Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Τα νανοδιαμάντια μπαίνουν στην οδοντιατρική πράξη

ενδοδοντική θεραπείαΟι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ενδοδοντική θεραπεία ίσως να έχουν σύντομα ένα μικρό αλλά ισχυρό σύμμαχο που θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση μετά τη θεραπεία.

Ερευνητές στην Οδοντιατρική Σχολή και τη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου UCLA της Αμερικής βρήκαν σε μια κλινική δοκιμή ότι τα νανοδιαμάντια προστάτευσαν τους απολυμασμένους ριζικούς σωλήνες μετά την αφαίρεση των ριζών και του πολφού, βελτιώνοντας την πρόγνωση για πλήρη ανάρρωση. Τα ευρήματα είναι ορόσημο για τη χρήση των νανοδιαμαντιών στους ανθρώπους.
Τα νανοδιαμάντια είναι μικροσκοπικά σωματίδια από άνθρακα και είναι τόσο μικρά που εκατομμύρια από αυτά θα μπορούσαν να χωρέσουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας. Μοιάζουν με μπάλες ποδοσφαίρου αλλά έχουν έδρες όπως τα πραγματικά διαμάντια. Αυτές οι έδρες δίνουν τη δυνατότητα στα νανοδιαμάντια να μεταφέρουν ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων και απεικονιστικών παραγόντων.
Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές του UCLA γράφουν ότι ο συνδυασμός των νανοδιαμαντιών με το gutta percha, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για την έμφραξη των απολυμασμένων ριζικών σωλήνων, μπορεί να βελτιώσει τις προστατευτικές ιδιότητες του gutta percha.
«Η αξιοποίηση των μοναδικών ιδιοτήτων των νανοδιαμαντιών στην κλινική πράξη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν καίριες προκλήσεις σε διάφορους τομείς της στοματικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης αλλοιώσεων», λέει ο Dean Ho, καθηγητής Στοματικής Βιολογίας και Ιατρικής στην Οοδντιατρική Σχολή και εκ των συγγραφέων της εργασίας.
H προστασία των απολυμασμένων ριζικών σωλήνων είναι μια λεπτή διαδικασία. Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν το gutta percha για να μπλοκάρουν βακτήρια από το να διεισδύσουν στο δόντι. Ωστόσο το υλικό μπορεί να σπάσει κατά τη θεραπεία ή να δημιουργήσει θυλάκους για βακτήρια, τα οποία οδηγούν σε μόλυνση.
Οι ερευνητές δοκίμασαν gutta percha με ενσωματωμένα νανοδιαμάντια (NDGP) σε τρεις ανθρώπους που υποβάλλονταν σε ενδοδοντική θεραπεία. Δοκιμές του εμφυτευμένου υλικού επιβεβαίωσαν ότι το NDGP ήταν πιο ανθεκτικό στο λύγισμα και το σπάσιμο απ’ ότι η συμβατική gutta percha.
Και στους τρεις ασθενείς η επούλωση έγινε κανονικά χωρίς ασυνήθιστο πόνο και μόλυνση.
«Η δοκιμή επιβεβαιώνει η χρήση νανοδιαμαντών αφήνει τεράστιες υποσχέσεις προκειμένου να ξεπεράσουμε τα εμπόδια σε πολλές διαδικασίες, από ιδιαίτερα απαιτητικές ενδοδοντικές περιπτώσεις μέχρι την Ορθοπεδική, τη μηχανική των ιστών και άλλες», λέει ο καθηγητής Ενδοδοντίας στο UCLA δρ. Mo Kang.
«H χρήση NDGP δεν απαιτεί αλλαγή σε καμιά από τις τυπικές διαδικασίες της ενδοδοντικής θεραπείας», λέει ο δρ. Eric Sung, καθηγητης Κλινικής Οδοντιατρικής στο UCLA.
O δρ. Ηο, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως για τη χρήση των νανοδιαμαντιών, έχει συνεργαστεί με ογκολόγους, βιολόγους, μηχανικούς, επιστήμονες υλικών, χημικούς και άλλους τα τελευταία δέκα χρόνια. Σκοπός του να ανακαλύψει πώς τα νανοδιαμάντια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη στοματική υγεία, τη θεραπεία του καρκίνου, την αναγεννητική ιατρική, τις αντιμικροβιακές εφαρμογές και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοντιατρική και ιατρική ενημέρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ