Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Καθαρισμός δοντιών με συσκευή υπερήχων: Μια σύγχρονη και ανώδυνη διαδικασία αποτρύγωσης

OraThess Post ThumbΣύμφωνα με την παγκόσμια οδοντιατρική ακαδημία οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για τον τυπικό οδοντιατρικό έλεγχο. Στα πλαίσια του προληπτικού αυτού ελέγχου οι οδοντίατροι εξετάζουν τα δόντια, τα ούλα και τους μαλακούς ιστούς (γλώσσα, παρειές, κ.α.) του στόματος του ασθενή. Σε περίπτωση που προκύψουν ευρήματα όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα κ.α. ο ασθενής ενημερώνεται και σε συνεργασία με τον οδοντίατρο πραγματοποιείται το υποψήφιο σχέδιο θεραπείας.

Στα πλαίσια του ετήσιου οδοντιατρικού ελέγχου ο οδοντίατρος πραγματοποιεί και τον καθαρισμό δοντιών. Στη σύγχρονη οδοντιατρική για τον καθαρισμό των ούλων και των δοντιών χρησιμοποιείται η συσκευή υπερήχων, η οποία μέσω ταλαντώσεων “σπάει” την πέτρα που έχει συσσωρευτεί στην παρυφή των ούλων.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη, εφόσον με τη χρήση υπερήχων εξασφαλίζεται η σύντομη και εύκολη αφαίρεση της τρυγίας (πέτρας). Στη συνέχεια εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής τα δόντια στιλβώνονται με ειδικές πάστες λείανσης, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερα αισθητικά αλλά και λειτουργικά (μειωμένη ευαισθησία των δοντιών μετά από τον καθαρισμό) αποτελέσματα.

katharismos dontiwn me siskeui uperixon eukoli kai anodini diadikasiaΣε περίπτωση που η κλινική εξέταση αποκαλύψει ότι ο ασθενής πάσχει από περιοδοντίτιδα, τότε κρίνεται αναγκαίο ο ασθενής να ξεκινήσει τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Σε πρώτη φάση οι οδοντίατροι πραγματοποιούν τον τυπικό καθαρισμό των ούλων, για την απομάκρυνση των επιφανειακών εναποθέσεων τρυγίας πάνω στην παρυφή των ούλων. Σε επόμενη συνεδρία, ανάλογα με το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας πραγματοποιείται κατά ημιμόριο ή τεταρτημόριο, ο περιοδοντικός καθαρισμός. Ο περιοδοντικός καθαρισμός είναι επίσης ανώδυνος, δεδομένου ότι στον ασθενή χορηγείται τοπική αναισθησία.

Στη συνέχεια ο οδοντίατρος με τη συσκευή υπερήχων και με ειδικά λεπτά περιοδοντικά ξέστρα απομακρύνει την υποουλιή τρυγία, δηλαδή την πέτρα που “κρύβεται” κάτω από τα ούλα. Παλαιότερα η ριζική απόξεση (υποουλικός καθαρισμός) πραγματοποιούταν με εργαλεία χειρός, τα λεγόμενα περιδοντικά ξέστρα. Τελευταίες έρευνες όμως απέδειξαν ότι τα εργαλεία χειρός ήταν πιο επιθετικά στα ούλα και τους περιοδοντικούς ιστούς. Γι΄ αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται τα ξέστρα υπερήχων για τον περιοδοντικό καθαρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ