Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Κενό στα μπροστινά δόντια - Πώς κλείνει και τι μπορεί να κάνει ο οδοντίατρος για εσάς!

Gap-Toothed-ModelbΤο κενό στα μπροστινά δόντια είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του χαμόγελου. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το κενό στα δόντια, μέρος της προσωπικότητας τους και δεν θα το άλλαζαν με τίποτε.
Τα τελευταία χρόνια, χαμόγελα φυσικών δοντιών με κενά ανάμεσα τους βλέπουμε συχνά και σε φωτογραφήσεις μόδας. Επειδή στις εικόνες αυτές το χαμόγελο με διάστημα ανάμεσα στα μπροστινά δόντια, συνδυάζεται με ένα όμορφο πρόσωπο και συνοδεύεται από ωραία ρούχα, μακιγιάζ και κατάλληλο φωτισμό το κενό ανάμεσα στα δόντια γίνεται μέρος ενός ωραίου συνόλου και αποκτά ενδιαφέρον.
Μιας όμως και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθανόμαστε πάντα το ίδιο όμορφοι όπως τα μοντέλα των φωτογραφιών, εστιάζουμε στις μικρές ατέλειες και επιθυμούμε συχνά την βελτίωση τους.
Άλλωστε από το ενδιαφέρον των ασθενών στα ιατρεία μας για την διόρθωση του διαστήματος, καταλαβαίνουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το χαμόγελο με κενό ανάμεσα στα δόντια, ενοχλητικό και θέλουν να το διορθώσουν.
Που οφείλετε το κενό ανάμεσα στα δόντια;
Οι λόγοι μπορεί να είναι:
  • Μικρά σε μέγεθος δόντια σε μεγάλες γνάθους
  • Κληρονομικότητα 
  • Χαλινός άνω χείλους
  • Συγγενής έλλειψη δοντιών 
  • Θηλασμός του δακτύλου ή της γλώσσας 
  • Μετακίνηση των δοντιών από περιοδοντίτιδα 
  • Συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω αίτια
Ανάλογα με την αιτία, είναι διαφορετικό πολλές φορές και το μέγεθος του κενού αλλά και η αντιμετώπιση του.
Στην περίπτωση που λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια συγγενώς-δηλ. δεν υπήρχαν ποτέ στην διάπλαση του ανθρώπου και δεν ανέτειλαν στο στόμα, τότε το κενό είναι συνήθως μεγάλο.
Βλέπετε για παράδειγμα στην περίπτωση της φωτογραφίας, κενά που δημιουργήθηκαν από την συγγενή έλλειψη των πλάγιων τομέων
όψεις πορσελάνης
Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι να αλλάξουμε το σχήμα των δοντιών ώστε να μιμηθούμε τα δόντια που λείπουν.
Εδώ οι κεντρικοί τομείς με όψεις πορσελάνης, μεγάλωσαν σε μέγεθος, ενώ οι κυνόδοντες πήραν το σχήμα των πλάγιων τομέων που λείπουν συγγενώς.
Ο πρώτος προγόμφιος παρέμεινε στην θέση του "προσποιούμενος" τον κυνόδοντα, μιας και η παρειακή του πλευρά έμοιαζε πολύ στο σχήμα του τελευταίου.
Ένας άλλος τρόπος για να διορθώσουμε το πρόβλημα, είναι ξεκινώντας με ορθοδοντική να μετακινήσουμε τα υπάρχοντα δόντια στις θέσεις που θα είχαν κανονικά στην περίπτωση που δεν έλειπε κανένα δόντι και μετά να συμπληρώσουμε τα κενά με ένα καινούργιο δόντι.
Στο περιστατικό της φωτογραφίας μετά από ορθοδοντική θεραπεία, δύο οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετήθηκαν στην θέση των πλάγιων τομέων που λείπουν συγγενώς.εμφύτευμα σε μπροστινό δόντι
Όταν τα δόντια έχουν αποκτήσει κενά μεταξύ τους λόγω της περιοδοντίτιδας, τότε πριν από την αισθητική αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει απαραίτητα να θεραπευτεί η περιοδοντική νόσος.
Στην περιοδοντίτιδα, τα δόντια αποκτούν κενά μεταξύ τους και μετακινούνται συνήθως προς τα έξω. Είναι σημαντικό να αποφασίσουμε, αν η αισθητική του χαμόγελου μπορεί να αποκατασταθεί με ή χωρίς ορθοδοντική διόρθωση των δοντιών, πριν αποφασίσουμε την αποκατάσταση του με προσθετικές λύσεις.
Στο περιστατικό της φωτογραφίας που ακολουθεί, βλέπουμε δόντια που απέκτησαν κενά λόγω της περιοδοντίτιδας στα οποία μια απλή αλλαγή της υπάρχουσας προσθετικής εργασίας χωρίς ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών, διορθώνει το πρόβλημα με επιτυχία.
γέφυρα σε περιοδοντικό ασθενή
Διαβάστε περισσότερα για την αντιμετώπιση των κενών ανάμεσα στα δόντια σε περιοδοντικούς ασθενείς εδώ.
Αντιμετώπιση διαστημάτων μεταξύ των δοντιών
Οι οδοντίατροι μπορούμε εύκολα να βελτιώσουμε ένα χαμόγελο κλείνοντας το κενό με διάφορους τρόπους, αλλά πολλές φορές χρειάζεται να μελετήσουμε ένα περιστατικό σχολαστικά αποδίδοντας την λύση πριν από το στόμα σε γύψινα εκμαγεία, ώστε να αποφασίσουμε την καλύτερη προσέγγιση.
Το κενό ανάμεσα στα δόντια μπορεί να κλείσει εύκολα και με σύντομο τρόπο, με την προσθήκη υλικού στα γειτονικά δόντια, ώστε να τροποποιηθεί το σχήμα τους. Η θεραπεία είναι επιτυχημένη όταν η προσθήκη υλικού γίνει συμμετρικά, δηλ. όταν τοποθετήσουμε υλικό στα γειτονικά δόντια με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουμε δόντια με ίδιο πλάτος και στις δύο πλευρές του τόξου.
Έτσι η αισθητική αποκατάσταση δεν θα προδίδεται.
Υλικά επιλογής είναι η σύνθετη ρητίνη και η πορσελάνη.Στην φωτογραφία που ακολουθεί, βλέπετε το κλείσιμο των διαστημάτων με σύνθετη ρητίνη,karagcombo
 ενώ στο περιστατικό της ακόλουθης φωτογραφίας, τα διαστήματα έκλεισαν με όψεις πορσελάνης σε 2 ραντεβού.
όψεις πορσελάνηςΗ ορθοδοντική θεραπεία είναι επίσης εξαιρετική λύση, αλλά δεν αρέσει πάντα στους ασθενείς μας γιατί διαρκεί χρόνο και προϋποθέτει την τοποθέτηση μηχανισμών στα δόντια.



Ορθοδοντική θεραπεία προτιμούμε για το κλείσιμο των διαστημάτων, όταν:
  • το κενό ανάμεσα στα δόντια είναι πολύ μεγάλο και τα γειτονικά δόντια έχουν μετακινηθεί σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν την αισθητική οδοντιατρική
  • τα δόντια που βρίσκονται δίπλα στα κενά διαστήματα είναι ήδη πλατιά οπότε η προσθήκη επιπλέον υλικού θα τα κάνει ακόμη πιο πλατιά και ενδεχομένως αντιαισθητικά. 
  • τα δόντια έχουν κενά μεταξύ τους αλλά ταυτόχρονα βγαίνουν και προς τα έξω.
Αν το αισθητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στο χαμόγελο σας είναι σύνθετο, ζητήστε επίσης από τον οδοντίατρο ένα προσχέδιο της τελικής αποκατάστασης. Αυτό μπορεί να φτιαχτεί με κερί πάνω σε γύψινα ομοιώματα του στόματος σας, ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε μεγαλύτερη σιγουριά για την θεραπεία και θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε με τον γιατρό σας αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

*Περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ