Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Τί είναι οι τεχνητές οδοντοστοιχίες;

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες αντικαθιστούν δόντια που έχουν χαθεί ή αφαιρεθεί και μπορούν να μπούν και να βγούν εύκολα από το στόμα σας. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να τις συνηθίσετε και παρόλο ότι ποτέ δεν θα αισθανθείτε όπως με τα φυσικά σας δόντια, οι σημερινές οδοντοστοιχίες δείχνουν περισσότερο φυσικές και είναι άνετες όσο ποτέ.

Υπάρχουν δύο τύποι τεχνητών οδοντοστοιχιών: οι ολικές και οι μερικές. Ο οδοντίατρός σας θα σας υποδείξει τον κατάλληλο για σας τύπο οδοντοστοιχίας, ανάλογα με το αν θα αντικαταστήσει όλα ή ορισμένα από τα δόντια σας και με το κόστος που αντιστοιχεί σε κάθε περίπτωση.
Πώς Είναι οι Τεχνητές Οδοντοστοιχίες;
Για τις ολικές τεχνητές οδοντοστοιχίες, μια ακρυλική βάση στο χρώμα της σάρκας προσαρμόζεται στα ούλα σας. Η βάση της επάνω οδοντοστοιχίας καλύπτει και τον ουρανίσκο σας ενώ η βάση της κάτω οδοντοστοιχίας έχει σχήμα πετάλου για να διευκολύνει τη γλώσσα σας.

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες γίνονται κατά παραγγελία από τον οδοντοτεχνίτη και βασίζονται σε αποτύπωμα (μήτρα) που έχει κάνει ο οδοντίατρός σας, ο οποίος και θα αποφασίσει ποιος από τους τρεις ακόλουθους τύπους τεχνητής οδοντοστοιχίας ταιριάζει στην περίπτωσή σας.
  • Συμβατική Ολική Οδοντοστοιχία
    Εγκαθίσταται στο στόμα σας αφού έχουν χαθεί ή αφαιρεθεί όλα σας τα δόντια και τα ούλα σας έχουν επουλωθεί. Για την επούλωση χρειάζονται μερικές εβδομάδες ίσως και μερικοί μήνες και στο διάστημα αυτό μένετε χωρίς δόντια.
  • Άμεση Ολική Οδοντοστοιχία
    Τοποθετείται αμέσως μόλις αφαιρεθούν τα δόντια. Οι οδοντοστοιχίες αυτές σας προσφέρουν το πλεονέκτημα ότι δεν μένετε χωρίς δόντια μέχρι να επουλωθούν τα ούλα. Το μειονέκτημά τους είναι ότι πρέπει να ανακατασκευαστούν, μετά από μερικούς μήνες, επειδή το οστού που υποστηρίζει τα δόντια, αλλάζει σχήμα με την επούλωση και οι οδοντοστοιχίες χαλαρώνουν.
  • Μερική Οδοντοστοιχία
    Αποτελεί την κινητή εναλλακτική λύση για τις γέφυρες. Στηρίζεται σε μεταλλικό πλαίσιο και προσαρμόζεται στα φυσικά σας δόντια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μερικά από τα φυσικά σας δόντια καλύπτονται με θήκες οι οποίες χρησιμεύουν ως στηρίγματα για τη μερική οδοντοστοιχία.
Πόσο Καιρό θα Χρειαστώ για να Συνηθίσω τις Τεχνητές Οδοντοστοιχίες;
Μπορεί να νιώθετε περίεργα και δυσάρεστα τις πρώτες ημέρες και ίσως και τους πρώτους μήνες. Χρειάζεται μια μικρή εξάσκηση για να συνηθίσετε να τρώτε και να μιλάτε με τις οδοντοστοιχίες. Συχνά αισθάνεται κανείς ότι θα φύγει από τη θέση της, αλλά τα μάγουλα με τους μύες τους και η γλώσσα, καταφέρνουν και τις συγκρατούν. Αλλες φορές υπάρχει μεγαλύτερη ροή σάλιου, η αίσθηση ότι η γλώσσα στριμώχνεται στο στόμα και ίσως κάποιοι ερεθισμοί ήπιοι ή έντονοι. Για τους ερεθισμούς συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.
Πόση Διάρκεια Ζωής έχουν οι Τεχνητές Οδοντοστοιχίες;
Για κάποιο διάστημα θα χρειαστεί να αναπροσαρμόζετε τις οδοντοστοιχίες στο σχήμα που θα παίρνουν τα ούλα σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά κατασκευάζεται καινούρια βάση πάνω στην οποία τοποθετούνται τα ίδια τεχνητά δόντια.
Οδηγίες για να φροντίζετε τις οδοντοστοιχίες σας:
  • Όταν τις κρατάτε φροντίστε να έχετε κάτω από τα χέρια σας μια πετσέτα ή μια λεκάνη με νερό. Οι οδοντοστοιχίες είναι ευαίσθητες και μπορεί να σπάσουν εάν πέσουν στο πάτωμα.
  • Μην τις αφήνετε να στεγνώνουν. Όταν δεν τις φοράτε, να τις διατηρείτε μέσα σε νερό ή στο ειδικό διάλυμα. Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό γιατί ζαρώνουν.
  • Με καθημερινό βούρτσισμα θα απομακρύνετε τις τροφές και την πλάκα και έτσι δεν θα κάνουν χρώσεις. Υπάρχουν ειδικά υγρά για τον καθαρισμό της οδοντοστοιχίας, αλλά δεν υποκαθιστούν το καθημερινό συστηματικό βούρτσισμα.
  • Βουρτσίζετε τα ούλα, τη γλώσσα και τον ουρανίσκο σας κάθε πρωί με μαλακή οδοντόβουρτσα, πριν φορέσετε τις οδοντοστοιχίες. Το βούρτσισμα ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνει την πλάκα.
  • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας όταν οι οδοντοστοιχίες σας σπάσουν, ραγίσουν ή χαλαρώσουν. Μην προσπαθήσετε να τις διορθώσετε μόνοι σας γιατί μπορεί να τις βλάψετε ανεπανόρθωτα.

1 σχόλιο:

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ