Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Αντιμετώπιση τερηδόνας. Ποιες οι οδοντιατρικές εργασίες που μπορούν να γίνουν

θεραπεία της τερηδόναςΗ τερηδόνα, όταν σχηματιστεί η κοιλότητα, δεν θεραπεύεται ποτέ από μόνη της. Είναι επομένως απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Κατά την επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα επιλέξει τη θεραπεία που θεωρεί καταλληλότερη δεδομένου του σταδίου ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται η πάθηση. Όσο παλαιότερη είναι η κοιλότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το δόντι σας δέχεται επίθεση και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η παρέμβαση του οδοντιάτρου. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα όσο το δυνατόν νωρίτερα για να διατηρήσετε την υγεία των δοντιών σας.

ΣΤΑΔΙΑ 1 ΚΑΙ 2 ΑΠΛΗΣ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ
Αν η τερηδόνα έχει φθείρει μόνο το σμάλτο και την οδοντίνη, ο οδοντίατρος αφαιρεί τον κατεστραμμένο ιστό και κλείνει τις κοιλότητες με «σφράγισμα». Τα συνηθέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:
  • οδοντικά αμαλγάματα, που έχουν ασημί χρώμα, περιέχουν άργυρο και υδράργυρο και σταθεροποιούνται εντός λίγων ωρών από την εφαρμογή.
  • σύνθετα υλικά με βάση τη ρητίνη, που έχουν το φυσικό χρώμα των δοντιών. Σταθεροποιούνται αμέσως.
  • οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να αποκαταστήσουν τις κοιλότητες χρησιμοποιώντας ένθετα και επένθετα. Αυτά κατασκευάζονται από κεραμικό υλικό ή μέταλλο με βάση αποτύπωμα του δοντιού και είναι πιο ακριβά από τα αμαλγάματα και τη σύνθετη ρητίνη. Όποια τεχνική και αν προτείνει ο οδοντίατρος, σκοπός της θεραπείας είναι να σταματήσει την εξάπλωση της τερηδόνας και να διασφαλίσει την ύπαρξη κατάλληλης σφράγισης που θα εμποδίσει την επανεμφάνιση της πάθησης.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΩΝ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΤΑΔΙΟ 3: ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ
Αν η τερηδόνα φτάσει στον οδοντικό πολφό, ο οδοντίατρος πρέπει να αφαιρέσει το νεύρο του δοντιού και στη συνέχεια να απολυμάνει τον ριζικό σωλήνα πριν από την έμφραξή του. Το δόντι απονεκρώνεται.
ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ ΔΟΝΤΙΟΥ

ΣΤΑΔΙΟ 4: ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ
Ως τελευταία λύση, ο οδοντίατρος θα πρέπει να αφαιρέσει εξ ολοκλήρου το δόντι και να το αντικαταστήσει με οδοντική αποκατάσταση.
→ Πρακτικές συμβουλές
Ακόμη και αν ο οδοντίατρος αποκαταστήσει το πρόβλημα, η κοιλότητα είναι πιθανό να μολυνθεί ξανά πολλά χρόνια αργότερα! Πράγματι, κάτω από τα σφραγίσματα συσσωρεύονται βακτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, η τερηδόνα συνεχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας πόνο. Αν σας πονά κάποιο δόντι που έχει ήδη επιδιορθωθεί, μην διστάσετε: επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας!
Αν το δόντι σας είναι απονευρωμένο, δεν θα αισθάνεστε τον πόνο. Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρή. Ο οδοντίατρός σας θα εντοπίσει τη μόλυνση κατά τον ετήσιο έλεγχό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ