Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Συντήρηση εμφυτευμάτων: μια απαραίτητη διαδικασία μετά την τοποθέτηση εμφυτεύματος


super heroesΤα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα έλλειψης των δοντιών τους.
Η θεραπεία με αυτά όμως χρειάζεται συνήθως αρκετό χρόνο και είναι απαιτητική. Πώς λοιπόν θα εξασφαλίσετε πως τα εμφυτεύματα σας θα αντέξουν στον χρόνο και θα απολαμβάνετε τα οφέλη τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα;

 Η σύντομη απάντηση είναι με το σωστό βούρτσισμα και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ας εξηγήσω όμως με περισσότερη λεπτομέρεια.
Τα εμφυτεύματα δεν έχουν οδοντική ουσία και δεν κινδυνεύουν όπως τα δόντια σας από την τερηδόνα. Η νόσος που μπορεί να εμφανίσουν λέγεται περιεμφυτευματίτιδα και είναι μια φλεγμονή των ιστών γύρω από το εμφύτευμα, που οδηγεί στην απώλεια του οστού που στηρίζει το εμφύτευμα μέχρι του σημείου που το εμφύτευμα αρχίζει να κουνιέται και πρέπει να αφαιρεθεί.
Για να την αποφύγετε, πρέπει καταρχάς να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Την πρώτη μετα το πρωινό σας γεύμα και την δεύτερη πριν κοιμηθείτε το βράδυ.
Τα οδοντικά εμφυτεύματα βουρτσίζονται όπως και τα δόντια σας. Με μια μαλακή βούρτσα πρέπει όμως να καθαρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή την περιοχή ανάμεσα στο δόντι και του ούλο που είναι και η πιο κρίσιμη.
μεσοδόντια βουρτσάκια για οδοντικά εμφυτεύματαΕπειδή η περιοχή είναι πολύ μικρή σε εύρος, αναζητήσετε στο εμπόριο οδοντόβουρτσες με μόνο δύο σειρές τριχών ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο της δράσης τους. Αν δεν βρίσκετε, μπορείτε να χρησιμοποιήστε μια συμβατική και να κόψετε με ένα ψαλιδάκι κάποιες σειρές τριχών ώστε καθαρίζετε με ευκολία την περιοχή ανάμεσα στο εμφύτευμα και στο ούλο.
Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε τα εμφυτεύματα σε όλες τους τις πλευρές. Η γλωσσική πλευρά των εμφυτευμάτων είναι πιο δύσκολη στην προσέγγιση από την εξωτερική. Μπορείτε με ένα αναπτήρα να θερμάνετε ελαφρώς το σημείο ανάμεσα την κεφαλή της οδοντόβουρτσας και την λαβή της μέχρι να μαλακώσει, ώστε να της δώσετε μια κάμψη που θα σας βοηθά περισσότερο στην υγιεινή.
οδοντικό νήμα για εμφυτεύματαΠρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να καθαρίσετε την περιοχή ανάμεσα στο εμφύτευμα και στο διπλανό δόντι. Αν έχετε μόνο ένα εμφύτευμα τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε απλό οδοντικο νήμα. Αν έχετε όμως μια μεγάλη αποκατάσταση σε πολλά εμφυτεύματα τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα παχύτερο οδοντικό νήμα που μοιάζει με σφουγγαράκι και θα βρείτε στα φαρμακεία. Δείτε εδώ οδηγίες για την χρήση αυτού του πολύτιμου εργαλείου.
μεσοδοόντια βουρτσάκια
Πολύ χρήσιμα τέλος είναι και τα μεσοδόντια βουρτσάκια που κυκλοφορούν σε πολλές διαστάσεις. Θα διαλέξετε αυτά που χωρούν ανάμεσα στα δόντια σας με ελαφρά πίεση αλλά χωρίς μεγάλη αντίσταση.
Τα εμφυτεύματα αν και αντικαθιστούν τα δόντια σας, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν συμπεριφέρονται όπως τα δόντια σας όταν κινδυνεύουν. Με άλλα λόγια, δεν σας προειδοποιούν με μικροενοχλήσεις όπως κάνουν μερικές φορές τα δόντια σας όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.
Δύο φορές τον χρόνο πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας για έλεγχο όλων των δοντιών σας και των εμφυτευμάτων σας ταυτόχρονα. Ο οδοντίατρος διαθέτει ειδικά εργαλεία καθαρισμού των εμφυτευμάτων με τα οποία μπορεί να αφαιρέσει την πέτρα που συγκεντρώνεται πάνω στα εμφυτεύματα χωρίς να καταστρέφει την ευαίσθητη επιφάνεια του εμφυτεύματος. Ο οδοντίατρος επίσης μπορεί να αφαιρέσει μια μεγάλη προσθετική εργασία για να την καθαρίσει καλύτερα αν το κρίνει απαραίτητο.
Μια φορά τον χρόνο ο οδοντίατρος κάνει μια ακτινογραφία της περιοχής ώστε να διαπιστώνει αν διατηρείται το επίπεδο του οστού γύρω από το εμφύτευμα σας. Προκειται για μια διαδικασία που μπορεί να αποκαλύψει μια αρχόμενη περιεμφυτευματίτιδα, η οποία έχει καλή πρόγνωση αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Είναι σημαντικό επίσης να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας το συντομότερο δυνατό όταν αισθανθείτε πως η προσθετική εργασία σας έχει κάποια κινητικότητα. Το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί πολύ απλά. Αφήνοντας το χωρίς έγκαιρη διόρθωση μπορεί να δημιουργήθεί γύρω από το εμφύτευμα σας μια τοπική φλεγμονή των ιστών.
Με αυτές τις απλές πράξεις τα εμφυτεύματα σας μπορούν να σας κρατήσουν “μια ζωή”. Μην τα παραμελήσετε και θα σας προσφέρουν τα οφέλη τους για πολλά χρόνια.
www.dent-artistry.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ