Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Τεχνικές βουρτσίσματος για σωστό καθαρισμό των δοντιών σας και καλή στοματική υγεία!

как правильно чистить зубыΤα υπολείμματα τροφής ή η λάθος τεχνική βουρτσίσματος είναι ικανά να οδηγήσουν σε μολύνσεις ή αύξηση της οδοντικής πλάκας,η οποία αποτελεί αιτία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.
Μπορεί να κρατάτε την οδοντόβουρτσα στα χέρια… αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φροντίζετε σωστά τη στοματική υγιεινή σας! Το βούρτσισμα των δοντιών είναι αναποτελεσματικό, αν δε γίνεται σωστά και σύμφωνα με τις μεθόδους που συστήνουν οι οδοντίατροι. Τυχαίο και απλό βούρτσισμα, χωρίς τεχνική, αφαιρεί ελάχιστη οδοντική πλάκα, μπορεί να τραυματίσει τα ούλα και να προκαλέσει με το χρόνο αποτριβές στο σμάλτο των δοντιών.


Το μυστικό δεν είναι η δύναμη,αλλά η τεχνική.
Για ένα επιμελές βούρτσισμα των δοντιών, θα πρέπει να αφιερωθεί τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα 2-3 λεπτών δύο φορές την ημέρα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι βουρτσίσματος. Η αποτελεσματικότερη όμως μέθοδος βουρτσίσματος που συστήνουν και οι οδοντίατροι, είναι η λεγόμενη «Μέθοδος BASS«.
Η μέθοδος με απλά λόγια:
Απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματικό βούρτσισμα είναι να μην υπάρχει τρυγία (πέτρα) πάνω στα δόντια.
  1. εικόνα 1
    εικόνα 1
    Χρησιμοποιούμε μια μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα και την τοποθετούμε με κλίση 45 μοίρες στο σημείο του δοντιού που «ενώνεται» με τα ούλα, πρώτα στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών. (εικόνα 1). Πιέζουμε λίγο την οδοντόβουρτσα, ώστε οι ίνες της να εισχωρήσουν απαλά μέσα στα ούλα. Προσοχή: Η μεγάλη πίεση μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.
  2. εικόνα 2
    εικόνα 2
    Βουρτσίζουμε με απαλές και μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπρος-πίσω (δονήσεις), χωρίς να μετακινείται η οδοντόβουρτσα από τη θέση της. Η μεγάλη κίνηση δε θα απομακρύνει περισσότερο την οδοντική πλάκα, καθώς η λογική της τεχνικής είναι να καθαρίζουμε μια ομάδα τριών δοντιών τη φορά και στη συνέχεια να προχωράμε στα επόμενα. (εικόνα 2)
  3. εικόνα 3
    εικόνα 3
    Καθαρίζουμε τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών και εφόσον τελειώσουμε, με τις ίδιες κινήσεις καθαρίζουμε και τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.(εικόνα 3)
  4. εικόνα 4
    εικόνα 4
    Για να καθαρίσουμε τις εσωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών, κρατάμε την οδοντόβουρτσα σε όρθια θέση, έτσι ώστε η άκρη της να είναι σε επαφή με τα δόντια και βουρτσίζουμε με απαλές πάνω-κάτω κινήσεις. (εικόνα 4)
  5. Βουρτσίζουμε επιμελώς και τις επιφάνειες των πίσω δοντιών που τεμαχίζουν τις τροφές,δηλαδή τις μασητικές επιφάνειες.
Τέλος, βουρτσίζουμε και την επιφάνεια της γλώσσας με κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός. Ο λόγος είναι ότι πάρα πολλά βακτηρίδια «φιλοξενούνται» πάνω στη γλώσσα και είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν την κακοσμία του στόματος.
Παρακολουθήστε ένα βίντεο του Οδοντιατρικού Κρήτης-Dental Smile, σχετικά με το σωστό βούρτσισμα και με τεχνικές διατήρησης μιας σωστής στοματικής υγιεινής.
Το πιο σημαντικό για έναν περιοδοντικό ασθενή για την διατήρηση του αποτελέσματος της περιοδοντικής θεραπείας είναι η διατήρηση μιας σωστής στοματικής υγιεινής. Εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών απαραίτητος είναι και ο καθαρισμός των μεσοδοντίων, δηλαδή της περιοχής ανάμεσα στα δόντια. Μία απλή οδοντόβουρτσα δε μπορεί να καθαρίσει την περιοχή αυτή. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τα μεσοδόντια βουρτσάκια.
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια μας διευκολύνουν να απομακρύνουμε τα βακτήρια ανάμεσα στα δόντια, ώστε να εξασφαλίζουμε την καλύτερη στοματική υγιεινή. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με το εύρος του κενού ανάμεσα στα δόντια. Το βουρτσάκι δεν πρέπει να είναι τελείως χαλαρό ανάμεσα στα δόντια, διαφορετικά δεν καθαρίζει αποτελεσματικά, δεν πρέπει όμως να είναι και τελείως σφιχτό για να μην προκαλεί τραυματισμούς  στα ούλα. Προτιμήστε τα βουρτσάκια που είναι κυλινδρικά και όχι κωνικά, καθώς καθαρίζουν καλύτερα. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια δεν είναι μιας χρήσεως. Τα πλένετε μετά από κάθε χρήση με νερό και τα ξαναχρησιμοποιείτε, ενώ για τη χρήση τους δε χρειάζεται οδοντόκρεμα.
σωστό βούρτσισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Τοποθετούμε το βουρτσάκι από την έξω πλευρά των δοντιών μέχρι να διαπεράσει το μεσοδόντιο διάστημα. Έπειτα κάνουμε οριζόντιες κινήσεις στο βουρτσάκι, 6 με 7 φορές για κάθε μεσοδόντιο διάστημα. Για τη σωστή χρήση του είναι σημαντικό  να βγαίνει από τη γλωσσική πλευρά. Εάν το βουρτσάκι συγκρατήσει μεγάλες ποσότητες οδοντικής πλάκας το ξεπλένετε και συνεχίζετε με τα άλλα μεσοδόντια διαστήματα.  Εάν αισθανθείτε κάποια πίεση όταν περνά το βουρτσάκι, μη σταματήσετε διότι θα τραυματίσετε τα ούλα. Επαναλάβετε τη χρήση τους κάθε μέρα, μία φορά την ημέρα, πριν από το βραδινό βούρτσισμα.
Σωστή χρήση μεσοδοντίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ