Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ουλικό χαμόγελο - Τι είναι και πώς διορθώνεται

s Όπως γίνεται με πολλά θέματα υγειονομικής φροντίδας οι λύσεις στα αισθητικά προβλήματα εξαρτώνται κατά πολύ από την αιτία τους. Λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι τα ούλα μας φαίνονται ελάχιστα όταν χαμογελάμε, αλλά σίγουρα αυτό δεν αρκεί.

   Αν έχετε μεγάλο όγκο ούλων, μια υπερβολική αύξηση των ουλικών ιστών που αποκρύπτουν τα δόντια, τότε με μια απλή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της περίσσειας και την αποκάλυψη των υποκείμενων δοντιών, ίσως αυτό να είναι ότι ακριβώς χρειάζεται.
   Αν τα δόντια σας είναι σχετικά μικρά, η τοποθέτηση όψεων ή στεφανών μπορεί να αλλάξει το σχήμα τους.
  Αν συνυπάρχουν και προβλήματα ( κακή δήξη – σύγκλειση δοντιών ), ίσως να χρειάζεται ορθοδοντική παρέμβαση και θεραπεία για την μετακίνηση των δοντιών με ορθοδοντικά σιδεράκια ή με διαφανή μηχανήματα διευθέτησης ώστε να αλλάξει η θέση των δοντιών και κατά συνέπεια και η θέση της γραμμής των ούλων.
Αν η αναλογία δοντιού – ούλων είναι φυσιολογική τότε και η δήξη είναι φυσιολογική.
  Αν έχετε υψηλή γραμμή χαμόγελου ή σχετικά μικρό οδοντικό τόξο, μπορεί να χρειαστούν και άλλες λύσεις όπως μια επέμβαση αναδιευθέτησης της γνάθου.
Αφήστε τον οδοντίατρο σας να κάνει σωστή αξιολόγηση του στόματος σας, ανάλυση χαμόγελου και να βρει την κατάλληλη θεραπεία και λύση ώστε να αποκτήσετε το επιθυμητό χαμόγελο.



Όπως ακριβώς και σε έναν ωραίο πίνακα όπου η μπορντούρα γύρω-γύρω αναδεικνύει το περιεχόμενο, έτσι και στο στόμα τα ούλα είναι αυτά που αναδεικνύουν μια ωραία οδοντοστοιχία.
Για το λόγο αυτό πριν προβούμε σε οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη πρέπει πρώτα να έχουμε εξασφαλίσει την υγεία και την αισθητική των ούλων.
Έτσι υπάρχουν ούλα υπερπλαστικά, μεγαλύτερα του κανονικού. Αυτά μπορεί να προέρχονται από έλλειψη υγιεινής όπου η συσσώρευση πλάκας και πέτρας τα κάνει να έχουν ένα χρώμα προς το κυανό, να είναι πιο "πρησμένα" από το κανονικό και φυσικά να αιμορραγούν με το παραμικρό άγγιγμα. Εδώ φυσικά χρειάζεται ένας πολύ καλός καθαρισμός αυτών ή και περιοδοντική θεραπεία εάν το πρόβλημα έχει προχωρήσει αρκετά και έχει προσβάλει το οστούν.
Επίσης η υπερπλασία μπορεί να οφείλεται και στην λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από επιληψίες, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση η σωστή υγιεινή και ο τακτικός καθαρισμός είναι απαραίτητα.
Από την άλλη υπάρχουν άτομα τα οποία όταν χαμογελάνε δείχνουν συνήθως μικρά δόντια και όλο το εύρος των ούλων τους, το κατ'εξοχήν ουλικό χαμόγελο. Εδώ η θεραπεία και η αισθητική αποκατάσταση ξεκινά από την ουλοπλαστική, όπου με τη βοήθεια του περιοδοντολόγου αφαιρείται ουλικός ιστός, τόσος ώστε να αποκαλυφθούν τα δόντια με βάση τις αρχές τις αισθητικής οδοντιατρικής.
Μετά φυσικά ακολουθεί η αισθητική αποκατάσταση των δοντιών.
Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις όπου το ουλικό χαμόγελο είναι τέτοιας ακραίας μορφής που χρειάζεται η βοήθεια του πλαστικού χειρουργού για να αποκατασταθεί. Εδώ γίνεται συρραφή του άνω χείλους πιο χαμηλά έτσι ώστε ο ασθενής να μην αποκαλύπτει τα ούλα σε τέτοιο βαθμό όπως και πριν. Η διαδικασία αυτή ίσως να ακούγεται πιο επίπονη, τα αποτελέσματα όμως είναι θαυματουργά.
Στον αντίποδα υπάρχουν άτομα με υφίζηση στα ούλα τους, δηλαδή αυτά τραβιούνται προς τα επάνω κάνοντας τα δόντια να φαίνονται μεγάλα και αντιαισθητικά αλλά και να δημιουργείται ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε ουλικό ιστό χειρουργικά από τον ουρανίσκο του ίδιου του ασθενούς και να καλύψουμε τη χαμένη ποσότητα. Οι ασθενείς πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί το πως βουρτσίζουν τα δόντια και ούλα τους για να μη φτάσουν σε αυτό το σημείο.
Βέβαια όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν επέμβουμε στα δόντια. Διότι η σχεδίαση ενός χαμόγελου πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνει τα ούλα, αλλιώς το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η μερική επιτυχία.
Ο ασθενής λοιπόν θα πρέπει να εμπιστευθεί τον αισθητικό οδοντίατρο όταν αυτός/αυτή προτείνουν μια τέτοια θεραπεία αν και αυτή αυξάνει το κόστος και το χρόνο μέχρι να δημιουργηθεί το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δυστυχώς όταν δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία ή όταν στον ασθενή δεν έχει γίνει η παρουσίαση για το πως θα επέμβει αισθητικά στα ούλα του, βλέπουμε ότι τα δόντια φαίνονται ίσια, λευκά,όμορφα αλλά το πρόβλημα με ένα αρμονικό χαμόγελο δεν έχει επιτευχθεί.
Η σωστή σχεδίαση λοιπόν ενός χαμόγελου από έμπειρους συναδέλφους περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα και με τη σωστή σειρά.

Διαβάστε και αυτό: link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ