Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Πως επηρεάζουν την οδοντιατρική θεραπεία διάφορες ιατρικές παθήσεις



Αποτέλεσμα εικόνας για odontiatros k pathiseisΕίναι πολύ σημαντικό κατά την πρώτη σας επίσκεψη στον οδοντίατρο να λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό πριν την κλινική εξέταση. Κι αυτό γιατί η στοματική κοιλότητα αποτελεί μέρος του σώματος και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό. Έτσι ορισμένες παθήσεις επηρεάζουν σημαντικά την οδοντιατρική θεραπεία. Ποιές είναι αυτες;


Οι χειρουργικές οδοντιατρικές επεμβάσεις όπως η εξαγωγή ενός δοντιού, είτε είναι απλή, είτε χειρουργική, η τοποθέτηση εμφυτευμάτων και η ανύψωση του ιγμορείου, μπορούν να επηρεαστούν εντονότερα από ένα πρόβλημα γενικής υγείας. Η ύπαρξη των παθήσεων αυτών ενδιαφέρουν τον οδοντίατρο όχι μόνο για τη διενέργεια μιας εξαγωγής, αλλά και για τα μέτρα πρόληψης και μετεξακτικής θεραπείας, που θα πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει στη συνέχεια. Τις περισσότερες φορές, η ύπαρξη μιας νόσου δεν σημαίνει αυτόματα και αποκλεισμό από την οδοντιατρική θεραπεία, αλλά τροποποίηση της έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός με την πάθηση να ανταποκριθεί καλύτερα. Ορισμένες φορές απαιτείται και η συνεργασία του οδοντιάτρου με τον αντίστοιχο ειδικό ιατρό, προκειμένου η οδοντιατρική περίθαλψη να γίνει κάτω από συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τον οργανισμό.

Δείτε ποιες είναι οι πιο σημαντικές παθήσεις για τις οποίες θα πρέπει να ενημερώνεται ο οδοντίατρος από την πρώτη κιόλας επίσκεψη σας κατά τη λήψη του ιατρικού σας ιστορικού:
1. Καρδιακά νοσήματα, όπως στηθάγχη, υπέρταση, πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανεπάρκει αορτής, στένωση αορτής, βαλβιδοπάθειες, τεχνητές βαλβίδες ή ύπαρξη βηματοδότη. Παθήσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις του καρδιαγγειακού συστήματος επηρεάζουν τόσο την επιλογή της θεραπείας, όσο και τη χρονική στιγμή της επέμβασης, την επιλογή της κατάλληλης αναισθησίας αλλά και της διάρκειας της επίσκεψης με σκοπό την άνεση του ασθενούς και την προστασία της υγείας του.

2. Ασθενείς με αναιμία. 

3. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ιδιαίτερα δε όταν δε ρυθμίζεται επαρκώς. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρων στον οργανισμό σχετίζονται με ανάπτυξη περιοδοντικών νόσων, με μειωμένη επούλωση μετά από μία χειρουργική επέμβαση και με μεγαλύτερο κίνδυνο μετεπεμβατικής λοίμωξης. 

4. Ασθενείς με νόσους του θυρεοειδούς αδένα, όπως υπερ- ή υποθυρεοειδισμός, ή νόσος του Addison. Ως μέρος του συνολικού οργανισμού, το στόμα επηρεάζεται και αυτό από διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονων. 

5. Ασθενείς με νόσους του ήπατος, όπως ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, ηπατική κίρρωση, φορέας αυστραλιανού αντιγόνου. Η επιλογή των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κρίνονται απαραίτητα μετά από μία οδοντιατρική θεραπεία, χειρουργική ή μη, επηρεάζεται από την κατάσταση του ήπατος και τη σωστή λειτουργία του, ενώ η γνώση ύπαρξης μολυσματικής νόσου προστατεύει τον ασθενή, τον επεμβαίνων και όλο το βοηθητικό προσωπικό του ιατρείου από τη μετάδοση της νόσου. 

6. Ασθενείς με νόσους των νεφρών, όπως μεταμόσχευση νεφρού ή αιμοκάθαρση. Η εκλογή της κατάλληλης οδοντιατρικής θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής που ενδέχεται αν χρειαστεί, εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία των νεφρών.

7. Ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η ενημέρωση του οδοντιάτρου για την ύπαρξη αυτών των ασθενειών αποβλέπει κυρίως στη ρύθμιση των επισκέψεων με σκοπό την άνεση των ασθενών, π.χ. μικρή διάρκεια ραντεβού για την αποφυγή του αισθήματος "ασφυξίας".

8. Ασθενείς με αλλεργία σε φάρμακα, φαγητά κ.ά. Είναι αυτονόητο ότι πολλά από τα οδοντιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται αλλά και φάρμακα που απαιτούνται μετά από την οδοντιατρική θεραπεία, μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση εξανθημάτων και άλλων αλλεργικών συμπτωμάτων σε άτομα με αλλεργικό υπόβαθρο. Ακόμη κι αν πρόκειται για μία "αθώα" αλλεργία στη γύρη, είναι καλό ο οδοντίατρος να το γνωρίζει, έτσι ώστε ο ίδιος και το προσωπικό του ιατρείου να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να σας παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που το χρειαστείτε.

9. Ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα, όπως επιληψία. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής μιας επιληπτικής κρίσης κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής επίσκεψης, και αυτό προϋποθέτει γνώση του ιατρικού ιστορικού.


Η ενημέρωση του οδοντιάτρου για το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό αποσκοπεί στην παροχή της βέλτιστης οδοντιατρικής φροντίδας, χωρίς εκπλήξεις και επιπλοκές, ενώ τα στοιχεία που καταθέτετε προστατεύονται νομικά από την αρχή του ιατρικού απόρρητου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ