Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Παυσίπονα με.. μέτρο για την αντιμετώπιση του πονόδοντου

Η αλόγιστη χρήση αναλγητικών από τους ασθενείς για ανακούφιση από τον πονόδοντο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους, φανερώνουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη «Self-medication for dental pain is a major cause of accidental overdose», η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Dental Journal,  η λήψη παρακεταμόλης για την αντιμετώπιση του πονόδοντου ήταν μια σημαντική αιτία για περιστατικά τυχαίας υπερδοσολογίας και ηπατικής ανεπάρκειας που αναζήτησαν ιατρική φροντίδα στα επείγοντα ιατρεία.
Μέσα σε δύο χρόνια καταγράφηκαν 436 περιστατικά υπερδοσολογίας με παρακεταμόλη, από τα οποία, στα 164 η  αυξημένη χορήγηση παρακεταμόλης στόχευε στην ανακούφιση από τον οδοντικό πόνο.
«Η παρακεταμόλη δεν αποτελεί λύση για τον οδοντικό πόνο και είναι απλώς ένα προσωρινό μέτρο έως ότου ο οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει θεραπεία», δήλωσε ο Henrik Overgaard-Nielsen από την Βρετανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (BDA), κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης.

«Οι ασθενείς με oδοντικό πόνο πρέπει να θεραπευθούν στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή και από τη σωστή ομάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι οι κλιμακούμενες υπερβολικές δόσεις του παυσίπονου ενέχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από μια μεμονωμένη μεγάλη δόση. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις που εξετάσαμε (98%) προέκυψαν από κλιμακούμενες υπερδοσολογίες», ανέφερε η Laura O'Sullivan, μία από τους τρεις συγγραφείς της μελέτης.

Από την πλευρά του, ο Andrew Sidebottom εκ της συγγραφικής ομάδας, εξηγεί ότι η χρήση παρακεταμόλης μπορεί να συνεχιστεί έως και έξι μήνες πριν ο πάσχων αποφασίσει να ζητήσει ιατρική φροντίδα. «Ωστόσο η λήψη εννέα ή δέκα δισκίων παρακεταμόλης ημερησίως μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικά προβλήματα, οπότε είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς να συμμορφώνονται με τις οδηγίες για την ενδεδειγμένη δοσολογία του φαρμάκου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η αντιμετώπιση της πρωταρχικής αιτίας του πόνου θα μείωνε τον κίνδυνο σημαντικής νοσηρότητας από την υπερδοσολογία με παρακεταμόλη: «Από τα στοιχεία της μελέτης μας, διαπιστώθηκε ότι το 61,5% των οδοντιατρικών περιπτώσεων απαιτούσε εισαγωγή στα Ιατρεία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών», δήλωσε ο Nabeela Ahmed, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την άγνοια των ασθενών για τους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού από τους επαγγελματίες της υγείας σχετικά με  την ασφαλή δοσολογία της παρακεταμόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ