξει να κάνει όψεις πορσελάνης στο πρώτο ραντεβού προετοιμάζονται τα δόντια, παίρνουμε αποτυπώματα και στο δεύτερο ραντεβού (που είναι περίπου μετά από δέκα μέρες) οι όψεις είναι έτοιμες για συγκόλληση. Κάποιες φορές παρεμβάλλεται ένα επιπλέον ραντεβού για να δοκιμάσουμε τις οψείς πριν τις κολλήσουμε.
Η απόφαση της επιλογής ανάμεσα στη ρητίνη και στη πορσελάνη είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους περισσότερους ασθενείς. Και τα δύο υλικά έχουν και τα υπέρ και τα κατά τους.
Όψεις Ρητίνης, Πλεονεκτήματα:
Α) Οικονομική (ίσως η πιο οικονομική επιλογή από όλες)
Β) Άμεσο αποτέλεσμα (από το πρώτο ραντεβού έχουμε αποτέλεσμα)
Γ) Επιδιορθώσιμη (εάν κάτι συμβεί μπορούμε εύκολα και άμεσα να το διορθώσουμε)
Όψεις Ρητίνης, Μειονεκτήματα:
Α) Προσλαμβάνει χρωστικές με το πέρας των ετών
Β) Πολύ κουραστική διαδικασία για τον ασθενή
Γ) Συχνά σπασίματα
Δ) Ανάγκη συντήρησης
Δ) Εάν και έχουν εξελιχθεί πολύ τα υλικά μας η φυσικότητα που αποδίδεται με τις όψεις πορσελάνης δεν μπορεί να συμβεί με τις όψεις ρητίνης
Όψεις Πορσελάνης, Πλεονεκτήματα:
Α) Αμιγώς φυσικό αποτέλεσμα. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι τα δόντια σας είναι «ψεύτικα»!
Β) Δεν αλλάζει χρώμα ποτέ
Γ) Είναι αρκετά ανθεκτικές σε σχέση με τις όψεις ρητίνης
Δ) Δεν χρειάζονται συντήρηση
Ε) Εύκολη διαδικασία για τον ασθενή
Όψεις Πορσελάνης, Μειονεκτήματα:
Α) Κόστος
Β) Παρεμβάλλονται κάποιες μέρες από το πρώτο ραντεβού μέχρι το τελικό αποτέλεσμα
Κλεισιμο κενου στα δοντια με οψεις - Πριν κ Μετα
Η παραπάνω φωτογραφία είναι απο ενα περιστατικό στο οδοντιατρείο μας, εαν αναρωτιέστε ποιά απο τις 2 μεθόδους έχουμε εφαρμώσει, θα σας το πούμε στο οδοντιατρείο μας, όπου μπορείτε να δείτε ακόμα περισσότερα περιστατικά με φωτογραφίες Πρίν και Μετά.
Άρα όπως καταλαβαίνεται υπάρχουν αρκετές επιλογές για ένα smile makeover ή για bonding δοντιών! Μπορείτε μέσα σε ένα ραντεβού να το αποκτήσετε ή μέσα σε 10 μέρες ή μέσα σε κάποιους μήνες, ανάλογα με ποιά μέθοδο θα επιλέξετε. Οι τιμές ποικίλουν και πάντα έχουν άμεση σχέση με της ανάγκες του ασθενούς. Μπορεί να λύνεται με 200€ αλλά και με πολύ περισσότερα χρήματα… εξαρτάται από τις απαιτήσεις και τις επιλογές του ασθενούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ