Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που ακούγονται είναι ότι «έχασα τα δόντια μου όταν έμεινα έγκυος». Η εγκυμοσύνη δεν προκαλεί ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Όλα αυτά προϋπάρχουν αλλά εντείνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα προκαλούνται από αύξηση των επιπέδων των ορμονών και ειδικότερα της προγεστερόνης.
Ακόμα κι αν μέχρι τώρα δεν είχατε ποτέ πρόβλημα με τα ούλα σας, δεν είναι καθόλου απίθανο να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα. Τα ούλα γίνονται πιο ευαίσθητα, ερυθρά και αιμορραγούν πιο εύκολα είτε αυτόματα είτε στο βούρτσισμα. Συχνά δε, μπορεί να παρατηρηθεί ένα ογκίδιο στα ούλα, ανάμεσα συνήθως στα μπροστινά δόντια, που ονομάζεται επουλίδα κύησης και είναι εντελώς ανώδυνο και ακίνδυνο. Αυτό εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ουλίτιδας εγκυμοσύνης.
Για να αντιμετωπίσετε την ουλίτιδα εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να φροντίζετε τη στοματική σας υγιεινή. Στις περισσότερες περιπτώσεις και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα με τα ούλα, η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό.
Η σωστή και συνεπής φροντίδα του στόματος καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική στις περιπτώσεις περιοδοντίτιδας, καθώς η τελευταία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και με ελλιποβαρή νεογνά. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι γυναίκες με περιοδοντίτιδα διατρέχουν κατά εφτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος έντονης ανησυχίας, αφού όταν η μέλλουσα μητέρα φροντίζει σωστά την υγεία των δοντιών και των ούλων της, αυτή η προοπτική έχει ελάχιστες πιθανότητες να προκύψει.
Πρόληψη! Πρόληψη! Πρόληψη!
Οπωσδήποτε, όπως είναι ευνόητο, δεν είναι αναγκαίο να περιμένετε να μείνετε έγκυος για να ασχοληθείτε με την υγιεινή των δοντιών και των ούλων σας! Άλλωστε, όπως ειπώθηκε, δεν είναι η εγκυμοσύνη που προκαλεί την ουλίτιδα. Η σωστή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει την χρήση μαλακής και επίπεδης οδοντόβουρτσας και νήματος.
Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να σας κατευθύνει σωστά και να καταστρώσει ένα ατομικό πρόγραμμα παρακολούθησης για την απαιτητική αυτή περίοδο της ζωής σας.
Αντιμετωπίστε την τερηδόνα
Η τερηδόνα καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και οφείλεται κυρίως στις συνεχόμενες προσβολές του από τα οξέα που παράγονται στο στόμα από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι εμετοί που παρουσιάζονται στους πρώτους μήνες είναι δυνατόν να αυξήσουν την έκθεση των δοντιών στα οξέα του στομάχου, με αποτέλεσμα την αύξηση της τερηδόνας.
Στο δεύτερο τρίμηνο επιτρέπεται να αντιμετωπιστούν προβλήματα τα οποία είναι έντονα και κυρίως προκαλούν πόνο. Από τον τέταρτο μέχρι τον έβδομο μήνα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προχωρήσει κανονικά σε οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία καθώς και αναισθησία χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι ενέσεις τοπικής αναισθησίας γίνονται χωρίς κανένα κίνδυνο για το μωρό. Στο πρώτο και στο τελευταίο τρίμηνο, μπορείτε να κάνετε λιγότερο επεμβατικές εργασίες στα δόντια σας (όπως π.χ. καθαρισμό). Στην πραγματικότητα, οι θεραπείες που δεν συνιστάται να γίνονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ελάχιστες, όπως π.χ. η λεύκανση των δοντιών για την οποία θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να σταματήσετε και το θηλασμό.
Επίσης, οι ακτινογραφίες αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και γίνονται μόνο στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο και μόνο εάν κριθούν απολύτως απαραίτητες και πάντα με τις απαιτούμενες προφυλάξεις (με ποδιά μολύβδου). Ασφαλώς, όλα εξαρτώνται από το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση, αλλά και από τη μέχρι τότε πορεία της εγκυμοσύνης.
Φάρμακα στην εγκυμοσύνη
Είναι γενικός κανόνας για όλες τις εγκύους ότι δεν πρέπει να παίρνουν οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την έγκριση του γυναικολόγου. Η περίπτωση του πονόδοντου δεν αποτελεί εξαίρεση. Είτε υπάρχει κάποιος πόνος είτε έχει χαλάσει κάποιο δόντι, απαγορεύεται αυστηρά να πάρετε αντιφλεγμονώδη, ενώ τα μόνα σκευάσματα που θεωρούνται ασφαλή είναι τα παυσίπονα με παρακεταμόλη. Εάν χρειαστεί ο οδοντίατρος να σας δώσει αντιβίωση θα πρέπει να μιλήσει με τον γυναικολόγο σας για να σας δώσει ένα σκεύασμα πλήρως συμβατό με την εγκυμοσύνη. Πάντως, σε περίπτωση που έχετε πονόδοντο, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε να περάσει. Ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας κι εκείνος θα σας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις.
Οι εμετοί επηρεάζουν τα δόντια;
Ένα ποσοστό των εγκύων αντιμετωπίζουν ναυτίες και εμετούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των δοντιών. Τα γαστρικά οξέα που ανεβαίνουν στο στόμα κάνουν πιο όξινο το pH του. Κάτι τέτοιο προκαλεί καταστροφή του σμάλτου, η οποία είναι μη αναστρέψιμη. Κάθε φορά που υποφέρετε από εμετούς, θα πρέπει να ξεπλένετε καλά το στόμα σας με νερό. Καλό θα είναι όμως να μην πλένετε τα δόντια σας μετά από εμετό, μιας και το βούρτσισμα μειώνει ακόμα περισσότερο το ph.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου