Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Τι οδοντόκρεμα και τι διάλυμα να χρησιμοποιώ για την περίπτωση της περιοδοντίτιδας;

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι καμία οδοντόκρεμα και κανένα στοματικό διάλυμα μπορεί να θεραπεύσει την περιοδοντίτιδα ή να την προλάβει. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι συγκεκριμένη και προσφέρεται από ειδικούς. Η πρόληψη έχει να κάνει, ανάμεσα σε άλλα, και με τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής, η οποία επιτυγχάνεται με σωστό καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος ή/ και ειδικών μεσοδοντίων. Οι οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα έχουν βοηθητικό ρόλο στη στοματική υγιεινή και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την οδοντόβουρτσα, το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα ή και στοματικό διάλυμα. Και μπορούμε και πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα καταρχήν για την αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας που αφήνει και έπειτα γιατί σχεδόν όλες οι οδοντόκρεμες του εμπορίου περιέχουν φθόριο, μια ουσία σημαντική για την ενδυνάμωση του σμάλτου του δοντιού και την προστασία από την τερηδόνα. Σε ότι αφορά το στοματικό διάλυμα, να πούμε πάλι πως ο ρόλος του είναι επικουρικός. Δεν μπορεί αυτό κάθε αυτό να θεραπεύσει ή να προστατεύσει, αλλά η καθημερινή χρήση του προσδίδει σε πολλούς μια ευχάριστη γεύση και αναπνοή που είναι επιθυμητή.
Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι κάποια συγκεκριμένα στοματικά διαλύματα, που παρέχονται μόνο από φαρμακεία και περιέχουν ένα ισχυρό αντιμικροβιακό τη χλωρεξιδίνη, δεν ενδείκνυνται για χρόνια χρήση. Συνήθως αυτά συνταγογραφούνται από τον περιοδοντολόγο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια κάποιας θεραπείας ή μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες που δόθηκαν γιατί αλόγιστη χρήση τους μπορεί να επιφέρει διάφορα προβλήματα όπως χρώση των δοντιών και της γλώσσας, περισσότερες τρυγιακές εναποθέσεις, μεταλλική γεύση και ακόμα ανθεκτικότητα των ίδιων των μικροβίων και αδυναμία της αντιμικροβιακής ουσίας να δράσει στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ