Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Σακχαρώδης διαβήτης και οδοντιατρική φροντίδα: οδηγίες για ένα υγιές στόμα



Ποια είναι τα οφέλη του βουρτσίσματος και της εφαρμογής οδοντικού νήματος όσον αφορά στο σακχαρώδη διαβήτη και πώς μπορείτε να φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας;
Ο διαβήτης προκαλεί αύηξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η οποία έχει αντίκτυπο στη γενική υγεία και επομένως και στα δόντια και στα ούλα. Το καλό νέο είναι ότι η πρόληψη βρίσκεται στα δικά σας χέρια. Ανεξαρτήτως από τον τύπο του διαβήτη (1 ή 2), το σημαντικό είναι ο έλεγχος της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης οδοντικής τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.
• Οδοντική τερηδόνα. Στο στόμα υπάρχουν φυσιολογικά διάφορα ήδη βακτηρίων (φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του στόματος). Όταν το άμυλο και τα σάκχαρα από το φαγητό και τα αναψυκτικά αλληλεπιδρούν με αυτά τα βακτήρια, σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών ένα υμένιο, γνωστό ως οδοντική μικροβιακή πλάκα. Τα οξέα που προέρχονται από την οδοντική πλάκα προσβάλλουν τις οδοντικές επιφάνειες (αδαμαντίνη και οδοντίνη) και οδηγούν στη δημιουργία της τερηδόνας.
Όσο αυξάνεται η συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα, τόσο αυξάνεται η έκθεση των δοντιών στο άμυλο και στα σάκχαρα και, συνεπώς, στα οξέα.
• Ουλίτιδα. Ο διαβήτης μειώνει την άμυνα του οργανισμού έναντι των βακτηρίων. Αν η οδοντική πλάκα δεν απομακρύνεται με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, ενασβεστιώνεται και μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα). Όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής της πλάκας και της τρυγίας στα δόντια, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη που προκαλείται στα ούλα. Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, τα οποία γίνονται οιδηματώδη και αιμορραγούν εύκολα.
• Περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα εάν δε θεραπευτεί μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία είναι πιο σοβαρή φλεγμονώδης νόσος και προσβάλλει το σύνολο των στηρικτικών ιστών των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα καταστρέφει τα ούλα και το φατνιακό οστό, με αποτέλεσμα τα δόντια να έχουν ελλιπή στήριξη και να υπάρχει η πιθανότητα απόπτωσής τους.
Γενικά, η περιοδοντίτιδα είναι σοβαρότερη στα άτομα με διαβήτη, διότι ο διαβήτης μειώνει την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις και επιβραδύνει την επούλωση των ιστών. Οι λοιμώξεις, άρα και η περιοδοντίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, με συνέπεια τη μεγαλύτερη δυσκολία ελέγχου του διαβήτη. Η πρόληψη και η θεραπεία της περιοδοντίτιδας συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα

• Να ελέγχετε το διαβήτη. Να παρακολουθείτε τα επιπέδα του σακχάρου στο αίμα και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για να διατηρείται το σάκχαρό σας σε φυσιολογικές τιμές. Όσο καλύτερα ρυθμισμένα είναι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ουλίτιδας και άλλων οδοντικών προβλημάτων.
• Να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Το βούρτσισμα πρέπει να εφαρμόζεται το πρωί, το βράδυ και, ιδανικά, μετά τα γεύματα. Να χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Αποφύγετε τις έντονες κινήσεις κατά το βούρτσισμα, οι οποίες μπορεί να τραυματίσουν τα ούλα. Εάν δυσκολεύεστε να βουρτσίσετε σωστά με την απλή οδοντόβουρτσα εξαιτίας αρθρίτιδας ή άλλων προβλημάτων, χρησιμοποιήστε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζεται το αργότερο κάθε τρεις μήνες.
• Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το οδοντικό νήμα απομακρύνει την οδοντική πλάκα που βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Αν δυσκολεύεστε να περάσετε το νήμα στα μεσοδόντια διαστήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κηρωμένο νήμα. Αν δυσκολεύεστε να χειριστείτε το οδοντικό νήμα, χρησιμοποιήστε νήμα με συγκρατητήρα.
• Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για οδοντικό καθαρισμό και έλεγχο.
• Να βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρός σας γνωρίζει ότι έχετε διαβήτη. Σε κάθε επίσκεψη να υπενθυμίζετε στον οδοντίατρό σας το διαβήτη και να βεβαιώνεστε ότι ο οδοντίατρος είναι σε επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό σας για το διαβήτη.
• Να ελέγχετε τα ούλα σας για πρώιμα σημεία περιοδοντικής νόσου. Αναφέρετε στον οδοντίατρό σας οποιοδήποτε σημείο και σύμπτωμα στα ούλα σας, όπως ερυθρότητα, οίδημα, αιμορραγία. Επίσης, αναφέρετε οποιοδήποτε άλλο σημείο ή σύμπτωμα, όπως ξηροστομία, κινητικότητα των δοντιών και πόνο στο στόμα.
• Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη, μία από τις οποίες είναι η περιοδοντική νόσος. Αν καπνίζετε, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για τις δυνατές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διακόψετε το κάπνισμα.

Η ρύθμιση του διαβήτη αποτελεί μία υποχρέωση, η οποία περιλαμβάνει και την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα. Οι προσπάθειές σας θα επιβραβευθούν με υγιή δόντια και ούλα σε όλη σας τη ζωή.

Diabetes and dental care: Guide to a healthy mouth – Mayo Foundation for Medical Education and Research
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ