Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Νάρθηκας σύγκλεισης. Τι είναι, που και πως χρησιμοποιείται

Κοινώς ονομάζεται «νάρθηκας βρυγμού» και είναι ένα ομαλό, σκληρό, πλαστικό μασελάκι, σαν ένα μικρό πέταλο, που τοποθετείται στις μασητικές επιφάνειες των άνω ή κάτω δοντιών, των ασθενών που παρουσιάζουν ενδείξεις αποτριβής τους.


Ο νάρθηκας αυτός είναι προσεκτικά σχεδιασμένος για να προστατεύσει τα δόντια και την άρθρωση της κάτω γνάθου (κοινώς κροταφογναθική διάρθρωση ή ΚΓΔ). .
Ένας νάρθηκας σταθεροποίησης σύγκλεισης βοηθά τους ασθενείς με διάφορους τρόπους:
1. Περιοδοντικοί ασθενείς. Κατάλληλα κατασκευασμένοι νάρθηκες μειώνουν το ρυθμό, τη συχνότητα, και τη δύναμη του νυχτερινού σφιξίματος των δοντιών. Αυτό είναι σημαντικό για τους ασθενείς με απώλεια της οστικής στήριξης των δοντιών, διότι με αυτό τον τρόπο προστατεύονται τα ήδη επιβαρυμένα περιοδοντικά δόντια από την άσκηση υπέρμετρων δυνάμεων.
2. Ασθενείς με Σύνδρομο Κροταφογναθικής Διάρθρωσης. Οι ασθενείς με αυτό το σύνδρομο υποφέρουν απο χρόνια συμπτώματα, όπως πόνο στην άρθρωση της κάτω γνάθου, ευαισθησία στους μασητήρες, πονοκεφάλους, εμβοές και κλίκ κατα τη μάσηση ή την έντονη διάνοιξη του στόματος ή ακόμα και εξάρθρωση. Οι νάρθηκες σύγκλεισης είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε όταν δαγκώνουμε την ώρα του ύπνου, όλες οι επιβλαβείς δυνάμεις να μεταφέρονται σε αυτούς και όχι στα δόντια-μυς-αρθρώσεις.
3. Ασθενείς με αδύναμα ή ραγισμένα δόντια, που επίσης τα τρίζουν πολύ δυνατά και έχουν σημάδια φθοράς στις επιφάνειές τους. Οι νάρθηκες προστατεύουν τα αδύναμα ή ραγισμένα δόντια από τις ισχυρές μασητικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη ή θραύση αυτών.
4. Ασθενείς που φέρουν εκτεταμένες και ακριβές οδοντιατρικές εργασίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ασθενείς που έχουν επιλέξει ένα αισθητικά όμορφο χαμόγελο με  αποκαταστάσεις δοντιών απο πορσελάνη ή εμφυτεύματα.  Δεδομένου ότι οι μελέτες δείχνουν ότι ο νυκτερινός βρυγμός είναι επεισοδιακός και λίγοι ασθενείς έχουν πραγματικά επίγνωση της συνήθειάς τους αυτής, έ
image

νας νάρθηκας έχει νόημα για κάποιον που επιθυμεί να προστατεύσει εκτεταμένες οδοντιατρικές εργασίες στο στόμα του.
Ας μην ξεχνάμε παρόλα αυτά, πως σκοπός του νάρθηκα σταθεροποίησης σύγκλεισης δεν είναι να εξαλείψει τα συμπτώματα που προκαλούνται από τον τρόπο που δαγκώνουμε ή που σφίγγουμε τα δόντια μας. Ο σκοπός είναι να προσπαθήσει να επιβραδύνει το ρυθμό της βλάβης και να μειώσει την πιθανότητα να χρειαστεί πιο περίπλοκη θεραπεία, όπως πολλαπλές στεφάνες, επιδιορθώσεις σπασμένων πορσελάνων, απονευρώσεων, ή χειρουργικών επέμβάσεων στη κατω γναθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ