Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Καθαρισμός μεσοδόντιων διαστημάτων με βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα

οδοντικο νημα, dental floss
Με το βούρτσισμα με την οδοντόβουρτσα δεν καταφέρνουμε να καθαρίσουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Στις επιφάνεις που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών (μεσοδόντια διαστήματα) η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μικρόβια και τις τροφές.

Ο καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα μετά το βούρτσισμα (προτιμότερο μετά το βραδυνό βούρτσισμα) και για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Το οδοντικό νήμα

οδοντικό νήμα, οδηγιες, τροπος, θεση, dental floss, instructionsΤο οδοντικό νήμα τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να μην καθαρίζει αποτελεσματικά. Για έναν σωστό καθαρισμό κόβετε περίπου 50 cm νήματος και τυλίγετε το μεγαλύτερο τμήμα του στο μεσαίο δάκτυλο του ενός χεριού και λίγο στο μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού (1-2 στροφές), αφήνοντας περίπου 3 cm νήματος μεταξύ τους. Περνάτε το νήμα απαλά από το σημείο επαφής μεταξύ των δοντιών συγκρατώντας το με τον αντίχειρα και τον δείκτη, “αγκαλιάζετε” το ένα από τα δύο δόντια και φέρνουμε το νήμα κάτω από τα ούλα έως τον πυθμένα της ουλοδοντικής σχισμής. Στη συνέχεια το νήμα επαναφέρεται προς το σημείο επαφής και χωρίς να το ξεπεράσει αλλάζετε θέση “αγκαλιάζοντας” το διπλανό δόντι καθαρίζοντας με τον ίδιο τρόπο την επιφάνεια του. Το νήμα αφαιρείται από το συγκεκριμένο μεσοδόντιο διάστημα και πριν εισχωρήσει στο επόμενο ξετυλίγεται μια στροφή από το δάκτυλο με την μεγαλύτερη ποσότητα και τυλίγεται στο άλλο έτσι ώστε να υπάρχει πάντα καθαρό τμήμα νήματος μεταξύ των δακτύλων για κάθε μεσοδόντιο.


Τα μεσοδόντια βουρτσάκια

μεσοδόντιο βουρτσάκι, interdental brushΌταν τα μεσοδόντια διαστήματα δεν είναι ιδιαίτερα στενά τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι πιο εύχρηστα, ευέλικτα και, ιδιαίτερα στα πίσω δόντια, πιο αποτελεσματικά από το νήμα. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Επιλέγεται κατάλληλης διαμέτρου βουρτσάκι και με απαλές κινήσεις προωθείται μεταξύ των δοντιών έχοντας πάντα πολύ ελαφρά κλίση από τα ούλα προς την μασητική επιφάνεια των δοντιών. Σε περίπτωση που το βουρτσάκι δεν μπορεί να περάσει δεν πιέζετε, αλλάζετε ελαφρώς την κλίση του και ξαναπροσπαθείτε. Εφ΄όσον το βουρτσάκι εισχωρήσει με απαλές οριζόντιες κινήσεις, το διάστημα καθαρίζεται και στη συνέχεια αφαιρείται, ξεπλένεται και προωθείται στο επόμενο μεσοδόντιο διάστημα. Αφού τελειώσει ο καθαρισμός όλου του στόματος ξεπλένεται καλά και φυλάσσεται. Εάν κατά την χρήση στραβώσει μπορείτε να το επαναφέρετε και να συνεχίσετε. Αντικαθίσταται όταν φέρει εμφανή σημάδια κόπωσης.
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια μπορούν να εισχωρήσουν κάτω από γέφυρες, μεταξύ ορθοδοντικού σύρματος και δοντιού και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον καθαρισμό επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων.

Είναι βασικό να γνωρίζετε  ότι η εμφάνιση αιμορραγίας κατά το καθάρισμα δεν πρέπει να σας αποτρέπει να βουρτσίσετε, συνήθως υποδηλώνει την ύπαρξη ουλίτιδας για την αντιμετώπιση της οποίας είναι απαραίτητη η σωστή καθημερινή φροντίδα. Εάν παρ’όλα αυτά τα ούλα συνεχίζουν να εμφανίζουν πρόβλημα καλό είναι να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ