Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Χριστούγεννα και γλυκά: Τι πρέπει να προσέχουμε


Ότι χειρότερο για την υγεία των δοντιών μας είναι τα ζαχαρώδη που καταναλώνουμε συνήθως σε αφθονία τα Χριστούγεννα! Γλυκά, σοκολάτες και καραμέλες κολλάνε στα δόντια μας και τα κάνουν επιρρεπή σε τερηδόνες (χαλάσματα). Όπως εμείς αγαπάμε τα γλυκά, έτσι και τα στοματικά βακτηρίδια αγαπούν να τρέφονται με αυτά! Με τον τρόπο αυτό παράγουν οξέα που οδηγούν σε κοιλότητες.


Καφές και τσάι:
Αν θέλετε να έχετε μαργαριτάρια λευκά δόντια όλο το χρόνο, αποφύγετε το τσάι και τον καφέ. Μπορούν εύκολα να λεκιάζουν τα δόντια μας καθιστώντας θαμπά και κιτρινωπά.
Κόκκινο κρασί και γενικά cocktails με έντονα χρώματα.
Απλά προτιμήστε ενα λευκό κρασί ή κάποιο cocktail χωρίς έντονα χρώματα που σίγουρα “βάφουν” τα δόντια.
Σόδα και αναψυκτικά:
Τα αναψυκτικά και όλα τα ανθρακούχα ποτά περιέχουν πολλά ζάχαρα που είναι επιβλαβή. Αλλά μαζί με τη ζάχαρη περιέχουν επίσης οξέα. Λόγω της όξινης φύσης, τα ανθρακούχα ποτά προκαλούν διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Το σμάλτο (αδαμαντίνη)είναι το εξώτατο ισχυρότερο στρώμα των δοντιών. Όταν αφαιρεθεί αυτό το στρώμα, τα δόντια μπορούν εύκολα να τερηδονιστούν.


Τροφές που κολλάνε στα δόντια:
Τα κολλώδη τρόφιμα όπως τα τσιπς, τα μπισκότα, τα προϊόντα αρτοποιίας τείνουν να κολλάνε στα δόντια μας και επίσης ανάμεσα στα δόντια. Είναι πολύ δύσκολο να καθαριστουν φυσικά με τη γλώσσα. Αυτά τα σωματίδια κολλώδους τροφής δεν αφαιρούνται ακόμη και από το πόσιμο νερό ή απλά από το ξέπλυμα. Πρέπει να βουρτσίζετε σωστά και επίμονα για να τα αφαιρέσετε.
Αποφύγετε αυτές τις τροφές για να υποδεχθείτε το νέο έτος με φωτεινά και χαρούμενα χαμόγελα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ