Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Διάρκεια ζωής σφραγισμάτων. Πότε πρέπει να γίνεται αποκατάσταση τους;



30-gia-ena-sfragisma-dontioi-sfragismata-ice-me-nano-ivridiki-sintheti-ritini-fotopolimerizomeni-ipsiloi-vathmoi-thlipsis-apo-to-odontiatreio-p.-theodosioi-sti-nea-smirni-arxikis-aksias-60.-ekptosi-50Οι οδοντιατρικές αποκαταστάσεις τοποθετούνται προκειμένου να επιδιορθώσουν μία μικρή ή μεγάλη βλάβη των οδοντικών ιστών. Είτε πρόκειται για ένα απλό σφράγισμα, για ένα ένθετο, επένθετο ή για μία στεφάνη (θήκη), κάθε οδοντιατρική εργασία μπορεί να επιβιώσει στο στοματικό περιβάλλον συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν δε συνυπάρχουν κακοτεχνίες ή πλημμελής στοματική υγιεινή, το χρονικό διάστημα αυτό μικραίνει.




Γιατί όμως να αντικαταστήσω ένα σφράγισμα μετά από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Διότι πολύ απλά, τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερο, αλλά ούτε και να προστατέψουν τις εναπομένουσες οδοντικές δομές, και αυτό είναι τεκμηριωμένο από πολλες δημοσιευμένες μελέτες παγκοσμίως. Έτσι, δημιουργούνται μικρές βλάβες, συνήθως στα όρια των αποκαταστάσεων, οι οποίες με το χρόνο εξελίσσονται σε μεγαλύτερες, και ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο αλλά και να επηρεάσουν τα διπλανά δόντια. Τα μαύρα σφραγίσματα είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα δοντιών, ενώ τα λευκά σφραγίσματα που βρίσκονται στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως δημιουργούν νέες βλάβες σε βαθύτερα σημεία, οι οποίες δύσκολα γίνονται αντιληπτές παρά μόνο μέχρι να μεγαλώσουν, και είτε να φανούν στην ακτινογραφία που θα βγει κατά την κλινική εξέταση ρουτίνας, είτε να σας «ειδοποιήσουν» με πρόκληση πόνου.



Πότε χρειάζεται αντικατάσταση ένα λευκό σφράγισμα ;



Ο μέσος χρόνος ζωής ενός λευκού σφραγίσματος μετρίου μεγέθους είναι περίπου τα 5 χρόνια. Ανάλογα με την έκτασή του και την εντόπισή του, η χρονική διάρκεια μπορεί να μειωθεί. Δηλαδή τα μεγαλύτερα σφραγίσματα είναι πιο επιρρεπή σε φθορά, αλλά τα σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια μπορούν να αντέξουν περισσότερο. Στις παρακάτω περιπτώσεις θα πρέπει να αντικαθίσταται τα λευκά σφραγίσματα:



  1. Σπάσιμο σφραγίσματος
  2. Αποκόλληση σφραγίσματος
  3. Χρωματισμός των ορίων
  4. Αδυναμία χρήσης οδοντικού νήματος – σκίσιμο νήματος
  5. Συλλογή υπολειμμάτων τροφών στα μεσοδόντια
  6. Πόνος του δοντιού ή γειτονικών δοντιών
  7. Απώλεια ανατομίας του ή επίπεδη εμφάνιση
  8. Διαφορά χρώματος με το δόντι



Πότε χρειάζεται αντικατάσταση ένα μαύρο σφράγισμα;



Ο μέσος χρόνος ζωής ενός λευκού σφραγίσματος μετρίου μεγέθους είναι περίπου τα 8 χρόνια και εξαρτάται από την έκτασή του. Για λόγους αισθητικής τοποθετούνται μόνο σε οπίσθιες περιοχές και αντικαθίστανται στις εξής περιπτώσεις:

  1. Σπάσιμο σφραγίσματος
  2. Σπάσιμο δοντιού
  3. Ρωγμή δοντιού
  4. Αποκόλληση σφραγίσματος
  5. Κατάγματα ορίων σφραγίσματος
  6. Αδυναμία χρήσης οδοντικού νήματος – σκίσιμο νήματος
  7. Συλλογή υπολειμμάτων τροφών στα μεσοδόντια
  8. Πόνος του δοντιού ή γειτονικών δοντιών



Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη αντικατάστασης του σφραγίσματος κρίνεται εξατομικευμένα, και διαπιστώνεται μετά από κλινική εξέταση και ακτινογραφικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ