Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Σύνδρομο Κροταφογναθικής - Συμπτώματα

Σχετική εικόνα
Το σύνδρομο κροταφογναθικής παρουσιάζει σε όλο τον κόσμο σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών. Πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν στις ΗΠΑ από σύνδρομο κροταφογναθικής - σχεδόν όσοι κάτοικοι ζουν στην Ελλάδα!
Αντίθετα με πολλές άλλες ασθένειες, το σύνδρομο  κροταφογναθικής δεν αναφέρεται σε μία μοναδική πάθηση, αλλά  περιγράφει μια ευρύτερη ομάδα επίπονων  καταστάσεων που συνδέονται με τους μύες της μάσησης και της κροταφογναθικής άρθρωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η θεραπεία του συνδρόμου  κροταφογναθικής είναι τελείως εξατομικευμένη και προσαρμόζεται στα συμπτώματα του κάθε ανθρώπου.
Μόνο μετά το 1980 μπόρεσαν οι ιατροί να συνδέσουν την κροταφογναθική άρθρωση με τα συμπτώματα που τόσοι πολλοί άνθρωποι ένοιωθαν όλα αυτά τα χρόνια στη περιοχή του προσώπου και των γνάθων!

Πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος είναι ίσως το πιο συχνό σύμπτωμα του συνδρόμου κροταφογναθικής . Ο πόνος αυτός μπορεί να  προέρχεται είτε από τους μύες, καθώς το σφίξιμο και τρίψιμο των  δοντιών προκαλεί σύσπαση και έντονο πόνο, είτε από την άρθρωση,  λόγω των κακώσεων του δίσκου. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στους  κροτάφους, ή στο πίσω μέρος της κεφαλής, ενώ μπορεί να προεκτείνεται μέχρι τον σβέρκο, τους ώμους κ.λπ..  Οι πονοκέφαλοι αυτοί μπορεί να είναι τόσο έντονοι, που συχνά  αντιμετωπίζονται από τους παθολόγους σαν ημικρανίες ή  νευραλγίες φυσικά χωρίς καμία επιτυχία.

Θόρυβοι – Clicking

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που συνδέεται με το σύνδρομο  κροταφογναθικής  είναι η παραγωγή χαρακτηριστικών θορύβων, οι οποίοι διεθνώς  ονομάζονται κλίκινγκ – clicking. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ήχοι  αυτοί μπορεί να είναι τόσο δυνατοί, που να τους ακούν οι γύρω σας  όταν μασάτε. Ακόμα και όταν το clicking δεν είναι επώδυνο, ένα είναι  σίγουρο: οι μύες που στηρίζουν και κινούν τη γνάθο δεν λειτουργούν  πλέον αρμονικά και είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν μόνιμα  σημάδια φθοράς των στοιχείων της άρθρωσης, όπως ο δίσκος,  οι κόνδυλοι κ.λπ.

Πονόδοντος – Υπερευαισθησία των Δοντιών

Το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει σημαντική  ευαισθησία, ακόμα και έντονο πόνο σε κάποιο δόντι το οποίο είναι  απόλυτα υγιές! Πολύ συχνά οι οδοντίατροι, σε μια προσπάθεια  να αντιμετωπίσουν τους έντονους πόνους προχωρούν σε  απονευρώσεις, ακόμα και εξαγωγές των δοντιών αυτών.  Το δυσάρεστο είναι ότι μετά από αυτές τις μη αναστρέψιμες  παρεμβάσεις, τα συμπτώματα παραμένουν, μόνο που τώρα είναι  ακόμα πιο έντονα!

Βουητό στα αυτιά

Η στενή ανατομική σχέση της άρθρωσης με τα αυτιά μπορεί να  οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα των αυτιών, όπως πόνος,  βόμβος, ακόμα και μείωση της ακοής. Αυτός είναι και ο λόγος  που πολλοί άνθρωποι, πρώτα επισκέπτονται τον παθολόγο ή  τον Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολόγο πριν καν σκεφτούν να  συμβουλευτούν το οδοντίατρο για σύνδρομο κροταφογναθικής

Μπλοκάρισμα της γνάθου

Το μπλοκάρισμα της γνάθου είναι αποτέλεσμα ενός έντονου  σπασμού των μυών σε συνδυασμό με την μετατόπιση του  δίσκου. Είναι μια ιδιαίτερη σοβαρή κατάσταση και παρατηρείται  συνήθως κατά το άνοιγμα του στόματος. Ένα άτομο με  μπλοκαρισμένη άρθρωση θα πρέπει ενδεχομένως να  μετατοπίσει τη γνάθο προς τη μια ή την άλλη πλευρά για να  μπορέσει να ανοίξει το στόμα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις  ακούγεται ένας δυνατός, πολλές φορές επίπονος, θόρυβος  την στιγμή που ξεμπλοκάρει το σαγόνι.

Αλλαγή στην Σύγκλειση

Μια άλλη μορφή εκδήλωσης σοβαρής δυσλειτουργίας της  άρθρωσης είναι η αλλαγή της επαφής των δοντιών ανάμεσα  στην άνω και κάτω γνάθο. Η αλλαγή της σύγκλεισης, σαν  αποτέλεσμα της μετατόπισης του δίσκου, δεν επηρεάζεται  απλώς την αρμονική λειτουργία των ανατομικών στοιχείων  της άρθρωσης, αλλά προκαλεί αλυσιδωτές αλλαγές και  αποσυντονισμό ολόκληρου του Στοματο-Γναθικού Συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ