Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Μετεγχειρητικό άλγος των γνάθων και των μυών


Αποτέλεσμα εικόνας για γναθοσΤα μεταθεραπευτικά προβλήματα των γνάθων και των μυών είναι συχνά μετά από οδντιατρικές εργασίες. Όταν προσφέρουν οδοντιατρική περίθαλψη, οι κλινικοί μπορούν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν και να αναγνωρίσουν τη δημιουργία τάσης/διαστρέμματος της άρθρωσης και των μυών της γνάθου (ΤΔΑΜΓ). Θα πρέπει επίσης να έχουν την ικανότητα να αξιολογούν τους ασθενείς όσον αφορά στους μεταθεραπευτικούς παράγοντες κινδύνου, να διαχειρίζονται τους ασθενείς υψηλού κινδύνου και να μπορούν να αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά και αποτελεσματικά την ΤΔΑΜΓ.

Τι είναι η ΤΔΑΜΓ


Η ΤΔΑΜΓ είναι ένας διαγνωστικός όρος που περιγράφει μια οξεία τραυματική κάκωση στην άρθρωση ή στους μύες. Αποτελεί μια από τις πιο κοινές συνέπειες της οδοντιατρικής θεραπείας, με την έρευνα να δείχνει ότι περισσότεροι απο το 50% των ασθενών με κροταφογναθικές διαταραχές (ΚΓΔ) να αναφέρουν ότι η αρχική έναυση του πόνου ήταν άμεσο αποτέλεσμα της οδοντιατρικής περίθαλψης, Τυπικά εμφανίζεται σε ασθενείς οι οποίοι αναφέρουν τα ακόλουθα:

- Πόνος στην περιοχή προσθίως του αυτιού

- Αδυναμία να ανοίξουν το στόμα

- Πόνος και αδυναμία να μασήσουν ή να μιλήσουν


Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να διαρκέσουν από λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες. Πολλοί ασθενείς των οποιών τα συμπτώματα είναι παροδικά, είναι πιθανόν να μην αναζήτησουν θεραπεία. Άλλες φορές, κατά την επίσκεψή τους στο οδοντιατρείο, είναι πιθανό να τους αναφερθεί ότι τα συμπτώματα είναι παροδικά και φυσιολογικά και ότι ίσως χρειάζεται απλά χορήγηση μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών φαρμάκων.


Πρόληψη και αντιμετώπιση της ΤΔΑΜΓ

Είναι σημαντικό να προλαμβάνεται και εφ' όσον είναι απαραίτητο, να γίνεται θεραπεία (ή αντιμετώπιση) της  ΤΔΑΜΓ. Η πρόληψη της ΤΔΑΜΓ είναι σχετικώς απλή: μια εύκολη αξιολόγηση εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς και τους ταξινομεί σε ομάδες χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου (Πίνακες 1 και 2)







*Με στοιχεία από το περιοδικό Dental Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ