Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο;
Γιατί η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τον περιοδικό τακτικό έλεγχο ή για έναν απλό καθαρισμό προλαμβάνει πολλά οδοντιατρικά προβλήματα συμβάλλει στην καλή υγεία του στόματος αλλά και στην διατήρηση της καλής “υγείας” του οργανισμού γενικά.

  • 1. Πρόληψη των νόσων των ούλων και του περιοδοντίου.

  • Ο έλεγχος της ουλίτιδας με τον καθαρισμό και την απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της νόσου και να σταματήσει την ενεργό φλεγμονή και την αποφυγή της εξέλιξης της ασθένειας των ούλων σε περιοδοντίτιδα που αποτελεί προχωρημένο και πιο σοβαρό στάδιο φλεγμονής των ούλων και των περιοδοντικών ιστών.
  • 2. Αποφυγή εκδήλωσης και αντιμετώπισης οδοντιατρικών προβλημάτων “εκτάκτου” ανάγκης.

  • Πολλά οδοντιατρικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να διαγνωστούν έγκαιρα με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για ένα απλό οδοντιατρικό έλεγχο. Τυχόν νέες κοιλότητες τερηδόνας, σπασμένα σφραγίσματα, εκδήλωση οξέος αποστήματος των ούλων και των δοντιών μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και να αποφευχθούν σύνθετες θεραπείες όπως απονεύρωση, σχάση αποστήματος και λήψη πολλών αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  • 3. Αποφυγή ‘απώλειας’ των δοντιών από το φραγμό.

  • Η έγκαιρη αντιμετώπιση δύσκολων οδοντιατρικών καταστάσεων μπορεί να παρατείνει το χρόνο παραμονής των δοντιών στο φραγμό και να αποφευχθεί η εξαγωγή και η ανάγκη αποκατάστασης με “τεχνητά δόντια”.
  • 4. Πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου του στόματος.

  • Η απλή επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου του στόματος σε αρχικό στάδιο που είναι πλήρως θεραπεύσιμος και με πολύ καλή πρόγνωση.
  • 5. Η διατήρηση της γενικότερης καλής “υγείας” του σώματος.

  • Η θεραπεία και αντιμετώπιση των προβλημάτων του στόματος είναι “άρρηκτα” συνδεδεμένη με την καλή γενική υγεία, καθώς πολλά νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, γέννηση των νεογνών μειωμένου σωματικού βάρους και αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης πρόωρου τοκετού στην εγκυμοσύνη έχουν συνδεθεί με την “πτωχή” στοματική υγιεινή και την πλημμελή φροντίδα των δοντιών.

    Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο;

    Υπάρχει η αντίληψη ότι μια φορά το εξάμηνο ή μια φορά το χρόνο πρέπει να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο. Ποιος λοιπόν πρέπει να επισκέπτεται πιο συχνά τον οδοντίατρο; Γιατί καθε 6 ή 12 μήνες; Τί θεραπεία πρέπει να γίνεται;

    Η αλήθεια είναι ότι οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές. Ας κάνουμε ένα παραλληλισμό και ας ρωτήσουμε πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα λάδια στο αυτοκίνητο. Η αλήθεια είναι ότι ανάλογα με το αυτοκίνητο, την οδήγηση, τη θερμοκρασία και κάποιους άλλους παράγοντες, το συνεργείο μας υποδεικνύει στα πόσα χιλιόμετρα πρέπει να γίνει η αλλαγή.

    Γιατί λοιπόν να μη γίνεται κάτι ανάλογο σε ότι αφορά την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο; Γιατί να μην λάβουμε υπ΄όψιν διάφορους παράγοντες (στοματική υγεινή του ασθενή, θέση δοντιών, διατροφικές συνήθειες,...) και ανάλογα να αποφασίζουμε;

    Στο ιατρείο μας λοιπόν μετά από την καταχώρηση κάποιων στοιχείων σας, θα γίνει μια λεπτομερής εξέταση και καταγραφή στους υπολογιστές μας των δοντιών και των ούλων σας, των οδοντιατρικών εργασιών που υπάρχουν στο στόμα σας, όπως και κάποιων εργασιών που πρέπει να γίνουν, (εάν αυτό χρειάζεται), για να αποκατασταθεί η στοματική σας υγεία. Επίσης θα γίνει έλεγχος των μαλακών ιστών στα πλαίσια της πρόληψης του καρκίνου του στόματος και άλλων παθήσεων. Εάν χρειάζεται, θα γίνει ακτινογραφικός έλεγχος στο ιατρείο, ή θα παραπεμφθείτε σε κάποιο ακτινολογικό εργαστήριο. Ανάλογα με τα ευρήματα συμβουλεύουμε σχετικά με τη συχνότητα επίσκεψης στο ιατρείο για καθαρισμό και έλεγχο.

    Έτσι λοιπόν, μπορεί να προτείνουμε κάθε 4, 6 ή 12 μήνες έλεγχο και καθαρισμό, καθώς και ψηφιακές ακτινογραφίες των δοντιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να εντοπίσουμε από πολύ νωρίς τη τερηδόνα.

    Η πρόληψη στην οδοντιατρική είναι εφικτή. Είναι στο "χέρι μας" να διατηρήσουμε ένα ωραίο και υγιές χαμόγελο.