Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Στοματική υγεία και στομαχικές διαταραχές - Πως συνδέονται

4 σημαντικοί σύνδεσμοι μεταξύ καούρας και στοματικής υγείαςΚάθε μέρα θεραπεύουμε ασθενείς που έρχονται στο οδοντιατρείο μας, όχι μόνο με ανησυχίες σχετικά με τα δόντια και τα ούλα τους αλλά και με ζητήματα που αφορούν στην γενική τους υγεία. Ως καλοί επαγγελματίες, οφείλουμε στους εαυτούς μας και τους ασθενείς μας να προσεγγίσουμε την οδοντιατρική ως γενικό θέμα υγείας.

Ένα παράδειγμα ευρείας προοπτικής είναι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ καούρας και στοματικής υγείας. Προκειμένου να καταλάβουμε γιατί αυτή είναι μια σημαντική σχέση που πρέπει να γνωρίζουμε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τους παρακάτω 4 συνδέσμους μεταξύ των δύο.

4 σημαντικοι συνδεσμοι μεταξύ καουρας και στοματικης υγείας

Γαστροοισοφαγικη παλινδρομηση

Η καούρα είναι μια αίσθηση καψίματος στο στήθος που είναι αρκετά διαδεδομένη. Μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακών προβλημάτων, αλλά η πιο κοινή αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), επίσης γνωστή ως παλινδρόμηση οξέος και η οποία έχει επιπτώσεις στην υγεία του στόματος.
Δυστυχώς, το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από καούρες αυξάνεται αν και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το γιατί συμβαίνει αυτό.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το GERD είναι σε άνοδο, και αν καταλάβετε ότι κάποιος ασθενής σας υποφέρει από αυτό χρειάζεται να τον παραπέμψετε σε γιατρό ώστε να αρχίσει αμέσως τη θεραπεία.

Ασχημα νεα για το σμαλτο των δοντιων

Η καούρα μπορεί να είναι σημάδι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτό σημαίνει ότι πολλά οξέα εισέρχονται στη στοματική κοιλότητα. Αν και δεν πάσχουν όλοι όσοι έχουν GERD από καούρες, πάσχουν σίγουρα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η οποία είναι ολέθρια για το σμάλτο των δοντιών.
Αν κάποιος ασθενής σας δηλώσει ότι πάσχει από καούρες, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές του στόματος επιρρεπείς στη διάβρωση του σμάλτου όπως η επιφάνεια του ουρανίσκου και οι κυνόδοντες της άνω γνάθου.

Υπερβολικο Στρες και Βρουξισμος

Η καούρα μπορεί να προκληθεί από μια ολόκληρη σειρά καθημερινών γεγονότων και συμπεριφορών, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας είναι το στρες. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το στρες μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να προκαλέσουν σημαντική φθορά στη σύγκλειση των δοντιών.
Και οι δύο μορφές του βρουξισμού, ημερήσιος και κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνονται σε οποιεσδήποτε συνθήκες στρες. Ωστόσο, τα επίπεδα του στρες που συνδέονται με τις καούρες είναι συχνά υψηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση, αν ένας οδοντιατρικός ασθενής έχει καούρα, η πρόληψη για τον βρουξισμό είναι απλώς ένας ακόμη λόγος για να σκεφτείτε διεξοδικά και να κάνετε μια συζήτηση σχετικά με το στρες.

Η πρωτη ανταποκριση σε μια ευρεια σειρα παθησεων

Μερικοί άνθρωποι δεν πάσχουν από καούρα, αλλά έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία είναι “σιωπηλή”. Αυτοί που πάσχουν από σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να μην το γνωρίζουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, εσείς μπορεί να είστε οι πρώτοι που θα το διαγνώσετε.
Αυτό συμβαίνει γιατί το πρώτο σύμπτωμα που θα εμφανιστεί θα είναι η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.
Επίσης, οποιοδήποτε σημάδι φθοράς της σύγκλεισης σημαίνει ότι είναι ώρα να αναλάβετε δράση, χωρίς βέβαια να αποκλείσετε την περίπτωση GERD.
Το GERD είναι μια κατάσταση που έχει ως σύμπτωμα την καούρα. Υπενθυμίζοντας, λοιπόν, στους ασθενείς σας να δουν έναν γιατρό μπορεί να τους βοηθήσει στην καλή διατήρηση της γενικής τους υγείας.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/todays-dental-news/item/1783-watch-out-for-these-four-heartburn-oral-health-links

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ