Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Πόνος στο δόντι. Τι πρέπει να κάνω μέχρι να πάω στον οδοντίατρο;

Είναι Σαββατοκύριακο,  είναι  διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα ή του καλοκαιριού κι εσείς υποφέρετε από πονόδοντο. Ο οδοντογιατρός σας λείπει όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του ή εσείς λείπετε. Τι θα κάνετε;

Μέχρι να επισκεφτείτε το ιατρείο  τί φάρμακα θα πάρετε; Κατ’ αρχήν διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην καταπίνετε ότι βρίσκετε μπροστά σας.

Αν ο πόνος είναι συνεχής και έντονος θα καταφύγετε στα εξής παυσίπονα: 
Παρακεταμόλη  1000mg  συνολικά κάθε 8 ώρες και ενδιάμεσα πάλι ανά 8 ώρες ένα Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο όπως  Ασπιρίνη, Ponstan, Brufen και πολλά άλλα.  
Το Mesulid λαμβάνεται ανά 12ωρο. Οι δύο παραπάνω κατηγορίες παυσίπονων λειτουργούν διαφορετικά και έτσι ο συνδυασμός τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Ποτέ μην τρίβετε ασπιρίνη ή άλλο φάρμακο στα ούλα, ούτε μπουκώματα με οινοπνευματώδη. Αυτό που θα επιτύχετε είναι έγκαυμα στα ούλα, συνεπώς ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.

Αν διαπιστώσετε πρήξιμο, ή αν μπορείτε να προσδιορίσετε με σαφήνεια ποιο δόντι είναι επώδυνο ιδιαίτερα στο δάγκωμα, ή το νοιώθετε ‘’σαν να επιμηκύνετε’’ τότε και μόνο τότε θα καταφύγετε στην αντιβίωση παράλληλα με τα παυσίπονα.  



Αντιβιοτικά ευρέως φάσματος όπως Αμοξισιλίνη 500mg σε συνδυασμό με Flagyl ή Augmentin 625mg  ανά 8ωρο για 5 τουλάχιστον μέρες αποτελούν τη θεραπεία εκλογής.
Οι δόσεις καθορίζονται ανάλογα με το σωματικό βάρος, κατά συνέπεια είναι μικρότερες στα παιδιά, ενώ η συχνότητα παραμένει η ίδια.

Μην υπερβαίνετε τις  συνιστώμενες δόσεις, κανένα φάρμακο δεν είναι εντελώς αθώο.
Συνυπολογίζετε πάντοτε τυχόν άλλα φάρμακα που παίρνετε, όπως και τυχόν αλλεργίες  και συμβουλευτείτε τον ιατρό που σας παρακολουθεί.

Μην βάζετε ζεστά επιθέματα στο πρόσωπο σε περίπτωση αποστήματος.

Αν έχετε πόνο από φρονιμίτη που ανατέλλει κάνετε μπουκώματα  με χλιαρό αλατόνερο, ή ένα αντιμικροβιακό διάλυμα και  καθαρίζετε προσεκτικά την περιοχή με μαλακή οδοντόβουρτσα.

Αν ένα μπροστινό δόντι πεταχτεί έξω σε ένα παιδί, φυλάξτε το μέσα σε ένα μπουκαλάκι με γάλα, ώστε ο οδοντίατρος να μπορέσει να το αναφυτεύσει.

Συμπερασματικά θα λέγαμε όταν ταξιδεύετε προνοήστε να έχετε μαζί σας τα προαναφερόμενα φάρμακα για έκτακτη ανάγκη. Πριν από τις διακοπές ή τις αργίες φερθείτε συνετά. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο και αντιμετωπίστε οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε εγκαίρως!




Μια ...παρόμοια άποψη.

Tι φαρμακο να πάρω οταν πονάει το δόντι μου;

Θέμα τη σημερινής ανάρτησης είναι η φαρμακευτική αγωγή που μπορούμε να πάρουμε σε περίπτωση πόνων από το στόμα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν !




Θα ξεκινήσουμε με μια παραδοχή και δυο παροτρύνσεις.

Τί εννοείς γιατρέ;



Εννοώ τα ακόλουθα.

Όταν πονάει το δόντι σας μην παίρνετε από μόνοι σας φάρμακευτική αγωγή,αλλά πάρετε τηλέφωνο το γιατρό σας (Παρότρυνση Νο1).

Επειδή όμως καλό είναι διαγνώσεις από τηλεφώνου να μη γίνονται,μια και αυτό που περιγράφετε εσείς μπορεί να είναι αυτό που νιώθετε,αλλά η αιτιολογία του να είναι ποικίλη. Γι'αυτό πρέπει να πηγαίνετε να σας δει ο οδοντίατρος και να σας λέει τότε αν χρειαστεί και τι θα χρειαστεί να πάρετε (Παρότρυνση Νο2).

Ξέρω όμως ότι στην Ελλάδα,ο καθένας είτε είναι γιατρός είτε έχει ένα γιατρό στην οικογένεια,οπότε οι πιθανότητες των παραπάνω παροτρύνσεων να πραγματοποιηθούν είναι μικρές (Παραδοχή).  

Ο πόνος στην περιοχή του στόματος μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες πχ τερηδόνα,περιοδοντικό πρόβλημα,ενδοδοντικό πρόβλημα,πρόβλημα κατά το οποίο ακούγεται ήχος (κλικ) από την άρθρωση της γνάθου, κάποια κύστη κ.α.

Δεν χρειάζεται κατευθείαν να πάρουμε αντιβίωση!

Αλλά και αν ξεκινησουμε αντιβίωση,δεν τη σταματάμε σε 2 μέρες επειδή νιώσαμε καλύτερα!
Πρέπει να τη συνεχίσουμε για 7 ημέρες περίπου.Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη,τόσο στον οργανισμό μας όσο και γενικά,με αποτέλεσμα σε μελλοντικές λοιμώξεις να χρειαζόμαστε ακόμα πιο βαριά αντιβίωση.
Αυτό όμως στην Ελλάδα τη πολυφαρμακίας είναι ψιλά γράμματα !

Πάμε τώρα στο τί παίρνουμε.Έστω ότι έχουμε έναν πόνο.Παίρνουμε αναλγητικό με το πιο συχνό να είναι η παρακεταμόλη πχ depon/panadol. Ορισμένους δεν τους πιάνει το depon και τους πιάνει το panadol ή και αντίθετα.Γενικά μια και ξέρουμε τον οργανισμό μας παίρνουμε ότι μας πιάνει καλύτερα.Τα παραπάνω σκευάσματα είναι αναλγητικά,δηλαδή πιάνουν επί ύπαρξης πόνου και δεν κάνουν τίποτα αν τα πάρουμε πριν ξεκινήσουμε να πονάμε.Συνήθως δρουν στο δεκάλεπτο και νιωθουμε καλύτερα.Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ),την κλασική πράσινη ή το salospir το οποίο είναι το γενόσημο της ασπιρίνης.

ΠΡΟΣΟΧΗ Ι Ασπιρίνη δεν παίρνουμε όταν μας έχει πει ο γιατρός μας ότι αντενδείκνυται για τον οργανισμό μας,δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις που δεν μπορούν να αναφερθούν όλες στην παρούσα ανάρτηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε πρόβλημα στο στομάχι ή όταν έχουμε κάνει εξαγωγή,γιατί δυσχεραίνει τη δημιουργία θρόμβου,οπότε δεν σταματάει το αίμα. Επίσης δεν παίρνουμε σε περίπτωση έλλειψης του ενζύμου G6PD. Ούτε κουκιά τρώμε,αλλά αυτό το ξέρουν όσοι πάσχουν από την ασθένεια της έλλειψης του προαναφερθέντος ενζύμου.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΙΙ : Καλό και σημαντικό είναι να έχουμε συνεννοηθεί με το γιατρό μας και να σεβόμαστε τις δοσολογίες, δηλαδή να μην παίρνουμε το οποιοδήποτε σκεύασμα με τις χούφτες για να μην κινδυνεύσουμε από την υπερβολική χρήση .
Η διαφορά του φαρμάκου από το φαρμάκι είναι η δοσολογία

Αν δεν ηρεμήσει ο πόνος με το αναλγητικό παίρνουμε ένα αντιφλεγμονώδες ή αντιφλεγμονώδες με αναλγητική δράση. Τέτοια είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) πχ ponstan,mesulid,niflamol,brasan,lonarid ή γενικά οποιοδήποτε αντιφλεγμονώδες έχετε ξαναπάρει στο παρελθόν και που σας πιάνει. Η δοσολογία εξαρτάται από το φάρμακο. Και πάλι όμως σας επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω τα παρακάτω:

Δεν παίρνετε το οποιοδήποτε σκεύασμα, ειδικοτερα αν δεν το έχετε ξαναπάρει και ας σας το έχει συστήσει ο θείος σας, η μαμά σας, η γειτόνισσα, εγώ, το διαδίκτυο αν πρώτα δεν έχετε συνεννοηθεί με το γιατρό σας. Μπορεί να αντενδείκνυται ειδικά αν έχετε άλλα προβληματα υγείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΙΙΙ : Επαναλαμβάνω και υπερτονίζω ότι καλό είναι να έχουμε συνεννοηθεί με το γιατρό μας και να σεβόμαστε τις δοσολογίες, δηλαδή να μην παίρνουμε το οποιοδήποτε σκεύασμα με τις χούφτες για να μην κινδυνεύσουμε από την υπερβολική χρήση, και ας το έχουμε πάρει στο παρελθόν . 


Αν νιώσετε ότι πρήζεστε,τότε και μόνο τότε θα πάρετε αντιβίωση.Πρέπει όμως πρώτα να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας.Η συνηθέστερη αντιβίωση που δίνεται είναι η πενικιλλίνη (αμοξικιλλίνη με πιο σύνηθες εμπορικό σκεύασμα (αλλά όχι το μοναδικό!) το amoxil των 500 mg ανά 8ωρο.Άλλοι συστήνουν 1000 mg ανα 12ωρο,με το οποίο δε προσωπικά δε συμφωνώ, αλλά όπως έχουμε πει η ιατρική είναι σαν ένα μαθηματικό πρόβλημα. Έχει περισσότερες της μιας λύσεις.

Κάποιοι συνάδελφοι συστήνουν το augmentin δηλαδή amoxil+κλαβουλανικό οξύ,το οποίο είναι δυναμίτης.Δε χρειάζεται για τους συμβατικούς πόνους των δοντιών.Είναι υπερβολή και λάθος χρήση ενός ισχυρού φαρμάκου.

Είναι σαν να σκοτώνουμε σπουργίτια με μπαζούκας!

        

Σε γενικές γραμμές για να πάρετε κάτι πιο βαρύ από αναλγητικό υπάρχει πρόβλημα με φλεγμονή,οπότε καλό είναι να επισκεφθείτε σύντομα τον οδοντίατρό σας.Τα αντιφλεγμονώδη και την αντιβίωση καλό είναι να τα παίρνετε με γεματο στομάχι και να φροντίσετε να τρώτε γιαούρτι μια και γενικά οι αντιβιώσεις είναι ευρέου φάσματος, δηλαδή σκοτώνουν αρκετά είδη μικροβίων, ακόμα και τα χρήσιμα πχ τη μικροβιακή χλωρίδα του παχεος εντέρου που είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση βιταμινών του συμπλέγματος B. Εναλλακτικά αν δε σας αρέσει το γιαούρτι, μπορείτε να πάρετε προβιοτικά σε μορφή χαπιών με πιο χαρακτηριστικό και γνωστό το ultra levure ( προφερεται ούλτρα λεβίρ).

Για όλα αυτά αλλά και απορίες για φάρμακα και σκευάσματα μπορείτε να συννενοηθείτε και με το φαρμακοποιό σας. Είναι ένας επιστήμονας πλήρως καταρτισμένος να επιλύει απορίες για φαρμακευτικά σκευάσματα. Η επιλογή των σκευασμάτων όμως πρέπει να γίνεται πάντα από γιατρό και μάλλιστα μετά από κλινική εξέταση και ποτέ δια τηλεφώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ