Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Υαλουρονικό οξύ και μπότοξ στην Οδοντιατρική

botox 1Όλες οι επιστήμες με το πέρασμα των χρόνων εξελίσσονται, αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων και αναπτύσσουν νέα πεδία δράσης. Ένα παράδειγμα αυτών των εξελικτικών μεταβολών, που έχουν σαν αφετηρία την αλλαγή του τρόπου σκέψης και αντίληψης, των ίδιων των ανθρώπων, την αλλαγή των απαιτήσεων της κοινωνίας σε καθημερινό-εργασιακό επίπεδο, αλλά ακόμα και η επιθυμία επίτευξης του πολυπόθητου «ευ ζειν», παρατηρούνται στην Οδοντιατρική επιστήμη.
Μέχρι πρόσφατα, όταν ακούγαμε τη λέξη οδοντίατρος, μας έρχονταν αυτόματα στο μυαλό έννοιες όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις, εξαγωγές, γέφυρες κλπ. Ευτυχώς η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει σταδιακά, χάρη των προσπαθειών προβολής και αναγνώρισης της Οδοντιατρικής επιστήμης στον τομέα της αισθητικής αναδόμησης όχι μόνο των δοντιών, αλλά και όλου του προσώπου, βλέποντας των άνθρωπο σαν σύνολο και όχι αποσπασματικά. Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο βήμα που έγινε πριν από μερικές δεκαετίες στον τρόπο εξέλιξης κι δράσης της συγκεκριμένης επιστήμης. Μια, ας τολμήσουμε να πούμε, «ολιστική» προσέγγιση του ασθενή, που έρχεται στο ιατρείο μας, βλέποντάς τον όχι μόνο σαν δόντια που χρήζουν βελτίωσης αλλά κάτω από ένα γενικότερο πρίσμα βελτίωσης της αισθητικής ολόκληρου του προσώπου και κατ’ επέκταση της ψυχολογίας του, με ό,τι σημαντικό αυτό μπορεί να σημαίνει.
Έννοιες όπως λεύκανση, όψεις (πορσελάνης-ρητίνης), «λίφτινγκ» δοντιών, διαμόρφωση χαμόγελου αρχίζουν και μπαίνουν στην καθημερινότητα μας είτε ως πληροφορίες που κάπου ακούσαμε ή διαβάσαμε, είτε ως τρανταχτά παραδείγματα της εξέλιξης των παρεχόμενων υπηρεσιών του οδοντιάτρου, στο πρόσωπο κάποιου κοντινού μας ανθρώπου. Μια καινούργια έννοια που κάνει την εμφάνιση της όλο και πιο συχνά είναι η χρήση της ουσίας Μπότοξ (Botox) και Δερματικών ουσιών πλήρωσης (derma-fillers), όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, στην περιστοματική περιοχή για αισθητικούς αλλά και λειτουργικούς λογούς που θα αναφερθούν στη συνεχεία.
Γιατί δημιουργούνται ρυτίδες;
Καθώς το ανθρώπινο σώμα μεγαλώνει, ένα από τα βασικά δομικά συστατικά του δέρματος, το κολλαγόνο, χάνεται με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα του και να αρχίσουν να δημιουργούνται μόνιμες πτυχώσεις και αύλακες, οι γνωστές σε όλους μας ρυτίδες. Σε αυτό επιδρά ακόμα περισσότερο και η απώλεια υποδερμικού λίπους, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα,το αλκοόλ, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ίσως ακόμα και ψυχολογικοί παράγοντες, πχ καθημερινό στρες.
Η ιστορία του Μπότοξ
Η επιστημονική ονομασία του είναι βοτουλινική τοξίνη (botulinum toxin) και μόλις τη δεκαετία του 90 πήρε τη σημερινή γνωστή σε όλους ονομασία Μπότοξ. Ενώ είναι γνωστή τα τελευταία 20 χρόνια, η ανακάλυψή της τοξίνης τοποθετείται στη δεκαετία του 1820 από τον Γερμανό γιατρό Κέρνερ. Η μετατροπή της τοξίνης σε κρυσταλλική μορφή αποτέλεσε την απαρχή για τις μετέπειτα ιατρικές και αισθητικές εφαρμογές της βοτουλινικής τοξίνης.
Η ουσιαστική λειτουργία του Μπότοξ είναι η παράλυση ενός ή περισσοτέρων μυών, αφού πρώτα χορηγηθεί η ουσία ενέσιμα. Η τοξίνη εμποδίζει και επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές μεταξύ των κινητικών νεύρων που νευρώνουν τον μυ. Έτσι, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου η αισθητικότητα του μυός και κατ' επέκταση της περιοχής όπου γίνεται η έγχυση του Μπότοξ, ο μυς δε μπορεί να συσπαστεί. Στην ιατρική το Μπότοξ αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη διόρθωση του στραβισμού, των μυϊκών σπασμών και αργότερα για την αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης. Τη δεκαετία του 1990 το ζεύγος Carruthers μετά από μελέτη που έκαναν, ανέφεραν μείωση των ρυτίδων στις περιοχές που είχε γίνει εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης. Όταν ο μυς δε συσπάται, η κίνησή του, που προκαλεί ρυτίδες αναστέλλεται. Το δέρμα αρχίζει να εξομαλύνεται και σε 3-7 μέρες το δέρμα πάνω από αυτούς τους μύες γίνεται λείο και απαλό.
Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής αύξησε τη ζήτηση του Μπότοξ, σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος της δεκαετίας εξαντλήθηκαν τα αποθέματα του φαρμάκου! Από το 2002 που η ουσία εγκρίθηκε από τον οργανισμό φαρμάκων της Αμερικής, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, κάνουν Μπότοξ με σκοπό να αποκτήσουν πιο νεανική εμφάνιση.
Το Μπότοξ στο οδοντιατρείο
Στο οδοντιατρείο οι εφαρμογές του Μπότοξ μπορεί να γίνουν στις εξής περιοχές του προσώπου:
  •      
  •      *     Στις οριζόντιες ρυτίδες προσώπου (μετωπιαίος μυς).
  •      *     Στους μύες του μεσόφρυου (μεταξύ των ματιών στη βάση της μύτης), μειώνοντας αισθητά τις            ρυτίδες που δημιουργούνται.
  •      *     Στην εξωτερική γωνία του ματιού, στο λεγόμενο "πόδι της χήνας", μειώνοντας τις ρυτίδες που                    προκαλούνται από τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων μυών, ενώ παράλληλα ανασηκώνεται και            το βλέφαρο (χημικό, μη επεμβατικό λίφτινγκ) χαρίζοντας νεανικό και ξεκούραστο βλέμμα.
  •      *     Στο άνω χείλος, μειώνοντας τις κάθετες ρυτίδες που δημιουργούνται συνήθως σε άτομα που            καπνίζουν.
  •      *     Στην περιοχή του λαιμού, λειαίνοντας τις "χορδές" που δημιουργεί το μυώδες πλάτυσμα.
Εκτός από τη χρήση του Μπότοξ για αισθητικούς λόγους , χρησιμοποιείται και σε ευρύ φάσμα κλινικών εφαρμογών όπως σε περιπτώσεις διαταραχών της κροταφογναθικής διάρθρωσης (της άρθρωσης της γνάθου), σε περιπτώσεις έντονου βρυγμού (σφίξιμο δοντιών), σε ασθενείς που φοράνε ολικές οδοντοστοιχίες, οι οποίοι λόγω υψηλής γραμμής χειλιών δεν μπορούν να τις δεχτούν εύκολα.
Τι πρέπει τι γνωρίζετε αν σκέφτεστε να κάνετε Μπότοξ
Η εφαρμογή Μπότοξ είναι μη-επεμβατική και το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Η δράση του υπολογίζεται από 3-6 μήνες και ,όπως προείπαμε, τα πρώτα αποτελέσματα του Μπότοξ είναι ορατά μετά από 3-7 μέρες από την πρώτη εφαρμογή. Το Μπότοξ ενδείκνυται κυρίως σε άτομα που έχουν ρυτίδες έκφρασης. Είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται κατά τη σύσπαση του μυός και εξαφανίζονται όταν ο μυς βρίσκεται στην ηρεμία. Η διακοπή της εφαρμογής Μπότοξ, επαναφέρει την επιδερμίδα στο στάδιο που ήταν πριν την εφαρμογή και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες επεμβατικές μεθόδους εξάλειψης των ρυτίδων. Το Μπότοξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με υαλουρονικό οξύ για άριστα αποτελέσματα.
Η ορθή χρήση του Μπότοξ δε δημιουργεί "παγωμένη" έκφραση προσώπου, καθώς μειώνει απλά τη μυϊκή δραστηριότητα, επιτρέποντας εκφράσεις συνοφρύωσης και θαυμασμού, χωρίς να προκαλούνται όμως ρυτίδες.
Δερματικές ουσίες πλήρωσης (derma-fillers)
Οι δερματικές ουσίες πλήρωσης αποτελούν όχι έναν εναλλακτικό, αλλά ένα συμπληρωματικό τρόπο μείωσης των ρυτίδων του προσώπου, σε σχέση με το Μπότοξ. Είναι ενέσιμα σκευάσματα που τοποθετούνται υποδερμικά στην επιθυμητή περιοχή και με τον όγκο τους μειώνουν έως και εξαφανίζουν τις ρυτίδες. Η χρήση τους βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στις μόνιμες ρυτίδες, εκεί δηλαδή που το Μπότοξ δεν μπορεί να μας προσφέρει πολλά, λόγω του ότι το δέρμα έχει μια μόνιμη πτύχωση που δεν οφείλεται πια στην κίνηση του υποκειμένου μυός. Σύμφωνα με τα παραπάνω μια ιδανική Δ.Ο.Π. πρέπει να είναι ασφαλής και εύκολη στη χρήση, βιοσυμβατή, μη τοξική, αντί-αλλεργική, με σταθερότητα αλλά και βιοαπορροφίσιμη και βέβαια να προσδίδει φυσικό αποτέλεσμα. Κυκλοφορούν πολλά είδη Δ.Ο.Π αλλά το πιο συνηθισμένο που ικανοποιεί όλα τα προαναφερθέντα κριτήρια είναι το υαλουρονικό οξύ. Η μεγάλη επιτυχία στη χρήση του στην αισθητική ζώνη του προσώπου είναι πως, εκτός από ένα απολυτά φυσικό αποτέλεσμα, καθώς με το πέρασμα των μηνών διασπάται, προσφέρει και πολύ καλή ενυδάτωση στο δέρμα της περιοχής που τοποθετήθηκε.
Οι δερματικές ουσίες πλήρωσης (Υαλουρονικό οξύ) στο Οδοντιατρείο
botox 3
Στο οδοντιατρείο οι εφαρμογές των Δ.Ο.Π μπορούν να γίνουν στις εξής περιοχές του προσώπου:
  •      
  •      *     Στις ρινοχειλικές αύλακες
  •      *     Στο μεσόφρυο
  •      *     Στις γενειοχειλικές αύλακες
  •      *     Στη διατήρηση και τονισμό της γραμμής των χειλιών και του φίλτρου του άνω χείλους
  •      *     Για την αύξηση του όγκου των χειλιών, των ζυγωματικών, των παρειών.
Επίσης η χρήση του υαλουρονικού οξέως και γενικότερα των Δ.Ο.Π. στην εξάλειψη ουλών και δερματικών ατελειών, που προκλήθηκαν π.χ. από τραυματισμό ή από ακμή, είναι πραγματικά εκπληκτική.
Τι πρέπει τι γνωρίζετε
Οι δερματικές ουσίες πλήρωσης , όπως και το Μπότοξ που προαναφέρθηκε, ανήκουν σε μη επεμβατικούς τρόπους αισθητικής αποκατάστασης και βελτίωσης του προσώπου. Το αποτέλεσμα της δράσης τους είναι άμεσα ορατό, διαρκεί έως 8 μήνες , αναλόγως του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί, και είναι πλήρως αναστρέψιμο.
Τελειώνοντας την παρουσίαση αυτών των δύο τεχνικών μη επεμβατικής αναδόμησης του προσώπου, μπορεί κανείς να διερωτηθεί τη σχέση έχει η οδοντιατρική επιστήμη με αυτές. Η απάντηση είναι, παρά πολύ μεγάλη.
Η βελτίωση των δοντιών σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του δέρματος του προσώπου με απλό, γρήγορο και ασφαλέστατο τρόπο, προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση στον ασθενή που συνειδητοποιεί εκείνη τη στιγμή πόσο άρρηκτα συνδεδεμένα είναι όλα τα σημεία του σώματος του μεταξύ τους. Και όλα αυτά χωρίς τη χρήση νυστεριού, χωρίς την ύπαρξη πόνου ή δυσανεξίας και χωρίς το φόβο μόνιμης παραμόρφωσης, όπως έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις αισθητικών επεμβάσεων στο πρόσωπο. Επιπλέον ο οδοντίατρος λόγω της καθημερινής του επαφής με τις συγκεκριμένες περιοχές δράσης του Μπότοξ και των δερματικών ουσιών πλήρωσης, αλλά και της καθημερινής ενασχόλησης του με θέματα υψηλής αισθητικής, που εξαρτώνται από λεπτομέρειες, αόρατες στο μάτι από κάποιον ασθενή, θεωρείται από τους κατεξοχήν ικανούς επιστήμονες στο να παρέχουν υψηλής ποιότητας αισθητικές υπηρεσίες αυτού του είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ