Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Η Ρομποτική συναντά την Οδοντιατρική

3d Scaner 06Η Ρομποτική τεχνολογία έχει κατακλύσει την Ιατρική και Οδοντιατρική επιστήμη σήμερα. Πολλοί κλάδοι της σύγχρονης Οδοντιατρικής έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την χρήση ψηφιακών — υπολογιστικών συστημάτων και πρακτικών.

Ελαχιστοποίηση του χρόνου θεραπείας και αποθεραπείας, κόπου, ταλαιπωρίας, πόνου, συμβαμάτων είναι πρωταρχικής σημασίας. Επιθυμητά αποτελέσματα κάτω από έλεγχο, πρωτόκολλα, ασφάλεια, άριστη μακροβιωσιμότητα, με ελάχιστη επέμβαση, μιμούμενοι τη φύση (βιομιμητική), αποφεύγοντας χημικούς, τοξικούς, ραδιενεργούς και αλλεργικούς παράγοντες ("πράσινη οδοντιατρική") παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου- ασθενή!
Η Ρομποτική Οδοντιατρική (Cad/Cam) μπορεί να αποκαταστήσει από ένα δόντι (στεφάνη/ θήκη) σε ένα ραντεβού (!) σε 2 ώρες, μέχρι μια οδοντοστοιχία (θήκες , γέφυρες, εμφυτεύματα) εντός μιας ημέρας!
Πλήθος οι εφαρμογές και τα πλεονεκτήματα της. Στην πρόληψη, διάγνωση, αισθητική - προσθετική, χειρουργική - εμφυτευματολογία, ορθοδοντική, παιδοδοντία, πλαστική - επανορθωτική, η ρομποτική άλλαξε τη μορφή και εκτέλεση των ειδικοτήτων αυτών.
Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι η προσθετική αποκατάσταση των βλαβών του στόματος (στεφάνες, γέφυρες, όψεις, μασέλες, εμφυτεύματα) γίνονται σε μια μόνο επίσκεψη εξαλείφοντας χρονοβόρα, πολλά και επίπονα ραντεβού που χρειάζονται με τη συμβατική - κλασική οδοντιατρική.
Επίσης τυχόν διορθώσεις, επαναλήψεις, προβλήματα, αργοπορίες κ.λ.π. που συχνά τυχαίνουν στην κλασική προσθετική, αποφεύγονται, μιας και μπορούμε άμεσα να διορθώσουμε τυχόν λάθη μέσω των υπολογιστικών εφαρμογών της, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστα αποτελέσματα αλλά και τη συντομία του χρόνου! Ακόμα και ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) μπορούν σήμερα να κατασκευαστούν τέλεια, με καταπληκτική εφαρμογή, σταθερότητα, αισθητική σε 2 ημέρες μόνο χωρίς καμία ενόχληση στους μαλακούς ιστούς (π.χ. ούλα)
Επίσης "δυσμορφίες", ελλείμματα σκληρών και μαλακών ιστών προσώπου και στόματος, αισθητικές αποκαταστάσεις μετά από ατυχήματα, επεμβάσεις (π.χ. προσθήκη μύτης, γνάθων) πραγματοποιούνται πιο γρήγορα και άριστα.
Η ψηψιακή αποτύπωση γίνεται με ειδική κάμερα - βίντεο χωρίς δισκάρια και υλικά μέσα στο στόμα, χαρίζοντας άνεση και ευκολία στον ασθενή. Άνθρωποι που έχουν τάση εμετού, δυσανεξίας με τη συμβατική αποτύπωση, χαίρονται με την ρομποτική λήψη της εικόνας των δοντιών του στόματος τους. Μεταφέρουμε σε τρισδιάστατη εικόνα όλες τις πληροφορίες και εικόνα της κατάστασής τους σε ειδικό ψηφιακό πρόγραμμα επεξεργασίας και σχεδιασμού των αποτυπωμάτων (Cad).
Άλλα πλεονεκτήματα
• Ελάχιστη ή καθόλου αναισθησία
• Ελαχιστοποίηση τροχισμού δοντιών (ελάχιστη επεμβατική οδοντιατρική) και τυχόν συμβαμάτων τους.
• Απουσία προσωρινών - μεταβατικών εργασιών που τυχόν μπορεί να σπάσουν, ξεκολλήσουν, προκαλέσουν πόνο κλπ
• Αμέσως έλεγχος, επισκόπηση, επέμβαση, διόρθωση στη διαδικασία εκτέλεσης εξασφαλίζοντας ασφάλεια, ακολουθία πρωτοκόλλων και συνέχεια του αρχικού σχεδίου θεραπείας.
• Οι αποκαταστάσεις (προσθέσεις) είναι ολοκεραμικές (π.χ. ζιρκόνιο), απουσία μετάλλων, τέλειας αντοχής, ακριβείας, εφαρμογής, βιοσυμβατότητας και βιοσιμότητας (πρόγνωση). Νέα σύγχρονα υλικά της τεχνολογίας αυτής (π.χ. υβριδικά) βοηθούν ασθενείς με προβλήματα στις κροταφογναθικές αρθρώσεις τους ή παραλειτουργικές έξεις (βρυγμό, τρίξιμο δοντιών) ενώ μπορούν να επισκευαστούν εύκολα.
• Άριστη αισθητική. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι άριστης ποιότητας με δυνατότητα επιλογής από 600 διαφορετικά είδη! Μιμούνται ακριβώς τη δομή και τις φυσικές ιδιότητες των δοντιών (βιομιμητική) μεγιστοποιώντας τη φυσική εμφάνιση.
Σημαντικότατο πλεονέκτημα της Ρομποτικής Οδοντιατρικής είναι η δημιουργία άριστης σύγκλισης των δοντιών. Οι έλεγχοι και τυχόν διόρθωση αυτής γίνεται πάλι ρομποτικά.
Στην εμφυτευματολογία , η διάγνωση, ο σχεδιασμός και η κατασκευή "χειρουργικών" πλοηγών ναρθηκών, η τοποθέτησή τους και η προσθετική αποκατάσταση (στεφάνες, γέφυρες και οδοντοστοιχίες πάνω σε εμφυτεύματα) μπορούν να βασίζονται στην ρομποτική τεχνολογία (Cad/Cam).
Συνοψίζοντας το σημαντικό κέρδος και εδώ είναι ότι αποκτάμε δόντια με εμφυτεύματα σε μια ημέρα.
Φυσικά και εδώ όπως γενικά στην Ιατρική υπάρχουν περιορισμοί και η λήψη Ιατρικού - Οδοντιατρικού ιστορικού «αδυναμίας» μερικών περιπτώσεων (π.χ. κακοήθεις νεοπλασίες, παντελής έλλειψη οστού κ.α. πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να προϋπάρχει λύση - αποθεραπεία αυτών πριν την εκτέλεση της ρομποτικής εφαρμογής.
Στην παιδοδοντία μέσω ρομποτικής (Cad/Cam) η κατασκευή φυσικών - άσπρων στεφανών (θηκών) σε παιδάκια, μέσα σε μια ώρα γίνεται χαρά - παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους, αποφεύγοντας έτσι τις γνωστές μαύρες μεταλλικές θήκες τους.
Στην ορθοδοντική όμορφα — λειτουργικά χαμόγελα γίνονται με αόρατους νάρθηκες (π.χ. invisalign) - χωρίς σιδεράκια, ανώδυνα και εύκολα με τη βοήθεια ψηφιακής - υπολογιστικής τεχνολογίας.
Η Ρομποτική Οδοντιατρική, ή αλλιώς ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη οδοντιατρική, συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και στην εξέλιξη της επιστήμης.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9VRKEy49LGY" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Οδοντιατρική της ψηφιακής τεχνολογίας ή του παλαιού, τρομακτικού τροχού και των μεταλλικών σφραγισμάτων; Το «Με Υγεία» έχει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά σας.
Η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική έχει αντικαταστήσει πολλές από τις παλιές, συμβατικές μεθόδους.
  • Το ψηφιακό οδοντιατρικό ακτινολογικό μηχάνημα χρειάζεται μόνο δέκα δεύτερα του λεπτού, για να βγάλει μια ακτινογραφία, η οποία εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπολογιστή και ο οδοντίατρος (με τη βοήθεια ενός προηγμένου λογισμικού) μπορεί να την αναλύσει, να τη μεγεθύνει και να εντοπίζει οδοντιατρικά προβλήματα, που με μια αναλογική ακτινογραφία θα ήταν αδύνατον να διαγνωστούν.
  •  Οι ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις) γίνονται πλέον με ψηφιακούς εντοπιστές ακρορριζίου, για ακριβέστερη τοποθέτηση των εμφρατικών υλικών, που θα απομακρύνουν τον κίνδυνο συσσώρευσης μικροβίων -άρα, και μελλοντικά προβλήματα στο θεραπευμένο δόντι.
  •  Τα εμφυτεύματα με τη βοήθεια των τρισδιάστατων συστημάτων τοποθετούνται (monoblock) σε μία μόνο συνεδρία, με απόλυτη ακρίβεια, αφού η ψηφιακή απεικόνιση μας βοηθά να γνωρίζουμε πολύ καλά την ανατομία της περιοχής και να γίνει ακριβές σχέδιο θεραπείας με τη βοήθεια οδηγών, ώστε να αποτραπεί μελλοντική απόρριψη των εμφυτευμάτων.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ CEREC. Η επανάσταση, όμως, της ψηφιακής τεχνολογίας στην οδοντιατρική είναι το σύστημα CEREC (CEra-mic REConstruction), που αποτελεί έναν συνδυασμό μηχανημάτων (κάμερα σάρωσης-μονάδα παραγωγής), ο οποίος επιτρέπει στον οδοντίατρο-προσθετολόγο να δημιουργήσει μια άμεση ολοκεραμική αποκατάσταση (στεφάνη, ένθετο, όψη, επένθετο γεφυρα), χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CAD/CAM (Computer Aded Design/Computer Μanufactured).
Με το καινούργιο λογισμικό τού συστήματος CEREC, ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον ασθενή του μια ολοκεραμική αποκατάσταση μέσα σε μία μόνο συνεδρία, χωρίς να χρησιμοποιούνται τα συμβατικά αποτυπώματα (με τα συχνά συμπτώματα της δυσφορίας και της τάσης εμέτου πολλών ασθενών), χωρίς πρόχειρες προσθετικές αποκαταστάσεις, που προκαλούν πολλές φορές ερεθισμούς.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Η διαδικασία του συστήματος είναι η εξής: το δόντι τροχίζεται ελάχιστα και στη συνέχεια «σαρώνεται» από μια τρισδιάστατη κάμερα.
Ο οδοντίατρος σχεδιάζει ψηφιακά την προσθετική κατάσταση που χρειάζεται ο ασθενής του, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια του λογισμικού τού CEREC, που προσαρμόζεται στο προφίλ δοντιών κάθε ασθενή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι πληροφορίες στέλνονται στη μονάδα κοπής, η οποία, διαθέτοντας έναν κύβο ψημένης πορσελάνης (και όχι σκόνη-υγρό, όπως στη συμβατική μέθοδο), θα δημιουργήσει την τελική αποκατάσταση. Ο χρόνος της όλης διαδικασίας κυμαίνεται από 10 λεπτά έως 2 ώρες. Η ρομποτική οδοντιατρική, όπως ονομάζεται το σύγχρονο ψηφιακό σύστημα, έχει πλήθος πλεονεκτημάτων. Συγκεκριμένα:
  •  Ταχύτητα και ακρίβεια στην προσθετική αποκατάσταση. Λειτουργικά και αισθητικά αρτιότερη αποκατάσταση.
  •  Άμεση ακρίβεια και εφαρμογή στα όρια με τα ούλα, ώστε να αποφεύγονται ερεθισμοί του περιοδοντίου, αφού υπάρχει καλύτερη βιοσυμβατότητα.
  •  Δεν υπάρχουν καθόλου μέταλλα – έχουν όμως σκληρότητα μεγαλύτερη από αυτήν των μετάλλων.
  •  Άριστη χρωματική απόδοση και πιστότητα χρωμάτων.
  • Απόλυτη απομίμηση της δομής και των φυσικών ιδιοτήτων των δοντιών (χρώμα, ανάκλαση φωτός).
  • Συντηρητικότερος τροχισμός των δοντιών, που αποτρέπει από αναισθησία ή ακόμη και νέκρωση του πολφού.
  • Αποφυγή έντονης αναισθησίας.
Αν ο οδοντίατρος έχει στον εξοπλισμό του μία ηλεκτρονική αναισθησία, η διαδικασία του τροχισμού των δοντιών γίνεται μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία, αφού ο πόνος είναι μηδενικός, ο ασθενής δεν αισθάνεται το ενοχλητικό μούδιασμα μιας στελεχιαίας αναισθησίας και, το κυριότερο, μετά από μια επίσκεψη φεύγει από τον γιατρό του με το ολοκαίνουργιο χαμόγελό του.
Εσείς, τι θα προτιμούσατε; Ένα παλιό οδοντιατρικό μηχάνημα και μαύρα μεταλλικά σφραγίσματα ή εξελιγμένη ψηφιακή τεχνολογία και ρομποτική οδοντιατρική; Η επιλογή είναι δική σας…

*ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, BESTSMILE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ